Kodėl nuosavame name verta turėti išmanųjį elektros kaupiklį?

2024-08-14

Saulės elektrinės Lietuvoje tampa vis populiaresniu sprendimu: tvarios energijos entuziastai taip sumažina savo išlaidas elektrai ir rūpinasi aplinkos tausojimu. Vis dėlto, dažnas gaminantis vartotojas turi klausimų apie efektyvų saulės energijos panaudojimą – kaip pilnai išnaudoti elektros energiją, gausiai pagamintą saulėtos dienos metu? Kaip tapti visiškai nepriklausomam nuo elektros tinklų ir žinoti, kad nuosavame name elektra nedings net praūžus audrai? 

Išmanusis elektros kaupiklis – daugiafunkcinė ličio jonų baterija – mūsų šalyje dar retam pažįstamas sprendimas. Įmonės „SoliTek“ produkto vadovas Liudas Karalius papasakojo, kodėl šį prietaisą verta turėti savo namuose ir kuo jis pasitarnaus tiems, kurie saulės elektrinės neturi.

 

Su kaupikliu maksimaliai panaudosite energiją 

Kalbėdamas apie šį įrenginį, Liudas Karalius pabrėžia jo universalumą. Pirmiausia, kaupiklis padeda norint pilnai išnaudoti visą saulės elektrinės sugeneruotą elektrą. Dienos metu pagaminta energija gali būti kaupiama baterijoje, tad vakare, esant aukštoms energijos kainoms, galėsite naudoti nuosavą elektrą ir jums nereikės naudotis tinklo paslaugomis – tokiu būdu sutaupysite. 

Lietuvoje jau dabar yra virš 100 tūkstančių gaminančių vartotojų. Kas būtų, jei visi jie įsirengtų kaupiklius? „Baterijos leidžia kaupti perteklinę saulės galią, tad teoriškai Lietuvos gaminantys vartotojai galėtų prasiplėsti savo elektrines, o jų generuojama atsinaujinančių išteklių energija galėtų daugiau negu padvigubėti. Galiausiai, mažiau elektros būtų sugeneruojama deginant dujas, naftą ar anglį“, – pažymi L. Karalius.

Elektrą namuose turėsite net ir po gamtos išdaigų

Kitas aktualus pavyzdys – neseniai praūžusi audra kuriam laikui be elektros paliko tūkstančius Lietuvos gyventojų. Įsirengus kaupiklį, tokių sutrikimų būtų galima išvengti. Kaupiklis užtikrina elektros tiekimą namuose net ir dingus elektrai – dėl šios priežasties prietaisas aktualus ir elektrinių neturintiems nuosaviems namams.

„Toks funkcionalumas svarbus visur, ypač ten, kur energijos tiekimas dažnai nutrūksta: namų kvartaluose, kuriuos elektra aprūpina tik antžeminiai elektros laidai, nutolusiose sodybose, o šiuo metu ir Ukrainoje, kurioje elektros tiekimas nuolat nutrūksta dėl sugadintos energetinės infrastruktūros“, – sako L. Karalius.

Tad elektros kaupiklio privalumai pasiekiami įvairiems vartotojams. Jei turite saulės elektrinę, su kaupikliu pilnai išnaudosite jos privalumus ir galėsite tapti visiškai nepriklausomais nuo elektros tinklų. Jūs taip pat išvengsite gamtos stichijų poveikio kasdieniam gyvenimui, nes elektra jūsų namuose nedings – šį pranašumą išnaudos ir saulės elektrinės neturintys individualių namų gyventojai. 

Galite praplėsti elektros įvado galią ir apeiti kliūtis 

Savo namuose norite turėti didesnės galios elektros įvadą? O gal galvojate apie galingesnės saulės elektrinės įsirengimą, tačiau susiduriate su apribojimais? Išmanusis elektros kaupiklis gali išspręsti ir šiuos iššūkius.  

„Įsivaizduokime, kad leistina į tinklą generuojama galia yra 5kW, tačiau jūs norėtumėte 10kWp elektrinės. Be kaupiklio tai reikštų, kad didelė sugeneruojamos energijos dalis būtų „nukirsta“ ir prarasta. Kaupiklis leidžia į tinklą atiduoti tiek energijos, kiek leistina (5kW), o perteklinę energiją kaupti. Sukauptą energiją kaupiklis naudos namų suvartojimui padengti, o kas liko nakties metu bus atiduota į tinklą, neviršijant leistinos 5kW ribos. Taip jūs galėtumėte į tinklą generuoti 5kW, o tuo pačiu įsirengti 10kWp ir didesnę elektrinę“, – sako „SoliTek“ produkto vadovas. 

Prieš perkant kaupiklį būtinai pasidomėkite 

Nors technologijų ir žaliosios energetikos aistruoliams tokie kaupikliai nėra naujiena, mūsų šalyje susidomėjimas šiais prietaisais dar tik auga. Dėl šios priežasties ir žinių trūkumo, išsirinkti iš tiesų kokybišką įrenginį gali būti sudėtinga.

Renkantis kaupiklį, L. Karalius pataria atkreipti dėmesį į rezervinio energijos tiekimo galimybę. Dauguma Lietuvoje parduodamų kaupiklių energiją atiduoda tik į vieną namų tinklo fazę – tai reiškia, kad sutrikus elektros tiekimui namuose esantys šilumos siurbliai ar vandens pompos neveiktų net ir su kaupikliu. 

„Mūsų kaupikliai geba pateikti rezervinę energiją ne tik į visas tris fazes, bet ir į kiekvieną iš jų asimetriškai, todėl dingus elektrai veiks visi namų prietaisai. Be to, mūsų kaupiklis į rezervinį rėžimą pereina per 5-ias milisekundes – toks greitas persijungimas nepadarys įtakos įrenginių veikimui. Todėl net ir namuose tuo metu veikianti skalbimo mašina nespės sureaguoti ir išsijungti“, – sako produkto vadovas. 

Taip pat atkreipkite dėmesį į naudojamas medžiagas – neretai kaupiklių ličio jonų celės yra talpinamos trapiuose plastiko ar ypač plono metalo korpusuose, o tai kelia gaisro riziką. „Mes naudojame 1,5 mm storio metalo plokštes, jų mechaninis tvirtumas beveik panaikina sunkių pažeidimų riziką. Vis dėlto, jei liepsna kažkokiu būdu įsižiebtų, nedegus korpusas ją sulaikytų baterijos viduje. Tuo tarpu pigesni plastikiniai sprendimai tiesiog užsidegtų“, – pažymi L. Karalius.

Jūsų namai gali būti energiškai naudingi ir išmanūs – pasidomėkite „Swedbank“ Žaliąja būsto paskola

Taikome specialias sąlygas kintamai palūkanų normai ir turime partnerių pasiūlymų išmanių bei tvarių namų įrengimui. 

„SoliTek“ su specialiu nuolaidos kodu suteiks 200 Eur nuolaidą įsigyjant saulės elektrinę ar 1000 Eur nuolaidą įsigyjant saulės elektrinę kartu su kaupikliu.

 

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.