Modernių namų įrenginiai – ką verta turėti jau šiandien?

2024-09-04

Jei įsirengdami naujus namus ar atnaujindami senus kreipiate dėmesį į tvarumą, žinote, kad atrasti aukso viduriuką tarp savo poreikių ir planetos resursų tausojimo gali būti sudėtinga. Ar įmanoma įsirengti sistemas, kurios ne tik sumažins sąnaudas ir poveikį gamtai, bet ir pagerins mūsų gyvenimo kokybę?

Įmonės „Jaukurai“ šildymo ir kondicionavimo produktų grupės vadovas Edgaras Česiūnas teigia, kad būste įrengiami nauji šildymo ir vėdinimo sprendimai iš tiesų gali būti naudingi visiems – užtikrins kasdienį komfortą, o kartu prisidės prie tvarios mūsų planetos ateities. 

 

Šilumos siurblių universalumas ir mažesnės elektros sąnaudos 

Kalbėdamas apie tvarius sprendimus namuose, E. Česiūnas pirmiausia pamini šilumos siurblius – įrenginius, skirtus perkelti šilumos energiją iš lauko į vidaus patalpas. Šilumos siurbliai yra 3–4 kartus efektyvesni už įprastus elektrinius radiatorius, todėl įsirengus sistemą namuose jūsų elektros sąnaudos galėtų būti ženkliai mažesnės.  

Dažniausiai šilumos siurblys susideda iš dviejų įrenginių – lauko ir vidaus blokų. Lauke esantis oras keliauja pro išoriniame bloke esantį garintuvą. Jame esantis šaltnešis sugeria šilumą ir su kompresoriaus pagalba keliauja toliau į karšto vandens talpyklą. Talpyklos skystis sugeria šaltnešio atiduodamą šilumą ir pateikia ją tiesiai į sistemą.  

Šilumos siurblio panaudojimo galimybės neapsiriboja tik namų šildymu – vienas įrenginys gali atlikti kelias funkcijas. „Pavyzdžiui, oras–vanduo šilumos siurblys gali ruošti ir karštą vandenį, kuriuo aprūpintumėte visus namus. Taip pat šie šilumos siurbliai turi galimybę vėsinti. Jei sistema įrengiama naujai ir projektavimo metu iš anksto numatysite vėsinimo šilumos siurbliu poreikį, kondicionieriaus namuose įsirengti neprireiks“, – teigia „Jaukurai“ atstovas. 

Prieš perkant – tinkamai įvertinkite namų sąlygas 

Jei galvojate apie šilumos siurblio įsirengimą savo namuose, būtinai atkreipkite dėmesį į turimą elektros įvadą – jei jis per silpnas, reikės padidinti jo galingumą. Labai svarbus ir dabartinis namų energinis naudingumas: ar namai yra apšiltinti, pasirūpinta sienų, stogo, grindų, lubų izoliacija, o durys ir langai yra užtektinai sandarūs? 

„Pasitaiko atvejų, kai šilumos siurblį norima įrengti nesandariame name su sena šildymo sistema. Įrengus šilumos siurblį be visos sistemos keitimo, sąnaudos bus didelės. Taip pat pasiskaičiuokite, ar senos statybos namuose verta keisti visą sistemą, nes atsinaujinus atsiperkamumas gali būti ilgas“, – tikina E. Česiūnas. 

Nusprendę įsirengti šilumos siurblį naujuose ar gerai apšiltintuose namuose, atkreipkite dėmesį į įrenginio efektyvumą (COP / SCOP) ir nepirkite šilumos siurblio iš pirmos pasitaikiusios įmonės. Įsitikinkite, kad įmonė yra patikima, kad jums bus suteiktas tinkamas garantinis bei pogarantinis aptarnavimas. Bet kokiu atveju, būtų geriausia, jei namų būklę ir kokius veiksmus reiktų atlikti įvertintų srities specialistai. Jie gali atvykti į namus ir pakonsultuoti, kokia sistema būtų geriausia jūsų namams, pagal jūsų poreikius.

Oro kokybę namuose užtikrins rekuperatorius

Vienas didžiausių šiuolaikinių namų iššūkių – kaip užtikrinti švarų orą ir tinkamą drėgmės lygį neprarandant šilumos? Naujos statybos namai yra itin sandarūs ir sulaikantys šilumą, todėl ilgainiui gyventojai gali jausti užsistovėjusį, sausą orą. Be tinkamo vėdinimo gaminant maistą ar naudojantis dušu namuose gali kauptis ir drėgmė, kelianti riziką namuose užsiveisti pelėsiui.

Žinoma, namus galima vėdinti paprastu būdu – tiesiog atidaryti langus. Tačiau toks būdas skirtingais metų laikais atneša pasekmių: vėdinant žiemą namai greitai netenka šilumos, todėl prireikia juos daugiau šildyti, o vasarą į namus patenka karštas oras ir mes griebiamės oro kondicionieriaus. Taip pat atidarius langus į namus patenka dulkės, žiedadulkės ir kiti teršalai, pabloginantys patalpų oro kokybę. Todėl E. Česiūnas rekomenduoja atkreipti dėmesį į tvarų vėdinimo sistemos sprendimą – rekuperatorių.

„Rekuperatorius yra vėdinimo sistemos dalis, padedanti patalpose išlaikyti švarų orą ir sumažinti šilumos praradimą iki minimumo. Patalpose esantis oras yra nuolat keičiamas gaiviu oru iš lauko, tuo pačiu išsaugant šilumą. Tad namai su rekuperatoriumi yra vėdinami, oras namuose yra švarus, drėgmės lygis kontroliuojamas, o poreikis naudoti energiją iš išorės šaltinių – sumažintas“, – kalba „Jaukurai“ atstovas. 

Jis atkreipia dėmesį ir į tai, kad žmonės neretai sumaišo vėdinimo sistemą su oro kondicionieriais. „Oro kondicionieriaus paskirtis yra visai kitokia, jis skirtas komfortui didinti – vėsinti arba šildyti patalpas. O vėdinimo sistema į patalpas teikia šviežią orą ir mažina užterštumą viduje“, – papildo E. Česiūnas. 

Senos statybos namai nėra tokie sandarūs, kontroliuoti drėgmę juose paprasčiau, o naujuose namuose dėl jų sandarumo rekuperacija yra kone privaloma. Norint užtikrinti nuolatinę oro švarą senuose namuose, galima įsirengti mini rekuperatorių. Jų įrengimas yra paprastesnis, nereikalaujantis kapitalinio remonto, bet efektyvumas yra kiek mažesnis. Naujuose namuose galima pasidaryti ir vėdinimo sistemos projektą – taip montuotojas ir namo šeimininkai bus įsitikinę, kad sistema yra subalansuota ir viskas veikia tvarkingai.

Susikurkite tvarius namus lengviau – jei planuojate įsigyti ar pasistatyti A+ ir A++ energinio naudingumo klasės būstą, kviečiame pasidomėti „Swedbank“ Žaliąja būsto paskola

Taikome specialias sąlygas kintamai palūkanų normai ir turime partnerių pasiūlymų išmanių bei tvarių namų įrengimui. 

„Jaukurai“ suteiks 10 proc. nuolaidą oras–vanduo, oras–oras šilumos siurbliams, rekuperatoriams, oro kondicionieriams ir vėdinimo sistemoms.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.