Lizingas ar veiklos nuoma verslui: ką svarbu žinoti?

2024-09-10

Įmonės lizingu arba finansinės (išperkamosios) nuomos būdu dažniausiai įsigyja automobilius, rečiau – komercinį transportą, įrangą ir specialiąją techniką. Tačiau, atsižvelgiant į įmonės poreikius, ilgalaikius tikslus ir planuojamo įsigyti turto nusidėvėjimo tempą, tam tikrais atvejais geresnis pasirinkimas gali būti veiklos nuoma ar paskola. Žemiau pateikiame atsakymus į dažniausiai verslui kylančius klausimus apie turto įsigijimą ir galimus finansavimo būdus.

Naujo ar naudoto automobilio (-ių) lizingas?

Lizingu galima įsigyti tiek naujus, tiek naudotus automobilius. Šis finansavimo būdas leidžia išdėstyti mokėjimus per ilgesnį laikotarpį, “Swedbank” atveju – tai 6 metai, ir taip sumažinti mėnesines išlaidas. Finansuojama suma prasideda nuo 10 tūkst. eurų, taiga galima įsigyti ir mažesnės vertės automobilius.

Naudoto automobilio lizingo atveju labai svarbu įvertinti transporto priemonės amžių. Pasibaigus lizingo sutarties terminui automobilis turi būti ne senesnis nei 15 metų.

Svarstant naujo ar naudoto automobilio lizingą rinktis, verta pažvelgti iš praktinės pusės. Jei reikalingas vienas ar keli automobiliai, ko gero nekils sunkumų surasti tinkamų naudotų automobilių variantų. Tačiau, jei reikalingas visas automobilių parkas, jį suformuoti iš naudotų automobilių gali prireikti daug laiko ir būti pernelyg sudėtinga. Taip pat svarbu įvertinti ir tai, kad naudotam automobiliui gali tekti skirti daugiau lėšų priežiūrai ir remontui.

 

Ar verta pasinaudoti išskirtinėmis elektromobilių lizingo sąlygomis?

„Swedbank“ duomenimis, praėjusiais metais kas trečias lizingu perkamas automobilis buvo elektrinis ar hibridinis, o įmonės įsigijo dukart daugiau aplinkai draugiškų automobilių nei ankstesniais metais.

Elektromobilių ir hibridinių automobilių lizingas populiarėja dėl kelių priežasčių. Vienas jų tvarumo tikslai – rinkdamiesi elektromobilį ar hibridinį automobilį savo įmonės reikmėms galite sumažinti savo CO2 pėdsaką ir prisidėti prie klimato kaitos stabdymo.

Be to, perkantiems aplinkai draugiškus automobilius taikomos specialios lizingo palūkanų bei „Kasko“ draudimo sąlygos. Taip pat galima pretenduoti į valstybės teikiamą finansinę paramą naujiems bei naudotiems elektromobiliams įsigyti bei jų įkrovimo stotelių įrengimui.

Nors elektromobilis vidutiniškai kainuoja brangiau nei tokios pačios klasės automobilis su vidaus degimo varikliu, tačiau taikomos skatinamosios priemonės šį skirtumą gali sumažinti 2,5-5 tūkst. eurų.

„Swedbank“ specialias lizingo sąlygas taiko pasirinkusiems automobilius su sumažinta CO2 emisija. Taigi ne tik elektrinėms, bet ir hibridinėms mažos galios transporto priemonėms. Sumažinta palūkanų norma priklauso nuo CO2 emisijos dydžio, pastaroji matuojama remiantis WLTP standartu.

WLTP (angl. Worldwide Harmonizes Light-Duty Vehicle Test Procedure) standartas yra visame pasaulyje pripažinta metodika, pagal kurią nustatomas automobilių su vidaus degimo varikliais, hibridinių automobilių, visų rūšių elektrinių transporto priemonių išmetamų teršalų kiekis, CO2 emisijos normos ir degalų sąnaudos.

Automobilių lizingas ar veiklos nuoma?

Visi šie finansavimo būdai turi savo privalumų, todėl svarbu įvertinti kiekvieno iš jų pranašumus konkrečioje situacijoje.

Jei įmonė turi galimybę investuoti į ilgalaikį turtą, pageidauja jį turėti nuosavybės teise ir išlaikyti ilgiau nei 7 metus, tokiu atveju lizingas yra geresnis pasirinkimas. Lizingu įsigyjamas turtas gali būti įtrauktas į įmonės balansą, o amortizacijos išlaidos įvertinamos apskaičiuojant apmokestinamąjį pelną.

Automobilių lizingas labiau tinka ir tokiais atvejais, kai planuojama didelė metinė rida arba kai ji negali būti apskaičiuojama, mat nuo jos priklauso veiklos nuomos įmokos.

Pasirinkus veiklos nuomą ar veiklos nuomą su paslaugomis, pasibaigus sutarties laikotarpiu, galėsite nuspręsti automobilį grąžinti, išpirkti už rinkos kainą ar pratęsti nuomos sutartį. Šis būdas tinkamas, kai automobiliai reikalingi tik tam tikram laikui ar juos norima reguliariai keisti.

Veiklos nuoma su paslaugomis suteikia galimybę papildomai užsisakyti pasirinktas automobilio priežiūros paslaugas. Taip sumažės ne tik rūpesčių, bet ir kaštai automobilio priežiūrai. Mėnesio įmoka visą sutarties laikotarpį bus vienoda. Visos išlaidos automobiliui pateikiamos vienoje sąskaitoje: taip optimizuojamos pirkimų iš skirtingų tiekėjų administravimo išlaidos.

Apsispręsti, kuris finansavimo būdas jūsų verslui būtų tinkamiausias, gali padėti automobilių lizingo skaičiuoklė įmonėms ar finansų įstaigos specialisto konsultacija.

 

Koks finansavimo būdas – lizingas, veiklos nuoma ar paskola – geriausias, kai planuojama įsigyti komercinį transportą, įrangą ar specialiąją techniką?

Lizingas arba veiklos nuoma yra geras būdas įmonėms atnaujinti ar įsigyti ne tik automobilius, bet ir sunkvežimius, vilkikus, autobusus, gamybines linijas, įvairią žemės ir miško ūkio, statybų ir kitą techniką bei įrangą. Sprendimas atsinaujinti gali padėti suefektyvinti veiklą, padidinti konkurencingumą rinkoje, turėti įtakos veiklos rezultatams, o pasirinkus tinkamą finansavimo būdą, dar ir optimizuoti išlaidas šiam tikslui.

Kaip ir automobilių atveju, lizingas geriausias pasirinkimas, kai įsigyjamą turtą, sutarčiai pasibaigus, norima turėti nuosavybės teise. Veiklos nuoma itin palanki tais atvejais, kai dėl veiklos specifikos, yra poreikis reguliariai atnaujinti ar naudotis naujausia įranga ar technika, taip pat, jei ji technologiškai yra greitai senstanti, įsigytas turtas greitai praranda vertę arba yra reikalingas trumpalaikei veiklai ar projektui.

Dažnai veiklos nuomos sutartys apima techninę priežiūrą, draudimą ir kitus eksploatacinius kaštus, todėl įmonėms nebereikia rūpintis šiais klausimais.

Ypač didelės vertės įrangą, techniką ar didelius jos kiekius, geriau įsigyti su verslo paskola. Įmonė gali laisvai disponuoti tokiu turtu pagal savo poreikius. Be to, priemonėms, kurios leidžia siekti tvarumo tikslų, gali būti suteikiamas finansavimas palankesnėmis sąlygomis.

Tarkime, praėjusiais metais “Swedbank” tvaraus ūkininkavimo sertifikatą turinčiai bendrovei „Krekenava“ suteikė apie 1 mln. eurų paskolą savaeigiams purkštuvams įsigyti, kurie leidžia efektyviau panaudoti augalų apsaugai skirtus preparatus ir taip sumažina poveikį aplinkai.

Beje, ūkininkai gali pasinaudoti specialiai jiems pritaikytomis paslaugomis: žemės ūkio technikos bei įrangos lizingu ar paskolomis. Specialios sąlygos taikomos ūkininkaujantiems tvariai.

Prieš apsispręsdami dėl geriausio finansavimo būdo galite pasinaudoti šiomis skaičiuoklėmis ir informacija: 

Jei turite klausimų, visuomet galite pasikonsultuoti su savo vadybininku ar mūsų lizingo konsultantais.

Tinkamumo finansavimui gauti pasitikrinimas: ar įmonė gali įsigyti turtą lizingu, pasinaudoti veiklos nuoma?

Prieš pasirinkdamos finansavimo sprendimą, įmonės turėtų atidžiai įvertinti ne tik veiklos poreikius ir ilgalaikius tikslus, bet ir savo įmonės finansinę sveikatą bei pasitikrinti kredito reitingą.

Įmonės kredito reitingą sudaro: 

  • Finansiniai duomenys ir ataskaitos (nuosavybė, pelningumas, skolos lygis, apyvarta) – įsitikinkite, kad buhalterija tinkamai vedama.
  • Kredito istorija – bankas įvertina jūsų įmonės ir kitų susijusių fizinių bei juridinių asmenų dalyvaujančių jūsų įmonės veikloje, mokėjimų istoriją. 
  • Ryšiai su banku (įmonės aktyvumas ir amžius, užblokuotos sąskaitos).

Netinkamas finansinių įsipareigojimų vykdymas didina finansavimosi kaštus ir gali daryti neigiamą įtaką kredito istorijai. Jei finansavimo sutartis būtų nutraukta dėl gavėjo padaryto pažeidimo, gali būti pradėtas priverstinis skolos išieškojimas, o lizingo atveju galima prarasti ne tik jau sumokėtas įmokas, bet ir teises į finansuojamą turtą.

Savo kredito reitingą pasitikrinti bei gauti išsamų kreditingumo vertinimą ir paaiškinimą galima prisijungus prie interneto banko verslui

Jei jūsų įmonės kredito reitingas yra tinkamas, galite internetu teikti paraišką finansavimui gauti. Jei jis mažesnis, galite sužinoti, kaip pagerinti savo kreditingumą. Savo įmonės finansinę sveikatą taip pat galite pasitikrinti atlikę testą.

Didesnės įmonės dėl finansavimo gali kreiptis į savo vadybininką finansų įstaigoje ar konsultantą.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.