Kaip gyventi tvariau? Pradėkite nuo namų sienų

2024-07-29

Apie ką pirmiausia pagalvojate įsivaizduodami tvarų būstą? Tikriausiai mintyse iškyla namus elektros energija aprūpinančios saulės elektrinės, atliekų rūšiavimo įrenginiai ar efektyvios šildymo sistemos, bet tik nedaugelis pagalvoja apie namų apdailą. Prekės ženklo „Mr. Clay“ įkūrėja Raimonda Radvilavičienė sako, kad tvarūs namai iš tiesų prasideda nuo sienų apdailos, o kuriant namus apjungti natūralumą su estetika – visiškai įmanoma.  

Interjero architektas Marius Mateika, sienų dekoratoriai „VABALAS“, nuotrauka Leono Garbačausko.

Tvariems ir stilingiems namams – sienos iš molio tinko

Jei siekiate sukurti tvarius namus, pirmiausia atkreipkite dėmesį į sienų apdailos sprendimus: jūsų pasirinkimas turėtų būti ne tik tausojantis aplinką, bet ir nekenksmingas visiems namų gyventojams. Būtent toks yra molio tinkas – natūralus, cheminių medžiagų sudėtyje neturintis produktas vidaus sienų apdailai.

Pasak R. Radvilavičienės, molio tinkas išsiskiria tuo, kad patalpose neskleidžia žmogaus sveikatai ir aplinkai kenkiančių lakiųjų organinių junginių. Molio tinkas yra 100 proc. pralaidus garams, antistatinis, todėl nekaups dulkių. Dėl silpnai šarminės produkto terpės sumažės rizika namuose įsiveisti pelėsiui. 

Svarbu ir tai, kad renkantis molio tinką žemės resursai yra tausojami nuo pat gamybinių procesų, o išgaunamas mišinys – ilgaamžis. „Gamybos metu nesusidaro jokių atliekų ar nuotekų. Atliekų perdirbimui ir sutvarkymui reikia perduoti tik pakuotes, kuriose buvo gautos sausos žaliavos. Sauso molio tinko mišinio galiojimo laikas yra labai ilgas – vienus gaminius rekomenduojame sunaudoti per 3 metus, o kitų galiojimas neribojamas“, – kalba R. Radvilavičienė.

Įkūrėja neslepia, kad dažnai molio tinkas pasirenkamas dėl ypatingai gražaus ir jaukaus vaizdo, natūralių spalvų ir faktūrų – su juo galima įgyvendinti įvairiausius dizaino sprendimus. Naudojant skirtingas dekoravimo technikas galima sukurti menines sienas, o dėl geresnės eksploatacijos molio tinką galima lakuoti, kaip ir bet kurį kitą dekoratyvinį tinką.

Priežiūra – nesudėtinga, bet kitokia nei įprastai

Pasitaiko atvejų, kai mažieji šeimos nariai savo kūrybiškumą namuose išreiškia piešiniais ant sienų. Kartais saugoti sienų nepavyksta ir suaugusiems – jas ištepame pirštais ar išsiliejusia kava. Tad ar molio tinko sienų valymas – sudėtinga misija? 
Pagrindinė molio tinko paskirtis yra įgerti drėgmę ir ją vėl atiduoti į patalpą, todėl tokių sienų negalima stipriai trinti šlapia šluoste. Vis dėlto, šių sienų priežiūra kasdienybėje sunkumų nekels ir bus panaši į sienų, dažytų įprastais matiniais dažais, priežiūrą.

Jei paviršių aptaškysite tepliais skysčiais (pvz., kava, akvarele ar rašikliu), sieną nuvalysite audinių balikliu. Norint išvalyti sausas dėmes (pvz., batų žymes), geriausia naudoti sausą ir švarų šepetėlį ar švelnesnę švitrinio popieriaus kempinėlę. 

Nuotrauka Vytenio Ūso.

Apdailos darbus galite atlikti ir patys 

Lyginant su įprastais dažais, molio tinko apdailos darbai vyksta daug greičiau, nes sienų nereikia pilnai glaistyti, tik kruopščiai iki glaistymo paruošti. Molio tinkas ypač pravartus ir tiems, kurie nori atnaujinti savo namus – darbų metu nebus dulkių, į aplinką garuos tik vanduo, maišomas su molio tinku.  

„Šis tinkas tiks ir senų paviršių, pavyzdžiui, senų dažų, atnaujinimui. Papildomai naudojant sukibimą gerinantį gruntą, puikiai padengsite įvairiausius paviršius – stiklą, plyteles, baldines plokštes ir panašiai“, – teigia R. Radvilavičienė. 

Kitas aktualus molio tinko privalumas – darbus saugiai atliksite patys, net jei sienas tinkuosite pirmą kartą. Būsite užtikrinti, kad nepakenksite savo sveikatai, o kartu dar ir sutaupysite. 

Molio tinkas lengvai nusiplauna nuo odos, drabužių ir kitų paviršių, jo mišinius galite liesti rankomis, jie nedirgins odos. „Tuo tarpu, dirbant su cemento ar kalkių mišiniais būtina dėvėti pirštines ir kitas apsaugos priemones, nes jų pH siekia 11–13. Apsaugos reikia nepamiršti ir dirbant su sintetinėmis medžiagomis“, – sako „Mr. Clay“ įkūrėja.

Tiesa, prieš pradedant darbus patiems, R. Radvilavičienė pataria įsivertinti keletą dalykų: biudžetą, laiką ir estetinius poreikius. Jei norite sutaupyti, atlikdami darbus patys tikrai tą padarysite. Tačiau ar turėsite laiko apdailos darbams? Ar jūsų neerzins padarytos klaidos, netobuli kampai, jei idealiai atlikti darbų nepavyks? 

Jei savo namuose ieškote tobulos estetikos, tokiu atveju „Mr. Clay“ įkūrėja rekomenduoja rinktis patyrusius meistrus, kurie su molio tinku dirba ne vienerius metus.

Planuojate įsigyti ar pasistatyti A+ ir A++ energinio naudingumo klasės būstą? Kviečiame pasidomėti „Swedbank“ Žaliąja būsto paskola

Taikome specialias sąlygas kintamai palūkanų normai ir turime partnerių pasiūlymų išmanių ir tvarių namų įrengimui. 

„Mr. Clay“ suteiks 15 proc. nuolaidą molio tinko sienų apdailai.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.