Ką apgalvoti renkantis automobilį įmonei?

2022-11-10

Naujo automobilio įsigijimas – nemažas galvosūkis, ypač kai kalba pasisuka apie automobilio ar jo parko įsigijimą įmonei, o ne asmeniniam naudojimui. Išsirinkti patrauklų ir įmonės įvaizdį atitinkantį prekės ženklą nepakaks, svarbu kruopščiai įvertinti poreikį, automobilių parko įsigijimo bei išlaikymo išlaidas, pažvelgti į šį pirkinį ir iš platesnės įmonės tikslų perspektyvos. Kokius kriterijus būtina įvertinti?


Kokio tipo automobilis reikalingas?

Pirmiausia turite susiaurinti savo pasirinkimo galimybes ir nusimatyti transporto priemonių tipus, kurie geriausiai atitinka jūsų verslo poreikius. Priklausomai nuo jūsų verslo, jums gali reikėti formos, o ne funkcijos, arba atvirkščiai. Kitaip tariant, jei automobilis reikalingas labiau reprezentacinėms reikmėms, greičiausiai daugiau dėmesio teks skirti jo formai – prekės ženklui, modeliui. 

Jei įmonė teikia, pavyzdžiui, remonto paslaugas ir ieškote automobilių darbuotojams, reikės apgalvoti praktiškesnius, erdvesnius modelius, kuriuose darbuotojai galės sutalpinti turimus įrankius ir kitus reikmenis.

Lizingas ar veiklos nuoma su paslaugomis?

Atsižvelgiant į tai, kokiais tikslais bus naudojamas automobilis, reikėtų įvertinti skirtingas finansavimo galimybes. Štai, pavyzdžiui, automobilio įsigijimas lizingu gali būti palankesnis tuo atveju, kai planuojama labai didelė metinė automobilio rida. Arba kuomet įmonė negali jos apskaičiuoti, mat nuo jos priklauso nuomos įmokos. 

Toks finansavimo būdas tiks tuomet, kai, pagal įmonės politiką, automobilis turi būti įmonės nuosavybė. Taip pat – kai numatomas ilgesnis nei 7 metų transporto priemonės eksploatacijos laikotarpis.

Veiklos nuoma su paslaugomis padės minimizuojant kaštus automobilio priežiūrai bei sumažins galvos skausmą nusprendus automobilį pakeisti – nereikės rūpintis jo pardavimu. Tuo metu mėnesio įmoka visą sutarties laikotarpį bus vienoda.

Besirenkantiems šią paslaugą aktualu ir tai, kad visos išlaidos automobiliui pateikiamos vienoje sąskaitoje: taip optimizuojamos pirkimų iš skirtingų tiekėjų administravimo išlaidos. Savo ruožtu darbuotojai skiria laiką tiesioginėms funkcijoms atlikti, automobilio priežiūros darbus perleidžiant nuomos įmonei.

Kaip automobilis atitinka įmonės tikslus?

Visais atvejais reikėtų įvertinti, kaip automobilis atitinka įmonės išsikeltus anglies dvideginio emisijų mažinimo bei automobilių parko efektyvumo tikslus. „Swedbank“ finansavimo duomenys rodo nuolat augantį verslų susidomėjimą aplinkai draugišku transportu. 

Per pirmąjį 2022 m. pusmetį 1 iš 5 „Swedbank“ su šalies įmonėmis sudarytų lengvojo transporto lizingo sutarčių buvo skirta automobiliams su žemomis emisijomis įsigyti. Lietuvoje įmonių susidomėjimas elektromobiliais per metus padidėjo du kartus.

Besirinkdamos elektromobilius įmonės vertina galimybę pasinaudoti Aplinkos projektų valdymo agentūros kompensacijomis elektromobiliams įsigyti, o žvelgdamos į ilgalaikę perspektyvą, kuomet kainos elektros energijos rinkoje susireguliuos, mato galimybę taupyti ir kuro sąnaudas.

Kokios jo kuro sąnaudos ir CO2 emisijos?

Su įmonės automobilių parko efektyvumu bei ekologiškumu tampriai susijusios ir automobilio kuro tipo, sąnaudų bei CO2 emisijų dedamosios. 

Iš pažiūros identiškų automobilių kuro sąnaudos gali skirtis daugiau negu vienu litru šimtui kilometrų, o ilgalaikėje perspektyvoje tai gali reikšti reikšmingas sumas. Štai, pavyzdžiui, 1,2 litro kuro sąnaudų skirtumas per 4 metų laikotarpį ir su 100 tūkst. kilometrų rida gali reikšti daugiau negu 2 tūkst. eurų didesnes išlaidas kurui. 

Papildomas išlaidas lems ir automobilio kuro tipas bei išmetamas CO2 kiekis, jei jis viršys 130 g/km. Šios išlaidos, atsižvelgiant į įvardytus parametrus, registruojant automobilį gali siekti nuo kelių dešimčių iki kelių šimtų eurų.

Naujas ar naudotas?

Atsakant į šį klausimą svarbu įvertinti kelis aspektus. Padėti apsispręsti gali atsakymas į klausimą – reikalingas vienas/pora automobilių, ar keliasdešimties automobilių parkas? Pastarojo scenarijaus atveju iš kelių skirtingų prekeivių suformuoti visą naudotų automobilių parką mažų mažiausiai gali būti ne itin praktiška ir efektyvu. Tačiau jei reikalingas vienas ar du automobiliai, greičiausiai nebus sunku surasti tinkamus pasiūlymus.

Reikia įvertinti ir tai, kad naudoti automobiliai, priklausomai nuo būklės ir amžiaus, gali dažniau gesti, o norint parengti juos naudojimui įmonės reikmėms, gali tekti išleisti papildomai. Taigi, galiausiai jų kaina gali išaugti, tad įvertinti visus privalumus ir trūkumus svarbu itin kruopščiai.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.