Sugrįžimas iš emigracijos: ką verta žinoti?

2020-08-31

Praėjusiais metais pirmą kartą nuo nepriklausomybės atgavimo gyventojų neto migracija tapo teigiama – į šalį atvyko daugiau gyventojų nei išvyko. Kiek daugiau nei pusę atvykusiųjų sudarė grįžtantys lietuviai. Tačiau grįžtant po ilgesnio laiko emigracijoje gyventojams kyla daugybė klausimų – kaip tam pasirengti finansiškai, nuo ko pradėti, kokius svarbius žingsnius atlikti. Čia rasite aktualių patarimų bei atsakymų į keletą šių svarbių klausimų.

Prieš grįžtant į Lietuvą

Darbo pradėkite ieškoti dar neišvykę

Nusprendus sugrįžti į Lietuvą, darbo paieškas verta pradėti dar esant užsienyje. Daugelis darbdavių prisitaiko prie kandidatų ir pokalbius vykdo nuotoliniu būdu. Sugrįžus į tėvynę ir jau turint darbą, nereikės sukti galvos dėl privalomojo sveikatos draudimo įmokų mokėjimo, būsite užtikrinti dėl pajamų šaltinio. 

Jei reikalinga pagalba ieškant darbo ar turite įdarbinimo klausimų, galima kreiptis į Užimtumo tarnybą. Prireikus, ši įstaiga gali skirti bedarbio pašalpą, padėti norint įgyti profesiją ar persikvalifikuojant. Čia taip pat rasite informacijos apie laisvas darbo vietas.

Jei gyvendamas užsienyje gaunate tam tikras išmokas, į jas pretenduoti galite ir Lietuvoje. Daugiau informacijos apie socialinę paramą ir išmokas rasite šiame puslapyje.

Turėkite finansinį rezervą

Prieš vykstant gyventi į Lietuvą, svarbu turėti sukaupus finansinį rezervą. Jis bus itin reikalingas, jei darbo paieškos užsitęs. Norint suprasti, kokio dydžio finansinis rezervas jums reikalingas, reikėtų įvertinti kelis svarbius momentus.

Jei Lietuvoje neturite nuosavo būsto ar galimybės apsistoti pas artimuosius, pasidomėkite būsto nuomos kainomis mieste, kuriame ketinate apsigyventi, įvertinkite būsimas išlaidas mokesčiams už paslaugas bei tai, kiek jūsų šeima kiekvieną mėnesį išleidžia maistui, kitoms būtinoms prekėms. Turėdami bent 3–6 mėnesių asmeninių ar šeimos išlaidų dydžio sumą, jausitės finansiškai saugūs ieškodami darbo bei susidūrę su netikėtomis išlaidomis. 

Daugiau informacijos apie tai, kaip kaupti finansinį rezervą bei kodėl jis yra svarbus, rasite čia: https://blog.swedbank.lt/taupymas-asmeniniai-finansai/kaip-sukaupti-finansini-rezerva

Grįžus į Lietuvą 

Deklaruokite gyvenamąja vietą

Kiekvienas gyventojas, keisdamas gyvenamąją vietą, turi ją deklaruoti. Grįžus į Lietuvą privalu informuoti valdžios institucijas apie vietos pakeitimą, kadangi tai susiję su įvairiomis teikiamomis paslaugomis (socialinės išmokos, vaikų mokyklos ar darželio lankymas). 

Deklaruoti gyvenamąją vietą galima keliais būdais:

Pasirūpinkite sveikatos draudimu

Sugrįžus gyventi į tėvynę, svarbu pasirūpinti privalomuoju sveikatos draudimu. Kai tik deklaruojama gyvenamoji vieta Lietuvoje, būtina pradėti mokėti įmoką „Sodrai“. Jei sugrįžus iš karto dirbsite samdomą darbą, šis mokestis automatiškai yra sumokamas ir papildomai nieko daryti nereikia. Tačiau jei nesate įsidarbinęs arba ketinate dirbti savarankiškai, savo įmokomis turėsite pasirūpinti patys. Daugiau informacijos apie privalomąjį sveikatos draudimą galite rasti šioje nuorodoje.

Kitas žingsnis – pasirinkti gydymo įstaigą ir joje prisiregistruoti. Kiekvienas asmuo turi teisę pasirinkti sveikatos priežiūros instituciją bei šeimos gydytoją. Tad neskubėkite ir pasiskaitykite atsiliepimus internete ar pasikonsultuokite su artimaisiais. Svarbu, kad pasirinkta gydymo įstaiga būtų sudariusi sutartį su teritorine ligonių kasa dėl pacientams teigiamų paslaugų apmokėjimo. Tokiu atveju nereikės mokėti už paslaugas, kurios apmokamos privalomojo sveikatos draudimo lėšomis. 

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.