„Swedbank“ pristato tvarių būsto sprendimų ekosistemą ir žaliąsias būsto paskolas

2024-04-19

Siekdamas paskatinti aukštos energinės klasės būsto plėtrą ir sudaryti palankias sąlygas gyventojams jį įsirengti, „Swedbank“ pristato tvarių būsto sprendimų ekosistemą. Viena svarbiausių jos dalių – Žalioji būsto paskola, kuri užtikrins išskirtines finansavimo sąlygas energiškai efektyviam būstui įsigyti. Be to, ekosistema apima būsto įrengimo, inžinerinių ir išmanių namų sistemų, energijos gamybos iš atsinaujinančių šaltinių bei kitus banko partnerių sprendimus.

„Esame vienas iš pagrindinių finansuotojų šalyje ir skiriame ypatingą dėmesį aukštos energinės klasės būstų ir komercinių objektų finansavimui. Šiandien žengiame dar toliau pristatydami tvarių būsto sprendimų ekosistemą. Siekiant veiksmingai spręsti klimato kaitos iššūkį bei padėti šaliai siekti nulinių emisijų tikslų reikalingas visų – NT plėtotojų, sprendimų kūrėjų, finansuotojų ir gyventojų įsitraukimas. Savo esamiems ir potencialiems klientams pristatydami tvarius būsto sprendimus, kuriame jungtį tarp jų kūrėjų ir galutinių vartotojų, taip suteikdami papildomą impulsą tvarumo transformacijai būsto srityje“, – sako „Swedbank“ Lietuvoje vadovė Inga Skisaker.

Tvarių būsto sprendimų ekosistema yra skirta tiems, kas nori sukurti taupius ir tvarius naujus savo namus. Šios ekosistemos dalis – Žalioji būsto paskola gali būti suteikiama ne žemesnės nei A+ energinės klasės būstui įsigyti. Ją gauti gyventojai galės neišeidami iš namų – visus su paskolos tvarkymu susijusius žingsnius galima atlikti interneto banke. Pirmaisiais metais šio tipo paskoloms bus taikoma 0,99 proc. banko marža.

Žaliąją būsto paskolą gavę gyventojai galės pasinaudoti specialiais pasiūlymais būstui įsirengti. Pastarieji apima nuolaidas aplinkai draugiškiems namams, būsto įrengimo, inžinerinėms ir išmaniosioms namų sistemoms, energijos gamybos iš atsinaujinančių šaltinių ir kitus sprendimus.

„Gyvenamojo būsto energijos poreikiai – šildymas, elektra, vėsinimas yra reikšmingi klimato kaitai įtaką darantys veiksniai. Įsigydami energiškai efektyvius namus, juose įdiegdami tvarius inžinerinius sprendimus, pasitelkę atsinaujinančius energijos šaltinius, mes galime ne tik pagerinti savo gyvenimo sąlygas, sumažinti energijos sąnaudas ir išlaidas joms, bet ir tausoti aplinką“, – sako „Swedbank“ Privačių klientų tarnybos vadovas Pavel Ladziato.

„Swedbank“ duomenimis, tarp trijų Baltijos valstybių, Lietuvoje išduodama daugiausia paskolų aukštos energinės klasės būstui įsigyti ir ši dalis kasmet nuosekliai auga.

Banko būsto paskolų duomenys rodo, kad praėjusių metų pabaigoje A+ ir aukštesnės energinės klasės būstas sudarė apie 52 proc. viso finansuoto turto. Palyginimui, 2022 m. pabaigoje ši dalis sudarė 43 proc. visų finansuotų būsto įsigijimo sandorių.

„Swedbank“ jau ne vienus metus rinkai siūlo įvairias aplinką tausojančias iniciatyvas. Prieš kelerius metus „Swedbank“ pasiūlė patrauklias lizingo sąlygas mažai taršiems automobiliams ir elektromobiliams įsigyti, taip pat specialias paskolas nuosavoms ir nutolusioms saulės elektrinėms, šilumos siurbliams įsirengti.

„Swedbank“ tvarumas yra strateginės svarbos sritis. Bankas aktyviai prisideda prie tvaresnės ateities kūrimo per finansines paslaugas. Banko siekis yra padėti žmonėms priimti tvaresnius kasdienius sprendimus, o įmones įgalinti sėkmingai diegti tvarumo pokyčius ir tokiu būdu gerinti savo konkurencingumą, atsparumą ir vertę.

„Swedbank“ žaliųjų paskolų portfelis jau siekia daugiau nei 455 mln. eurų, „Swedbank“ valdomas pensijų fondų turtas, kuris investuojamas remiantis atsakingo investavimo politikos principais, yra perkopęs 2,7 mlrd. eurų, o daugiabučių renovacijos programoms Lietuvoje bankas iš viso jau skyrė daugiau kaip 262 mln. eurų.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.