Kas yra įmonės finansinė sveikata ir kaip ją pagerinti?

2023-03-08


Apie įmones dažniausiai sprendžiama pagal jų finansinius rodiklius – apyvartą, pelną, pardavimų apimtis ir kitus rodiklius, atspindinčius įmonės veiklą. Tačiau finansiniai rodikliai yra tik veiksmų (ar jų nebuvimo) pasekmė. To priežastis – įmonės gebėjimas pasiekti klientus, pritraukti darbuotojus, finansuoti vystymąsi. Visi šie dalykai vienaip ar kitaip susiję su planavimu. Todėl įmonės finansinė sveikata arba tai, kiek įmonė turi vystymosi energijos, beveik visada priklauso nuo planavimo. Šiame straipsnyje kartu su „Swedbank“ Lietuvoje finansų instituto vadove Jūrate Cvilikiene aptariame, ką reikia daryti, kad įmonė turėtų ir išsaugotų verslo vystymo energiją.

Žinios, veiksmas ir „imunitetas“ – sveiko verslo pagrindas

Kalbėdama apie įmonių finansinę sveikatą, Jūratė Cvilikienė, „Swedbank“ finansų instituto vadovė, akcentuoja tris svarbius dalykus. Tai:

  1. finansų ir verslo vystymo išmanymas apskritai; 
  2. veiksmai, kurie kyla iš žinių; 
  3. įmonės „imunitetas“, arba atsparumas įvairių rūšių rizikai, kuris turi būti įgytas prieš atsirandant šioms rizikoms. 

Žinojimo apie savo įmonę arba sritį, kurioje ji vykdo veiklą, ne visada pakanka. Pageidautina, kad verslininkas (-ė) žinotų ir kaip geriau valdyti bei vystyti verslą, ir kaip įvertinti verslo sveikatos būklę. Kaip mes mokame naudoti termometrus ir atpažinti savo sveikatos būklės simptomus, verslininkas (-ė) turi mokėti naudotis kitomis priemonėmis – finansinėmis ataskaitomis ir finansiniais rodikliais (pavyzdžiui, pelningumo, kapitalo pakankamumo, likvidumo, apyvartos, pinigų srautų ir kt.). Žinant, kaip šią finansinę informaciją panaudoti savo įmonės poreikiams, galima geriau suprasti, kas vyksta įmonėje ir kaip geriau ją vystyti. Tad net ir tam, kad įmonė vystytųsi, žinojimas apie skirtingas finansines galimybes ir sprendimus bus esminės prielaidos sėkmingesniam vystymuisi. Be to, šios žinios gali suteikti reikšmingą konkurencinį pranašumą. Svarbu suprasti, kad jei vadovui ši sritis sudėtinga arba jis turi sužiūrėti daug kitų veiklos aspektų, nereikėtų bijoti konsultuotis, gilinti žinias, kreiptis pagalbos į specialistus. 

Planavimas, arba veiksmai, gali atlikti svarbų vaidmenį užtikrinant gerą ir tvarią įmonės finansinę sveikatą. Dažna finansinės sveikatos problema yra nepakankamas planavimas, kuris gerokai apriboja vystymo galimybes. Galima sakyti, kad planavimas leidžia verslininkui (-ei) visapusiškai išnaudoti savo potencialą. Planavimas – tai veiksmų įvertinimas; tikslų išsikėlimas ir nuolatinis stebėjimas, kaip jų siekiama; galimų rizikų įvertinimas ir būtinos apsaugos nuo jų planavimas; atidėjinių žinomoms ir nenumatytoms išlaidoms suformavimas arba draudimas. Planavimas taip pat padės geriau stebėti savo išlaidas, kad išvengtumėte nebūtinų, verslui nereikalingų išlaidų.

Kitas svarbus aspektas – gebėjimas laikytis į klientą orientuoto verslo požiūrio, kuris apima aptarnavimo, komunikacijos ir prekės ženklo kultūrą bei ilgalaikį įsitraukimą į prekės ženklą. Kartais tai nustumiama į antrąjį planą, tačiau vertėtų atsiminti, kad įmonės reputacija ir stiprus prekės ženklas padės įmonei išgyventi kritinius momentus. Tai įmonės „imuninės sistemos“ dalis, kurią, be šių dalykų, dar sudaro lojalūs darbuotojai ir sveika finansinė situacija. 

Verslininkai (-ės) pasitiki ne planais, o intuicija

Deja, kasdieniame daugelio įmonių darbe planavimo aspektas linkęs nublankti, todėl šlubuoja ir finansinė sveikata. Įmonės kartais linkusios pasikliauti vien tik intuicija, o ne planuoti veiklą, remdamosi pajamomis, santaupomis ir išlaidomis. Neretai detaliau stebima viena veiklos sritis, o į kitas kreipiamas mažesnis dėmesys. Kartais tai atneša sėkmę, o kartais ne.

Verslas neturėtų (ir dažniausiai – nevyksta) vykti savaime, jį reikia planuoti ir vykdyti.

Padėtų, jei verslininkai (-ės) sau užduotų keletą klausimų:

  • Ar įmonė planuoja savo finansus? Kokiam laikotarpiui?
  • Ar įmonė vertina savo verslo riziką? 
  • Ar įmonė atidžiai seka savo išlaidas? 
  • Ar įmonė turi pradelstų mokėjimų? Įsipareigojimų?
  • Ar įmonė turi ilgalaikius veiklos vystymo planus?
  • Koks yra darbo mikroklimatas įmonės viduje?
  • Kaip įmonę vertina klientai?

Šie kontroliniai klausimai padės suprasti, kokia yra įmonės finansinė sveikata ir kur jos stipriosios ar silpnosios pusės. 

Verta prisiminti, kad įmonei, kuri laiku imasi veiksmų finansinei sveikatai stiprinti, prireikus bus paprasčiau gauti papildomą finansavimą verslo plėtrai. Įmonės galėtų augti greičiau, jei tik geriau suprastų savo finansus, jei planuotų savo veiklą ir imtųsi veiksmų savo finansinei sveikatai gerinti. Vienas iš įrankių, leidžiančių įmonėms įvertinti savo galimybes skolintis, yra „Finansinės sveikatos vertinimas“. Naudojantis šiuo įrankiu galima greitai nustatyti, kiek įmonė atitinka tinkamumo gauti finansavimą kriterijus. Pavyzdžiui, pažvelgus į „Swedbank“ Lietuvoje statistiką apie įmones, kurios yra pateikusios 2022 metų finansinius rezultatus ir gali matyti savo vertinimą, naudojantis „Finansavimo šviesoforu“: 18 proc. įmonių gavo raudoną įvertinimą, 15 proc. – geltoną ir 11 proc. – žalią. Raudoną įvertinimą dažniausiai gavo tos įmonės, kurių finansiniai rezultatai yra silpni ir kurių nuosavas kapitalas yra nepakankamas ar net neigiamas.

Ką daryti norint pagerinti įmonės finansinę sveikatą? 

1. Remkitės finansinėmis ir verslo žiniomis: naujausios žinios padeda suprasti įmonės finansus, leidžia numatyti ateitį ir pasinaudoti finansinėmis paslaugomis efektyvesnei verslo plėtrai. Žiniomis pagrįsti sprendimai paprastai sudaro sąlygas pasiekti geresnius verslo rezultatus ir neleidžia konkurentams jūsų aplenkti. Gera naujiena yra ta, kad labai dažnai galima rasti žinių nemokamai. Labai verta paieškoti ir galimybių dalyvauti patirties apsikeitimo renginiuose, konsultuotis su didesnę patirtį turinčiais mentoriais. 

2. Planuokite savo įmonės finansus: kaip ir asmeninių finansų atveju, įmonės veiklos planavimas yra labai svarbus įmonės stabilumui ir vystymuisi. Įdiekite trumpalaikių finansų planavimą, kuris iš esmės reiškia einamųjų pajamų ir išlaidų subalansavimą. Planuokite pinigų srautus, sąskaitų faktūrų apskaitą, pajamas iš pagrindinės veiklos, įvairias ūkines išlaidas, trumpalaikį turtą ir kt. Žinokite, kas sudaro didžiausias įmonės išlaidas, stebėkite jas ir ieškokite būdų, kaip būtų galima jas sumažinti. 

3. Suformuokite pinigų atsargas: verslas kupinas netikėtumų ir ne visi jie malonūs. Užtikrinkite, kad jūsų įmonė gali finansiškai susitvarkyti su didelėmis nenumatytomis išlaidomis ar staigiu pajamų kritimu. Jei pinigų rezervas kol kas nėra pakankamas, susidarykite planą, kaip sukursite šį rezervą. Rekomenduojama atidėti bent 10 proc. mėnesio pelno, kad santaupos sudarytų maždaug šešių mėnesių išlaidų lygį. Turint tokį rezervą, minėtus 10 proc. galima investuoti ir gauti papildomo pelno.

4. Pasirūpinkite pelningomis investicijomis: vadinamieji „malonūs pirkiniai“ (naujesnio modelio telefonas ar kompiuteris, darbinis automobilis ir pan.) išties vilioja. Tačiau investicijos turėtų aiškiai atitikti vieną pagrindinį kriterijų – ar ši investicija suteiks papildomo pelno įmonei? Jei atsakymas teigiamas, investuoti verta. Svarbu visada sutelkti dėmesį į verslo poreikius, o asmeninius poreikius palikti antrame plane. Verslas nėra mūsų hobis. 

5. Sekite savo įmonės finansus ir naudokitės finansinėmis paslaugomis: Nustatykite verslo ir finansinius tikslus, reguliariai stebėkite, kaip jų siekiate, ir įvertinkite pažangą. Nustatykite, kokią apyvartą, pelną, pelningumą norite pasiekti, apsibrėžkite kitus tikslus. Įmonės veiklos išmanymas ir įvertinimas leis sėkmingiau vystyti verslą, o tinkami finansiniai rodikliai užtikrins, kad prireikus galėsite gauti papildomą finansavimą. Didelę reikšmę turi konsultacijos tiek su įmonės buhalteriu (-e), tiek su finansų patarėju (-a) ar banku, kurie patars, kaip pagerinti veiklos efektyvumą.

6. Jei planuojate sparčią plėtrą, iš anksto pasirūpinkite finansavimu iš išorės: Kai įmonė planuoja augimą, būtina laiku rasti investuotojus. Galimybių išsiaiškinimas ir gerai apgalvotas jų panaudojimas yra svarbi sėkmingo įmonės vystymo ir konkurencingumo prielaida. Išorinio finansavimo pritraukimas gali padėti išlaikyti gerą įmonės finansinę sveikatą, o kartu ir reikiamą įmonės saugumą. Sparčiai plėtrai gali praversti ir apyvartinių lėšų finansavimas. Siekdami gauti išorinį finansavimą, su skolintoju aptarkite finansinius kriterijus ir finansavimo galimybes.

Viskas įmanoma, kai turi planą! Patikrinkite savo verslo finansinę sveikatą ir pradėkime verslo finansus planuoti drauge >> Pasitikrinti.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.