Finansų instituto naujienos 2020

2020-05-06
1

„Facebook“ grupė „Pinigai ir reikalai“

Prieš metus nusprendėme sukurti „Facebook“ grupę „Pinigai ir reikalai“, kurioje galėtume kalbėtis apie finansus ir kartu mokytumėmės geriau juos valdyti. Šiandieną mūsų bendruomenė užaugo iki 16 tūkst. narių! Kiekvieną dieną čia diskutuojame aktualiais klausimais nuo vaikų finansinio raštingumo ugdymo, taupymo, planavimo iki darbo iš namų karantino metu efektyvumo, tvarumo temų. Jei dar neprisijungei, spauskite čia ir prisijunkite.

Pirmąjį grupės gyvavimo gimtadienį paminėjome žaisdami protmūšį, kurio metu apdovanojome 5 geriausiai atsakiusius į klausimus. Norite išmėginti savo jėgas protmūšyje? Spauskite čia

Dar viena grupės naujovė – personažai Germanas Šviesulys ir Žiedūnė Gilutytė. Jie kvies jungtis grupės narius į dar įdomesnes bei aktualesnes diskusijas, kiekvienas atstovaudamas savo požiūrį, vertybes bei santykį su finansais. 

Na, o balandžio–gegužės mėnesiais „Pinigai ir reikalai“ bendradarbiauja su DELFI TV laida „DELFI Rytas“. Kiekvieną trečiadienį ir penktadienį „Swedbank“ ekspertai  atsako į grupėje užduotus narių klausimus aktualiomis temomis. Visas temas ir pokalbių laidoje įrašus galite rasti grupėje „Pinigai ir reikalai“.

2

#PinigaiIrReikalai tinklalaidės 

Startavome su dar vienu smagiu projektu „Pinigų ir reikalų“ grupėje. Tai – „Swedbank“ Finansų instituto tinklalaidės, kuriose kalbame visiems aktualiais klausimais apie pinigus ir su jais susijusius reikalus. Pirmose tinklalaidėse kalbinome „Swedbank“ ekonomistus, klausdami jų, kokių pokyčių atneš koronavirusas ir įvestas karantinas. Taip pat šnekučiavomės apie vaikų finansinį raštingumą į svečius pasikvietę „Swedbank“

Finansų laboratorijos edukacijų partnerį Simoną Urboną. Na, o su „Integrity PR“ projektų direktoriumi Žilvinu Bružu aptarėme tendencijas, kaip keičiasi ir kokių verslo sprendimų bei vertybių ieško šiandienos vartotojai.
Pokalbius gali peržiūrėti spustelėję čia.

3

Finansų instituto tyrimai ir patarimai

Norėdami būti kuo arčiau gyventojų, turime juos pažinti ir žinoti, kas jiems kelia daugiausiai nerimo, kokiomis nuotaikomis ir kokia realybe jie gyvena. Karantinui įsibėgėjus, paklausėme gyventojų, ar jiems tenka susidurti su finansiniais sunkumais, kaip pasikeitė jų pajamos, kokios yra jų baimės ir ko jie spėjo išmokti per karantiną. Tyrimas atskleidė, kad situacija nerimą dėl finansų sukėlė daugiau nei pusei gyventojų, o labiausiai jie jaudinosi, kad negalės laiku sumokėti savo turimų kreditų įmokų. Daugiau informacijos apie tyrimą rasite čia.

Žinodami, kas aktualu gyventojams, galėjome ne tik dalytis patarimais bloge, bet ir atliepti svarbiausius klausimus jau anksčiau minėtose DELFI laidose.

Sekite naujienas „Swedbank“ bloge – čia pateikiame pačią aktualiausią informaciją ir asmeninių finansų patarimus.  

4

Finansinio raštingumo istorijų knygelė su Simonu Urbonu

Pradėti mokyti vaikus apie finansus svarbu kuo anksčiau. Penkiametis jau mato ir žino, kad daiktai yra perkami už pinigus, todėl jis turėtų imti suprasti, kaip pinigai uždirbami. Būdamas septynerių, vaikas jau yra įgijęs visus esminius finansinius įpročius, nes mato, kaip su finansais elgiasi jo tėvai. Tačiau ar tikrai tėvai turi pakankamai informacijos apie tai, ką apie pinigus turėtų žinoti jų mažieji?

Manome, kad patrauklių informacijos šaltinių trūksta, todėl drauge su šauniu trijų vaikų tėčiu Simonu Urbonu kuriame knygelę, kuri padės tėvams, seneliams ir pradinių klasių mokytojams smagiai ir įdomiai su vaikais kalbėtis apie finansus. Susipažinkite su Gilučių šeima ir pirma jos istorija.

6

Vaikų ir jaunimo finansinis raštingumas

„Pamokos kitaip. Mažiesiems“

Parengėme ir pristatysime seriją linksmų, smagių bei naudingų finansinio raštingumo pamokų mažiausiems Finansų laboratorijos lankytojams – pradinukams. Jas žiūrėkite čia.

Iniciatyva su „Swedbank“ Jaunimo programa 

Drauge inicijavome temą apie jaunimo asmeninių finansų valdybą ir savarankiško gyvenimo pradžią. Kaip jaunimo tarpe populiariam influenceriui sekėsi pradėti savarankišką gyvenimą, kur sėmėsi finansų valdymo patarimų galima pažiūrėti paspaudus čia

Finansinių žinių protmūšiai 

Vyresniųjų klasių moksleivius, o taip pat ir visus suaugusius Finansų laboratorija kviečia pasitikrinti savo žinias apie ekonomiką, verslumą, finansinį raštingumą. Raginame savo žinias smagiuose protmūšiuose išmėginti ir jus bei jūsų moksleivius. Pasirinkti galite iš dviejų protmūšių:
•    Pirmasis protmūšis
•    Antrasis protmūšis

8

 (Ne)atrasti ištekliai

Jei dar nesižvalgėte po www.finansulaboratorija.lt, kviečiame būtinai tai padaryti. Čia galėsite atrasti keletą smagių bei vertingų mūsų ankstesnių projektų:

•    Žaidimas „Pasiruošk gyvenimui“ 
•    Edukacinis ciklas „Pamokos kitaip“ 
•    Virtualus turas po Finansų laboratoriją 
•    Žurnalas „Ekonomikos klasė“ 
•    Įkvepiantys Moksleivių konferencijos pranešimai

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.