Kaip rinktis automobilį, kad kelionės juo būtų kuo taupesnės?

2020-08-13

Pagrindiniai kriterijai renkantis automobilį lietuviams yra kaina, markė ir amžius, rodo „Swedbank“ duomenys. Kadangi automobilis – nuolatinės išlaidos nuo pat jo įsigijimo, yra ir daugiau aspektų, kuriuos reikėtų įvertinti, jei norime, kad kiekviena kelionė būtų kuo taupesnė.  

1. CO2 emisija

Renkantis automobilį atkreipkite dėmesį į jo išmetamą anglies dvideginio kiekį. Jis ne tik prisideda prie klimato atšilimo, bet ir didina jūsų išlaidas: registruojant transporto priemonę bus taikomas taršos mokestis. Nuo 2020 liepos 1 d. registruojant lengvuosius automobilius, šis mokestis yra pritaikomas, kai išmetamo CO2 kiekis viršija daugiau nei 130 g/km. Šią informaciją galima rasti automobilio kilmės ar patvirtinimo dokumente (pvz., registracijos liudijime, ekspertizės pažymoje ar atitikties sertifikate). Jei šiuose dokumentuose nėra nurodytas išmetamo anglies dvideginio kiekis, jį galima apskaičiuoti savarankiškai ir sužinoti preliminarią taršos mokesčio sumą, pasinaudojus šia skaičiuokle

2. Kuras

Vidaus degimo variklio inovacijos ir naujos technologijos leidžia pasirinkti mažiau taršius ir ekonomiškesnius modelius. Vis griežtėjantys Europos Sąjungos reikalavimai ekologiškumui gyventojus skatina apsvarstyti hibridinio arba elektrinio automobilio įsigijimą. Įsigijus tokį automobilį „degalų“ sąnaudos paprastai yra 3–5 kartus mažesnės už analogiško naftos produktais varomo automobilio sąnaudas. Tiesa, tokių automobilių kainos yra didesnės, tačiau pasinaudojant žaliojo lizingo sprendimais aplinkai draugišką automobilį galima įsigyti palankesnėmis sąlygomis. 

3. Padangos

Padangas pirkite naujas iš patikimų gamintojų, naudotos padangos mažina jūsų automobilio ir jūsų saugumą. Europos Sąjungos reglamentas pardavėjus įpareigoja priklijuoti etiketę, kurioje pateikiama padangos informacija apie degalų naudojimo efektyvumą, sukibimą su šlapia kelio danga ir išorinį padangos triukšmą. Pirmieji du parametrai vertinami raidėmis nuo A (geriausia) iki F (blogiausio), o triukšmo lygis išmatuotas decibelais. Padangos turi tiesioginės įtakos ir kuro sunaudojimui – maždaug 20 proc. degalų sąnaudų yra susiję su padangų pasipriešinimu riedėjimui.

4. Raskite mašiną turinčią „start–stop“ funkciją 

Siekdami sumažinti kuro suvartojimą ir kenksmingų dujų išmetimą, automobilių gamintojai integravo į mašinas „start–stop“ mygtuką, kuris trumpam laikui sustabdo transporto priemonės variklio darbą, pavyzdžiui, kai stovima kamštyje ar prie raudono šviesoforo signalo. Ši funkcija skirta ekonomiškam degalų naudojimui. Verta pagalvoti ir apie hibridinės transporto priemonės įsigijimą, kadangi piko metu pakaks vien tik elektros energijos. 

Išmaniais sprendimais, kaip išsirinkti naują automobilį, dalijasi ir aktorė Elžbieta Latėnaitė šiame vaizdo įraše:

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.