Asmeninis biudžetas: kam jo reikia ir kaip jį planuoti?

2020-08-17

Niekaip nepavyksta susitaupyti? Nesuprantate, kur dingsta pinigai? Tai reiškia, kad jums reikėtų susikurti asmeninį biudžetą. Tiesą sakant, norėdami valdyti savo finansus tvariai ir sumaniai, kiekvienas turėtume susidaryti ir nuolat sekti savo biudžetą. Bet jis itin pagelbės tuomet, kai jaučiame, kad ne visai susitvarkome su savo pinigais.

Nemažai daliai žmonių žodis „biudžetas“ neskamba kaip smagus užsiėmimas. Dar daugiau –prisibijome šio žodžio, nes jis asocijuojasi su kontrole ir savęs ribojimu. Tačiau, visų pirma, biudžetas nėra toks didelis baubas, na o antra – jis yra pirmas ir labai svarbus žingsnis į sėkmingą asmeninių finansų valdymą. 

Biudžetas padės planuoti finansus, visada turėti pinigų dalykams, kurių jums reikia, siekti finansinių tikslų ir finansinio saugumo. Kaip jį susiplanuoti ir ką į jį įtraukti?

Pradėkite nuo pajamų ir išlaidų įvertinimo

Niekas taip gerai neatveria akių, kaip kruopštus išlaidų peržiūrėjimas. Nuosekliai peržvelgę ir užsirašę visas poros paskutinių mėnesių išlaidas, greitai pamatysite, kur dingsta pinigai. Čia svarbus kiekvienas euras, nes mažos ir malonios smulkmenos mėnesio gale gali sudaryti įspūdingą sumą.

Kai jau žinote, kam ir kiek pinigų išleidžiate, galite įvertinti, kurios išlaidos yra būtinos, o kur pinigus leidžiate savo malonumui (gal net neadekvačiai daug?). Juodu ant balto išrašyti jūsų atlyginimo keliai ir klystkeliai padės suprasti, kokiems pirkiniams ar paslaugoms išlaidas galite sumažinti, kad nepristygtumėte pinigų mėnesio pabaigoje ar galėtumėte daugiau sutaupyti.

Sudarykite savo asmeninių finansų planą

Įsivertinę visas gaunamas pajamas bei matydami, kur leidžiate pinigus, galite suskirstyti savo išlaidas pagal kategorijas – būsto nuoma, komunaliniai mokesčiai, draudimas, degalai, maistas ir t. t. „Facebook“ grupėje „Pinigai ir reikalai“ galite rasti mėnesio biudžeto pavyzdį bei šeimos biudžeto pavyzdį, kuriuose šios kategorijos jau suskirstytos.

Šiame plane, jau įvertinę, kokią dalį norėtumėte atsidėti taupymui ar kitiems tikslams, kuriems vis pritrūksta pinigų, įsirašykite sumas, kiek kiekvienai kategorijai galėtumėte ir norėtumėte skirti savo pajamų.

Planuodami biudžetą turėtumėte nusimatyti, kad maždaug 50 proc. pajamų turėtumėte skirti būtinosioms išlaidoms – būstui, mokesčiams už paslaugas, maistui, transportui. 30 proc. jūsų biudžeto gali sudaryti kintančios išlaidos – apranga, avalynė, pramogos ar hobiai. Būtų idealu, jei 20 proc. pajamų galėtumėte skirti taupymui ir investavimui.

Laikykitės biudžeto plano

Suplanavus visas pajamas lieka svarbiausia užduotis – planą vykdyti. Ir jei pradžia gali būti sudėtingesnė, nes esate neįpratę prie disciplinos, kurios reikės laikytis, kas mėnesį tai daryti taps vis lengviau. Be to, kiekvienas mėnuo gali šiek tiek skirtis priklausomai nuo planuojamų išlaidų ar kintančių pajamų (užsidirbę papildomai juk galite save labiau palepinti arba atsidėti didesnę dalį pajamų taupymui, jei nesisekė tą daryti iki tol).

Tačiau svarbiausia peržiūrėti ir įsivertinti biudžetą bei jo laikymąsi kiekvieną mėnesį, kad galėtumėte sėkmingai siekti savo tikslų – sąmoningesnės, tvaresnės finansinės elgsenos, finansinės pagalvės (kodėl jos reikia, galite paskaityti čia) ar didesnio pirkinio, jei finansinį rezervą jau esate sukaupę. 

Beje, čia priėjome prie dar vieno svarbaus momento. Visi žinome, kad reikia atsidėti pinigų taupymui ir tai – labai svarbi biudžeto eilutė, bet kartais tai padaryti taip sunku. Todėl tam, kad ši eilutė jūsų biudžete atsirastų ir būtų lengviau taupyti, išsikelkite sau konkretų ir pasiekiamą taupymo tikslą. Tikslo turėjimas tikrai pagelbės laikytis ir biudžeto plano.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.