Pagalba patyčių atveju | Ką tėvai ar globėjai gali daryti jau DABAR, belaukdami specialistų pagalbos?

2023-04-20


Jūs, tėvai ar globėjai esate svarbiausias veiksnys, sprendžiant dėl patyčių kylančius sunkumus. Kilę sunkumai - tai galimybė sustiprinti jūsų su vaiku tarpusavio santykius.

  1. Pasakykite vaikui, kad kitų žmonių elgesys ir požiūris į jį nenulemia to kas jis yra ir jo vertės. Užtikrinkite vaiką, kad esate pasirengę jį išklausyti, siųsdami žinią, kad jis (ji) jums yra svarbus (-i) ir kad esate pasirengę padėti, kuriant jo (jos) saugumą ir emocinę gerovę už namų aplinkos ribų. Patikinkite, jog būsite kartu ir spręsite susiklosčiusią situaciją. Su jumis jūsų vaikas turi jaustis saugus ir žinoti jog jis yra matomas, girdimas ir brangus. Aptarkite su vaiku, kokie galėtų būti tolesni žingsniai. Tai taip pat leis vaikui išmokti, kaip ateityje pačiam spręsti konfliktines situacijas.
  2. Susisiekite su vaiko mokykla. Patyčių galima išvengti tik bendradarbiaujant su mokyklos atstovais. Kreipiantis į mokytoją įvardinkite, jog jūsų vaikas atsidūrė nemalonioje konfliktinėje situacijoje ir kad norėtumėte, jog ji(-s) profesionaliai įsitrauktų ir padėtų ją spręsti. Patvirtinkite, jog norite KARTU (jūsų dalyvavimas labai svarbus) pagalvoti, kaip spręsti iškilusias problemas kartu su visomis suinteresuotomis šalimis (užmezgant pagarbų bendradarbiavimo santykį su patyčiose dalyvaujančių vaikų tėvais ar globėjais). Tikslas - dirbti kartu, o ne kaltinti kitus. Nepamirškime, kad mes, suaugusieji, esame vaikams pavyzdys kaip spręsti konfliktines situacijas daugelyje sričių.
  3. Grįžtamasis ryšys. Paklauskite vaiko, kaip jam sekasi? Kas vyksta ir ar kas nors pasikeitė? Jei teigiamų pokyčių nėra, pasikalbėkite apie tai, ką dar galima būtų padaryti. Svarbu vaikui priminti, kad net ir tada, kai bus sunku, jūs būsite šalia ir ieškosite sprendimų.

Rekomenduojame perskaityti išsamesnes rekomendacijas, padėsiančias lengviau ir veiksmingiau spręsti su patyčiomis susijusius sunkumus.

Kaip kalbėti su vaiku:

Kaip bendradarbiauti su mokykla ir mokytoja (-u):

„Swedbank“ siekia prisidėti prie visuomenei aktualių problemų sprendimo, todėl gyvybės draudimu savo vaikus apdraudę ar „Saugus vaiko fondas“ draudimo sutartį sudarę tėvai turi galimybę gauti nemokamą pagalbą patyčių atveju.

Kviečiame atlikti „Swedbank“ testą „Ar atpažįstate patyčias bei žinote, kaip su jomis kovoti?“

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.