Menininkė Agnė Kišonaitė, šimtai vaikų ir Lietuvos Fintech bendruomenė siunčia „Laisvės lakštingalą“ Ukrainai

2022-07-01

Šiandien startuoja unikalus projektas „Laisvės lakštingala“. Tai bendras menininkės Agnės Kišonaitės ir daugiau nei 400 vaikų iš visos Lietuvos kūrinys, kuris finansinių technologijų ir tvarių inovacijų centro „Rockit“ iniciatyva bus prieinamas kiekvienam šiuolaikinių technologijų mėgėjui.
 
Pasak projekto iniciatorių, bendradarbiaujant su blockchain specialistais „Laisvės lakštingala“ buvo skaitmenizuota ir paversta į 265 unikalius nepakeičiamus žetonus (angl. NFT‘s). Juos nuo šiandien kiekvienas, turintis virtualią piniginę, galės įsigyti iniciatyvos puslapyje čia, o surinktos lėšos bus paaukotos fondui „Aš Esu Ukraina“.
 
„Laisvės lakštingalą“ sudaro per 500 unikalių plunksnų, kurias kūrė ir menininkei A. Kišonaitei siuntė vaikai iš visos Lietuvos. Ją ypač nustebino, o kartu ir įkvėpė toks vaikų bei švietimo bendruomenės entuziazmas ir įsitraukimas. Nuo idėjos iki įgyvendinimo praėjo vos vienas mėnuo ir „Laisvės lakštingala“ pakėlė savo sparnus.
 
„Pakviesta prisidėti prie šio projekto iš karto pagalvojau apie lakštingalą. Tai Ukrainos nacionalinis paukštis. Labai trapus, tačiau kartu jo giesmė užburia. Yra sakoma – lakštingala negali negiedoti, taip ir Ukraina, kovojanti už mūsų visų laisvę, negali sustoti, o mes esame tam, kad visomis jėgomis jai padėtumėme. Lakštingalos išvaizda yra gana neutrali, bespalvė, neturinti išskirtinių bruožų, todėl drauge su vaikais suteikėme jai Ukrainos vėliavos spalvų ir šiandien kviečiame jus suteikti jai laisvės sparnus“, – apie projektą pasakoja A. Kišonaitė.
 
Anot iniciatyvos autorių, finansinių technologijų ir tvarių inovacijų centro „Rockit“, Fintech bendruomenė yra susitelkusi ir prisideda prie tvarių pokyčių visuomenėje kūrimo. Tai ypač aktualu karo Ukrainoje kontekste šiandien, kai naujienos iš fronto tampa kasdienybe ir noras aukoti slopsta. Šiuo projektu norima dar kartą priminti ir pakviesti nepamiršti, nes „Laisvės lakštingala“ yra skirta visiems laisvę mylintiems ir už ją kovojantiems žmonėms.
 
„Kasmet savo gimtadienio proga prisimename ir stengiamės priminti kitiems, kad didžiausia dovana yra dovanoti. Kaip tikriausiai kiekvienas iš mūsų, šiais metais turėjome vieną vienintelį norą – padėti Ukrainai. Būdami Fintech ekosistemos dalimi, atradome sprendimą, kaip įgalinti tai, ką mokame geriausiai, o drauge ir suburti mūsų bendruomenę bendram tikslui“, – sako „Rockit“ vadovė Lina Žemaitytė-Kirkman.
 
Jos teigimu, „Laisvės lakštingala“ simboliškai suskaidyta į 265 nepakeičiamus žetonus, kurių kiekvienas turi savo unikalų kodą. Lietuvos Fintech industrija vienija 265 startuolius, kaip ir lakštingala, kiekvienas jų yra unikalus, ryškus ir išskirtinis, savo veikla piešiantis Lietuvos inovacijų paveikslą.
 
Prisidėti prie projekto ir įsigyti dalį „Laisvės lakštingalos“ gali visi, o Web3 naujokams išsamios instrukcijos yra pateikiamos iniciatyvos svetainėje.
 
„Web3 technologijos leidžia kurti inovacijas, kurios atveria naujas galimybes verslo bei finansinių technologijų industrijai veržtis į priekį kartu su bendruomenės palaikymu. „Laisvės lakštingala“ ne tik sustiprins šiuos ryšius ir bendradarbiavimą, bet ir atvers duris naujiems projektams bei iniciatyvoms kaip ši. Todėl tikiu, kad šiandien mūsų bendruomenė pasipildys naujais nariais, kurie, vedini gero tikslo, kartu atras ir šiuolaikinių technologijų kuriamus stebuklus“, – sako „BCCS Cluster“ vadovas Andrius Petkevičius.
 
Visos projekto metu surinktos lėšos bus skiriamos Ukrainos ambasados Lietuvoje įkurtam fondui „Aš esu Ukraina“, teikiančiam greičiausią bei efektyviausią pagalbą fronte kariaujantiems Ukrainos herojams. „Laisvės lakštingalai“ padėjo „BCCS Cluster“, „Bitlocus“, Lietuvos muziejų informacijos, skaitmeninimo ir LIMIS centras, Lietuvos nacionalinis dailės muziejus ir „Go Vilnius“. Daugiau informacijos https://www.rockitvilnius.com/nft.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.