Kaip susikurti finansinės sėkmės planą 5 metams?

 


Finansiniai tikslai be plano gali labai aiškiai parodyti, kaip greitai prabėga 5 ar 10 metų. Neretas įsivaizduojame, kad po 5 metų turėsime nuosavą būstą ar nemažą sumą, uždirbtą iš investicijų, tą jaukų sodo namelį ant ežero kranto... tačiau be aiškaus ilgalaikio plano metai prabėga greitai ir, dažniausiai, ne itin rezultatyviai.

Finansinės sėkmės planas gali būti vienodai naudingas tiek tiems, kurie nori įsigyti nuosavą būstą ar kito nekilnojamojo turto, tiek norintiems greičiau grąžinti skolas ir tai daryti efektyviai. Be to, finansinio plano bent keliems metams į priekį turėjimas gerokai padidina tikimybę, kad turimų tikslų pasieksime. 

Geras pavyzdys galėtų būti pradinis įnašas būsimam būstui. Jeigu pasakome sau, kad „ateityje pirksime būstą“, tai ta ateitis, tikėtina, metai po metų toliau sėkmingai nuo mūsų tols. Tačiau jei užsibrėžiame aiškų tikslą, tarkime, per artimiausius penkerius metus surinkti konkrečią pinigų sumą pradiniam įnašui, bent jau gerai žinosime, ko turime siekti ir patys sau palengvinsime gyvenimą. 

Taigi, kaip pačiam susikurti 5 metų finansinės sėkmės planą ir užtikrinti, kad sėkmingai jį įgyvendinsime? Dalijamės keliais patarimais:

1. Aiškiai išsigryninkite tikslus

Neturint konkrečių tikslų ar siekių, labai sudėtinga pradėti planuoti. Tiksliau, plano apskritai negali būti, jei nežinome, ko sieksime. Todėl pirmasis žingsnis kuriant 5 metų finansinės sėkmės planą turėtų būti visų siekių per artimiausius penkerius metus užsirašymas. Tam, kad sąrašas turėtų aiškią struktūrą bei prioritetus, pradėkite nuo tų dalykų, kurie yra svarbiausi ir kuriuos jums sunkiausia pasiekti, pavyzdžiui, skolos išmokėjimas, būsto ar naujo automobilio pirkimas ir t. t. Šiuo atveju svarbu ne tik įsivardyti konkrečius tikslus, bet ir numatyti žingsnius, kaip šio tikslo sieksime. 

Šiame sąraše turėtų atsirasti ne tik dalykai, kuriuos norime įsigyti, bet ir asmeniniai tikslai. Pavyzdžiui, kiek ketiname uždirbti po 2–3 metų, ar ketiname gauti papildomų pajamų, kaip jos didės. Nusimatę tai, galėsime aiškiau stebėti, kada įgyvendinsime prieš tai išsikeltus finansinius tikslus ir kiek pinigų liks kitų norų įgyvendinimui. Į šį sąrašą taip pat pravartu įtraukti ir mažesnius norus, pavyzdžiui, keliones, pramogas. 

2. Atidžiai stebėkite progresą

Kuriant 5 metų finansinės sėkmės planą svarbu nepamiršti to, kad tai yra ilgesnis laiko tarpas, todėl norėdami sėkmingų rezultatų turime atidžiai stebėti savo progresą. Pavyzdžiui, jeigu mūsų tikslas yra per 5 metus sukaupti 10 tūkst. eurų, per vienerius metus reikia sukaupti 2 tūkst. eurų arba atsidėti kiek daugiau nei 160 eurų per mėnesį. 

Jei kiekvieno mėnesio pradžioje, vos gavę atlyginimą, išsyk atidedame taupymui skirtą sumą, pakankamai aišku, kad vykdyti planą sekasi sėkmingai. Tačiau jei taupome iš mėnesio pabaigoje liekančios sumos, vieną mėnesį atidedame daugiau, kitą mažiau, turime atidžiau stebėti, kaip mums sekasi siekti užsibrėžto tikslo. Turime periodiškai įsivertinti, kaip vykdome savo planą, ir jei vieną mėnesį atsidėjome gerokai mažesnę sumą, kitą mėnesį turėtume atidžiau planuoti savo finansus bei atsidėti daugiau.

3. Nebijokite klysti, tačiau neatsipalaiduokite

Viena didžiausių klaidų, kurią daugelis sau leidžia – suklydus ar kažkam nepavykus tiesiog numoti ranka ir viską mesti. Tai – vienas svarbiausių dalykų, kurio, kuriant 5 metų finansinės sėkmės planą, reikėtų nedaryti. Jei tokį planą kuriame ir jo laikomės pirmą kartą, pradžioje tinkamai planuoti ir efektyviai siekti užsibrėžto tikslo gali nepavykti. Tačiau pirmasis bandymas jau leido sukaupti tam tikros patirties, aiškiau suvokti savo biudžeto galimybes, padėjo suprasti dažniausius klystkelius, į kuriuos nukrypstame nuo plano. 

Jei kelis mėnesius ar pusmetį mums niekaip nepavyko apsibrėžtu keliu, turime dar pusmetį ir likusius ketvertą metų. Tiesa, čia svarbu pernelyg neatsipalaiduoti ir neprieiti išvados, kad jei šiemet nepavyko, pavyks kitais metais, nes čia vėl galima įsisukti į užburtą ratą, kuriame finansinė drausmė ir tikslai slenkasi vis į kitus metus.

4. Pasiūlykite planą ir kitiems

Egzistuoja daugeliui žinomas posakis – „vienas lauke ne karys“. Kalbant apie ilgalaikio finansinės sėkmės plano siekimą, šis posakis taip pat aktualus. Pirmiausiai todėl, kad ilgalaikių tikslų siekimas gali būti varginantis ir natūralu, kad po kurio laiko gali kilti abejonių ar noras viską mesti. 

Tačiau jei panašiu metu savo finansinės sėkmės plano pradės siekti ir mūsų draugai ar kuris nors šeimos narys, tai padės ir mums nenukrypti nuo savo tikslo. Tokiu atveju pasąmoningai norėsis neatsilikti nuo draugų ar artimųjų siekiant savo tikslo, nuolat turėsime į ką lygiuotis ir, žinoma, kam pasiguosti ar paburnoti, kad ne viskas, siekiant plano, sekasi kaip norėtume. 

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.