Ką reikia žinoti prieš perkant naudotą elektromobilį?

2022-07-18

Kadangi nauji elektromobiliai kainuoja gerokai daugiau nei benzininiai ir dyzeliniai automobiliai, naudota elektrinė transporto priemonė gali būti patraukli alternatyva. Dalis vairuotojų dar nėra sėdėję už elektromobilio vairo, tad natūralu, kad apie jų įsigijimą sklando galybė mitų. Ar elektriniai automobiliai patikimi? Į ką reikia atkreipti dėmesį, kad vėliau netektų gailėtis?

Ar verta pirkti naudotą elektromobilį?

Nemažai vairuotojų vis dar galvoja, kad elektrinis automobilis nėra iki galo išvystyta technologija ir negali būti laikomas lygiaverčiu konkurentu vidaus degimo varikliais varomoms transporto priemonėms. Visgi elektromobiliai jau senokai tapo pagrindiniu automobilių gamintojų prioritetu. Dauguma jų per artimiausius keletą ar kelioliką metų yra įsipareigoję visiškai atsisakyti dyzelinių ir benzininių automobilių gamybos.
 
Kadangi elektromobiliai turi mažiau judančių dalių nei įprastos transporto priemonės, jie gerokai patikimesni. Kuo mažiau detalių, tuo mažiau gedimų, todėl įsigiję elektromobilį remontams išleisite gerokai mažiau.

4 dalykai, į kuriuos reikėtų atkreipti dėmesį perkant naudotą elektromobilį

1. Baterijos būklė

Tikriausiai bene labiausiai nerimą keliantis dalykas perkant naudotą elektrinį automobilį – baterijos tarnavimo laikas. Dauguma gamintojų suteikia baterijoms 8 metų arba 160 tūkst. kilometrų garantiją. Bateriją galima pakeisti, tačiau tai nėra pigus malonumas – priklausomai nuo automobilio modelio, baterijos keitimo kaina gali siekti nuo kelių iki keliolikos tūkstančių eurų.
 
Elektromobilio baterija – išmanus įrenginys, todėl paprašykite, kad pardavėjas pateiktų baterijos būklės ataskaitą. Taip matysite jos nusidėvėjimo lygį ir žinosite, kiek galima nuvažiuoti vienu įkrovimu.
 
Nors su senesniu elektromobiliu nuvažiuosite trumpesnį atstumą nei su nauju, visgi tikėtina, kad to pilnai užteks jūsų kasdieniams poreikiams. Jei daugiausiai važinėjate mieste ar trumpus atstumus užmiestyje, tam puikiai užteks elektromobilio ir su sena baterija.

2. Įkrovimo stotelių infrastruktūra

Kadangi naudoto elektrinio automobilio bateriją teks įkrauti dažniau, apsvarstykite, kur tą darysite. Patogiausia įsirengti įkrovimo stotelę tiesiog savo namuose, tuomet galėsite įkrauti automobilį bet kuriuo paros metu.
 
Įkrovimo stotelės vis dažniau sutinkamos ir modernių biurų stovėjimo aikštelėse. Jei turite galimybę įkrauti automobilį kol esate darbe, galbūt jums net nereikia įkrovimo stotelės namuose.
 
Tiek Lietuvoje, tiek užsienio šalyse vieša elektromobilių įkrovimo infrastruktūra dar ganėtinai menkai išvystyta, todėl kliautis vien ja gali būti sudėtinga. Žinoma, jei įkrovimo stotelė yra šalia jūsų namų ar darbovietės, tada viskas paprasčiau. Kitu atveju, sugaišite nemažai laiko kiekvieną kartą laukdamas, kol pasikraus jūsų automobilis.

3. Valstybės teikiamos lengvatos

Privatūs asmenys, įsigiję naudotą elektrinį automobilį iki 4 metų amžiaus, gali sulaukti 2,5 tūkst. eurų kompensacijos iš valstybės. Taip šalies gyventojai skatinami pereiti prie mažiau taršių transporto priemonių ir rinktis ekologišką alternatyvą.
 
Elektromobiliai daug lėčiau nuvertėja lyginant su įprastiniais automobiliais – tai ypač svarbu, jei po kelerių metų nuspręsite keisti transporto priemonę. Nors elektromobiliai ir brangesni, tačiau atsižvelgus į valstybės kompensaciją ir didelę išliekamąją vertę, skirtumas bus gerokai mažesnis nei galėjote tikėtis iš pirmo žvilgsnio.

4. Automobilio istorijos ataskaita

Lietuvoje sklando daugybė istorijų apie nesąžiningus pardavėjus, nuslėptus automobilių trūkumus ir apgautus pirkėjus. Norint viso to išvengti, reikia atlikti vieną paprastą veiksmą – patikrinti automobilio istoriją „carVertical“.
 
Įvedę jus dominančios transporto priemonės VIN numerį „carVertical“ platformoje, galėsite peržiūrėti automobilio ridos įrašus, avarijų istoriją, komplektaciją, nuotraukas bei sužinoti, ar automobilis nebuvo vogtas.
 
Jei praeityje automobilis buvo apgadintas, šio fakto žinojimas suteiks jums derybinį pranašumą. Kartais meistrai iš visiškai sumaitoto automobilio nulipdo naują švytinčią transporto priemonę. Visgi tobula išvaizda dar ne viskas. Toks automobilis gali būti nesaugus vairuoti ir dažnai gesti.
 
Naudotas elektromobilis jums kels ne daugiau rūpesčių nei bet kuris kitas automobilis. Tinkamai išsirinkę ir sąžiningai atlikę namų darbus, saugiai ir taupiai važiuosite ne vienerius metus.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.