Kodėl verslas turėtų investuoti į ekologiškus automobilius?

2020-08-26

Klientams, investuotojams, darbuotojams vis labiau vertinant tvarumo versle svarbą, šis tampa ne tik reputacijos, bet ir verslo sėkmės garantu. „Swedbank“ apklausų duomenimis, 70 proc. 18–25 m. amžiaus žmonių yra įsitikinę, kad verslo esmė – atrasti pusiausvyrą tarp pelno ir socialinės atsakomybės, daugiau nei trečdalis mano, kad verslas per mažai prisideda prie aplinkosaugos problemų sprendimo.

Transportas yra vienas pagrindinių neigiamo poveikio aplinkai šaltinių, reikšmingai prisidedančių prie klimato kaitos, tad aplinkai draugiškų automobilių pasirinkimas verslui tikrai padės tausoti gamtą, prisidėti prie klimato kaitos stabdymo, tuo pat metu padėdamas ir sutaupyti.

Sumažinkite kuro sąnaudas 

Verslas savo kasdienėje veikloje naudoja automobilį tiek trumpoms, tiek ilgoms kelionėms: susitikimai su klientais, tam tikrų priemonių logistika, apsipirkimas. Svarbu įvertinti esamus poreikius ir įsigyti automobilį, kuris padėtų pamiršti dažnus apsilankymus degalinėse bei sumažintų išlaidas. 

Pasirinkus elektromobilį, visa energija yra gaunama iš elektros šaltinio, tad nereikės nei benzino, nei dyzelino. Hibridiniuose automobiliuose gali būti naudojamas ir kuras, tačiau jame esantis elektrinis motoras ir baterija padės sunaudoti mažiau degalų. Beje, sutaupyti pavyks ir spūstyse: hibridiniai automobiliai stovėdami kamščiuose nenaudoja kuro – pakanka elektros energijos. 

Elektromobilių privilegijos

Įsigijus elektromobilį, įsigysite ir tam tikras privilegijas. Pavyzdžiui, tokiu automobiliu be jokio išankstinio leidimo galima važiuoti maršrutinio transporto eismo juostomis („A“ juosta). Tai ypač praves keliaujant spūsčių metu. 

Nemažą įmonių išlaidų dalį, susijusią su bendrovių autoparku, sudaro ir automobilių stovėjimo mokesčiai. Tačiau elektromobilis sutaupys išlaidų apmokestintose automobilių stovėjimo zonose. Kiekviena savivaldybė turi nustatytą tvarką parkavimo rinkliavų lengvatų išdavimui. Panevėžyje leidimo išdavimas mokamas – jis kainuos 2,90 eurų metams, tačiau Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ir Neringoje tokie leidimai išduodami nemokamai. 

Svarbu atkreipti dėmesį, kad minėti privalumai galioja tik elektra įkraunamiems ir varomiems automobiliams, registruotiems Lietuvos Respublikoje. Hibridinėms transporto priemonėms šios lengvatos nėra taikomos.  

Daugėja automobilių įkrovimo punktų

Augant tvarių automobilių skaičiui, daugėja ir įkrovimo punktų. Šiuo metu Lietuvoje veikia daugiau nei 200 elektromobilių krovimo stotelių, iki 2021 metų vasaros Lietuvos savivaldybėse turėtų atsirasti dar apie 100 naujų elektromobilių įkrovimo stotelių. Miestuose plečiasi ne tik viešos, bet ir privačios įkrovimo vietos. 

Tai reiškia, kad elektromobiliu, net jei jis yra senesnio modelio, neturi papildomų baterijų ir gali nuvažiuoti trumpesnį atstumą nei naujausi modeliai, drąsiai galima planuoti ir ilgas keliones.

Informaciją apie Lietuvoje ir pasaulyje veikiančias viešas ir privačias elektromobilių įkrovimo prieigas galima rasti šioje nuorodoje

Lengvatos, norint įsigyti aplinkai draugišką automobilį

Įmonėms, kurios planuoja įsigyti aplikai draugišką automobilį, galioja specialios lizingo sąlygos. Žaliasis lizingas siūlomas lengviesiems automobiliams, kurių anglies dvideginio emisija neviršija 95 g/km. Jei jūsų verslas yra pasirengęs žengti svarbų žingsnį link didesnio tvarumo, pasidomėti lizingo sąlygomis bei apskaičiuoti preliminarią mėnesio įmoką galite čia

Kviečiame peržiūrėti vaizdo įrašą, kuriame rasite daugiau informacijos, kodėl verslas turėtų rinktis aplinkai draugiškus automobilius:

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.