Misija (ne)įmanoma: vasara iš savo kišenės

Artėja vasara ir su kiekviena diena daugėja svajonių ir planų – mėgstamų atlikėjų koncertai, pramogos su draugais. Tačiau kaip padaryti, kad norai neprasilenktų su finansine realybe? Netikėta, tačiau smagi vasara, gali būti naudinga tavo finansinei sveikatai ir išmokyti ja rūpintis. Tad pažiūrėkime, ką gali pats nuveikti, kad pavyktų užsidirbti ir susitaupyti pinigų svajonėms.

Įdarbinti hobius ir talentus. Justinas Bieberis būdamas 12-os užsidirbdavo grodamas gatvėje, o jo mama įkėlė pirmuosius sūnaus buitinius vaizdo įrašus į „YouTube“ ir jau netrukus jį pastebėjo žinomas prodiuseris. Taigi, pirmiausia pagalvok, o ką tu pats gebi geriausiai, ką tau patiktų daryti? Pats didžiausias malonumas, jei savo pomėgius pavyksta paversti uždarbiu. Galbūt puikiai moki anglų kalbą, esi kietas fizikas ar matematikas ir galėtum mokyti kitus? Gal darai puikius manikiūrus ar šukuosenas, viską išmanai apie madą? Programavimas, grafinis dizainas, video filmukai, socialinių tinklų turinys ir administravimas – visa tai, ką tu jau dabar moki, gali tapti tavo papildomu uždarbiu.

Parduoti nenaudojamus daiktus. Kuomet vidiniai resursai išsemti, verta apsidairyti namuose ir padaryti generalinę tvarką savo kambaryje bei spintoje. Pasitark su tėvais ir kartu įvertinkit, galbūt yra daiktų, kurių jau seniai nenaudoji ir juos būtų galima parduoti? Ir daiktui suteiksi naują gyvenimą, taip prisidėdamas prie tvaraus vartojimo, ir užsidirbsi. Na ir, žinoma, mamą pradžiuginsi tokia tvarkos iniciatyva namuose.

Pagalba už simbolinį mokestį. Galima žvilgtelėti ir už namų ribų. Gal reikia pagalbos kam nors kaimynystėje: nupjauti žolę ar sugrėbti lapus, pavedžioti kaimyno šunį ar prižiūrėti katiną, kol kaimynai atostogauja, padėti apsipirkti ar parnešti pirkinius iš parduotuvės vyresnio amžiaus kaimynams? Išskirtine darbine patirtimi su gerbėjais yra pasidalinusi Taylor Swift, kuri vaikystę praleido Kalėdinių eglučių ūkyje, kuriame dirbo visa jos šeima. Ten jos darbas buvo nuo medžių nurinkti maldininkų kiaušinėlius, kad šie vabzdžiai neišsiristų žmonių namuose. Drauge su tėvais pamėginki pasiteirauti kaimynų dėl jiems reikalingos pagalbos ir galimu užmokesčio už ją.

Nuo 14-kos galima įsidarbinti. Lietuvos teisės aktai numato, kad nuo 14 iki 16 metų galima dirbti lengvus darbus kultūros, meno, sporto, reklamos, prekybos, apgyvendinimo ir maitinimo, paslaugų, informacijos ir ryšių, finansų ir draudimo, administracinės veiklos ir aptarnavimo, namų ūkio, žemės ūkio srityse, kurie netrukdo lankyti mokyklos ir nedaro žalos sveikatai ir raidai.

Kokį būdą bepasirinktum, pasitark su tėvais, pasidalink, kad nori užsidirbti, paprašyk jų pagalbos, galbūt jų darbovietėje kaip tik reikalingas žmogus smulkioms užduotims atlikti, galbūt jie padės paruošti tavo pasiūlymo skelbimą ar pasikalbėti su kaimynais.

Pradėk taupyti. 5 žingsnių programa

Užsidirbti pavyko? O kas toliau? Išleisti ar taupyti? Kad ir kaip svajingai atrodo galimybė užsidirbti būnant 14-os, labai svarbu mokytis sudaryti ir laikytis biudžeto bei taupyti. Daugybė itin sėkmingų ir turtingų žmonių, net uždirbę milijonus jais nesišvaisto, o gyvena taupiai, pinigus investuoja ar nukreipia įvairiems fondams, tarp tokių jau minėta Taylor Swift, Ed Sheeran taip pat Cillianas Murphy, Jennifer Lawrence ir kiti.  

Neretai norimi brangesni daiktai, kelionės, koncertai viršija biudžeto galimybes, jiems įsigyti gali nepakakti net kelių mėnesių pajamų. Todėl itin svarbu išmokti taupyti – nusimatyti sumą, kurią kas kartą gavus pajamų atidėsi taupymui, ir taip po kelių mėnesių ar ilgesnio laikotarpio galėsi priartėti prie svajonės išpildymo.

1 žingnis. Iš kur ateina ir kur dingsta pinigai? Prieš imantis taupymo svarbu suprasti, kiek ir kokių pajamų turi ir kur išleidi pinigus. Geriausia kurį laiką atidžiai stebėti ir tiesiog užsirašyti visas išlaidas, dažniausiai po tokio eksperimento iškart paaiškėja, kokių dalykų galima atsisakyti ir palyginti lengvai sutaupyti, tarkime vietoje gaiviųjų gėrimų pirkimo, turėti gertuvę vandens. Taip ne tik taupai, rūpiniesi sveikata, bet ir tausoji gamtos išteklius atsisakydamas gėrimų plastikinėse pakuotėse.

2 žingnis. Užsibrėžk taupymo tikslus. Žinok, kam ir kokią sumą nori susitaupyti. Kodėl tai svarbu? Antraip bus nuobodu ir neturėsi motyvacijos. Bus daug lengviau atsisakyti eilinio pyragaičio ar čipsų pakelio, jei žinai, kad sutaupyti pinigai priartins prie svajonės išsipildymo.

3 žingnis. Kiek noriu sutaupyti? Trečia reikia nuspręsti, kokią dalį pajamų atidėsi, o kiek išleisi? Galima pradėti nuo mažesnio tikslo, sakykime 20 proc. pajamų atidėti taupymui, o 80 proc. išleisti. Jei gerai sekasi, taupymo dalį padidinti. Kuo daugiau gali sutapyti, tuo greičiau pasieksi užsibrėžtą tikslą.

4 žingsnis. Kaip noriu taupyti? Pasirink kaip taupysi. Tavo tėvai vaikystėje taupė mesdami pinigus į taupykles, šiandien daugelis jaunuolių turi korteles ir banko sąskaitas, galbūt ir tau būtų patogiau kaupti sąskaitoje ar pasinaudoti E. taupykle? Jei jau turi ir naudojiesi kortele, gali jai nustatyti apvalinimo funkciją ir kaskart atsiskaičius kortele suma, paskaičiuota po suapvalinimo, bus pervedama į E. taupyklės sąskaitą. Ją taip pat gali pildyti ir pats, kai tik turi atliekamų pinigų. Pasitark su tėvais dėl šios galimybės, juolab, kad bankai turi specialius pasiūlymus jaunimui. Pasirinkus taupyti sąskaitoje, labai svarbu iškart, kai, pavyzdžiui, atsisakei kokio nereikalingo pirkinio, sutaupytą sumą pervesti.

5 žingsnis. Kaip taupyti smagiau? Taupymas gali būti smagus, įtrauk draugus, klasiokus, savo socialinių tinklų burbulą, varžykitės, dalinkitės video, partirtimi, kas buvo lengva, sunku ar juokinga einant taupymo keliu, kam greičiau ar daugiau pavyks sutaupyti. Egzistuoja daugybė viral pinigų taupymo iššūkių. Galbūt verta kurį nors išbandyti?

Taupymo iššūkis: išsirink smagiausią!

Būtinųjų išlaidų iššūkis. Vienas populiariausių taupymo iššūkių – mėnesį, pusmetį ar metus atsisakyti nebūtinų daiktų ir paslaugų pirkimo ir pirkti tik tai, kas būtina. Čia padės jau minėtas išlaidų stebėjimas ir susirašymas. Iš to labai gerai matysi, kokių nebūtinų dalykų gali atsisakyti. Jei visiškas nebūtinų išlaidų atsisakymas atrodo pernelyg sudėtingai, galima atsisakyti tik tam tikrų išlaidų, tarkime pietus atsinešti dėžutėje, o ne pirkti mokyklos kavinėje.

Grynųjų pinigų iššūkis. Čia taupymas veikia kitaip – nusistatyk sumą, kurią kasdien gali išleisti ir būtent tiek turėk grynaisiais. Taip negalėsi išleisti daugiau. Šis būdas neveiks, jei skolinsiesi iš draugų!

Vokelių iššūkis – vienas populiariausių „TikToke“! Yra daug skirtingų šio taupymo iššūkio variantų. Vienas jų: reikės tiek vokelių, kiek dienų ar savaičių taupysi, ant vokelių užrašoma suma, kiek tą dieną reikia įdėti pinigų į vokelį. Trauki vokelį ir įdedi atitinkamą ant vokelio užrašytą sumą.  

Vieno cento iššūkis gal skamba juokingai, tačiau metų pabaigoje gali pradžiuginti ne visai juokinga suma. Šio iššūkio esmė – pirmąją dieną į taupyklę atidėti ar į taupymui skirtą sąskaitą pervesti 1 centą, o kiekvieną sekančią – vienu centu daugiau. Taigi antrąją iššūkio dieną taupymui keliauja du centai, trečiąją – trys ir taip toliau, kol paskutinę metų dieną į taupyklę ar taupymo sąskaitą reiks įmesti 3,65 euro, kur susikaups iš viso beveik 670 eurų.

Lai nedideli iššūkiai praturtina tavo nepakartojamą vasarą!  

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.