Patarimas jaunam verslui – skaičiuokite ne tik būsimas pajamas

Patarimas jaunam verslui – skaičiuokite ne tik būsimas pajamas
Laurynas Dailydė, „Swedbank“ Verslo finansavimo sprendimų skyriaus vadovas

Verslo startas dažnam pradedančiajam garantuoja bent kelias bemieges naktis. Gryninantis idėją, šlifuojant verslo planą, skaičiuojant ir perskaičiuojant verslo pradžiai reikalingas lėšas. Labai gerai, jei svarbūs – ypač finansiniai – klausimai yra apgalvojami dar prieš startą. Visgi bendradarbiaujant su jaunomis įmonėmis matoma kita tendencija – jaunos įmonės jau nuo pirmos veiklos minutės susiduria su išlaidomis, apie kurias iš anksto nebuvo pagalvojusios.

Suprasti įmonės išlaidų ir pajamų struktūrą bei jų valdymą – nuo to ir turėtų prasidėti pasirengimo veiksmai nuosavo verslo pradžiai. Tačiau pradedančiųjų verslininkų galvose dažniau sukasi mintys apie gautinas pajamas nei išlaidas. Neretai klaidingai įsivaizduojama, kad išlaidos yra apibrėžtos, patiriamos tam tikrais verslo vystymosi etapais, todėl verslo pradžioje apie jas galvojama mažiausiai.

Norint pradėti verslą ekonominis išsilavinimas nebūtinas, tačiau suprasti finansinius verslo rodiklius ir jų dinamiką – reikėtų. Su tuo kiekviename žingsnyje teks susidurti bet kuriam verslininkui. Žinoma, buhalterines plonybes įmonė įprastai sprendžia pasitelkusi šios srities specialistus. Tačiau bet kurio šių dienų verslininko finansinė edukacija turėtų būti žymiai gilesnė. Verslo kūrėjui privalu žinoti, kokie jo verslo metiniai pardavimai, pelnas ir likvidumas. Idealu, kai verslininkas žino ne tik metinius, bet ir ketvirčio, mėnesio, net savaitės finansinius verslo parametrus.  

Suprasti finansus vadovui svarbu dar ir todėl, kad apie savo verslo patikimumą ir finansų tvarumą galėtų kalbėtis su esamais ir potencialiais partneriais – juk įmonės finansai pateikiami ir Registrų centrui, todėl yra prieinami viešai. Klausimų apie verslo finansų tvarumą išgirsite ir atėję į banką dėl finansavimo. Kalbant apie kreditavimą, už verslo idėją nemažiau svarbu yra jo administravimas, kuris apima ir finansinių srautų valdymą. Jei verslo idėja skamba gerai, tačiau balansas „neblizga“, o įmonės vadovas neturi supratimo, kaip taisyti situaciją, įmonės galimybės veikti, skolintis ir plėsti bus labai miglotos.

Taip, bankai yra linkę skolinti ir jauniems verslams. Nes visos įmonės veikia cikliškai, todėl rizikos prasme nauja ir dešimtmetį rinkoje veikianti įmonė gali būti netgi apylygės. Finansuojant naują verslą bankui svarbu suprasti, ar būsimas verslininkas suvokia savo verslą, ar turi aiškų įsivaizdavimą, kokia bus jo veiklos finansinė išraiška. Jei žmogus turi tik idėją, bet neturi elementarių skaičiavimų, kaip jo verslas plėtosis po kelių mėnesių, tikėtis paskolos bus sunkiau, nes bankas turi patikėti ne tik pirmine idėja, bet ir jos tvariu įgyvendinimu. Tačiau jei verslo naujokas turi ne tik idėją, bet ir yra atlikęs ją pagrindžiančius skaičiavimus, mato, kaip spręs problemas, kilsiančias per artimiausius metus, – didėja tikimybė, kad toks verslas gaus paskolą ir tokių pavyzdžių jau turime ne vieną.

Verslo naujokai dažnai teiraujasi, kur įgyti verslui reikalingų žinių. Informacijos apie finansus internete yra daug ir ji yra lengvai prieinama, tereikia mokėti atsirinkti. Norint ne paviršutiniškai suprasti, reikės savarankiškai pasigilinti skiriant tam dėmesio ir laiko. Sutrumpinti mokymosi kelią gali padėti verslo konsultantai. Jų patirtis gali praversti rengiant verslo planus, kuriems reikalinga nuodugni finansų analizė. Bendresnio pobūdžio verslo finansavimo klausimais pakonsultuoti gali banko specialistai. 

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.