Pagalba patyčių atveju | Kaip kalbėtis su vaiku?

2023-04-27


Neatidėliokite pokalbio, greičiausiai problema neišsispręs savaime. Tai, kad nekalbame su vaiku apie nemalonius dalykus, nereiškia, kad jis apie juos negalvoja. Vaikas turi būti įsitikinęs, kad jo gyvenimas, problemos, kad ir kokios mažos ar nereikšmingos jos galėtų atrodyti, mums yra svarbios.

Patyčių situacijos tiek vaikams, tiek suaugusiems dažnai sukelia nepasitikėjimą ir nenorą įsitraukti į jų sprendimą. Tai suprantama, nes patyčios yra sudėtinga problema, kurią ne visada galima greitai ar lengvai išspręsti. Kartais tėvai jaučiasi kalti, kad jų vaikas susiduria su tokia situacija. Yra tėvų, kurie renkasi nesikišti į šios problemos sprendimą, nes jiems atrodo, kad vaikas pats turėtų išmokti susidoroti su bet kokiais sunkumais.

Kad ir kokia būtų situacija, gerai žinoma, kad pokalbis su vaiku gali žymiai įtakoti jo sėkmę mokykloje, paveikti jo fizinę ir psichinę sveikatą. Be to, jūsų įsitraukimas nereiškia, kad visas patyčių problemas turėsite išspręsti vieni. Jis yra svarbus, nes vaikas pateko į tokią situaciją, nes šiuo metu pats negali jos išspręsti ir jam reikia paramos. Jei dėl kokių nors priežasčių nesate tikri, kad šiuo metu galite įsitraukti į situacijos sprendimą, pasirūpinkite, kad jūsų vaikas galėtų susisiekti su suaugusiuoju arba specialistu, kuris galėtų su juo aptarti šią problemą.

Kalbėdami su vaiku skausmingomis ar sunkiomis temomis tėvai gali jaustis labai nesaugūs. Kartais tėvai nerimauja, ar ras tinkamus žodžius ir neįžeis vaiko. Kartais sunkiausia iš viso pradėti tokį pokalbį, ypač, jei vaikas nerodo noro apie tai kalbėti. Tačiau svarbiausia žinoma, ne tai, ką tiksliai pasakysite, o jūsų noras padėti vaikui ir jo problemų suvokimas, kurį vaikas tikrai pajus. Bus lengviau pradėti pokalbį suplanavus laiką būtent šiuo tikslu – geriausia tokioje vietoje, kur jūsų netrukdys kiti šeimos nariai. Galite eiti pasivaikščioti su vaiku – po atviru dangumi tiek jūs, tiek vaikas mažiau nerimaus, o judant pokalbis seksis lengviau.

  • Pokalbis neturi priminti tardymo, tegul klausimai „pakimba ore“, tyla ne visada turi būti užpildyta papildomais klausimais. Galbūt vaikui reikia šiek tiek pagalvoti, suformuluoti savo atsakymą. Gali atsitikti taip, kad atsakymą ar kvietimą pokalbiui sulauksite kito susitikimo metu. Svarbu atsiliepti, atidėti visus reikalus ir leisti vaikui būti išgirstam ir pamatytam.
  • Pradėkite nuo to, kad priminsite vaikui, koks jis jums svarbus ir mylimas. Išreikškite pasitikėjimą, kad kartu galėsite išspręsti bet kokią problemą, kad ir kokia sudėtinga ji būtų. Jei žinote faktus apie patyčių situaciją, pasakykite vaikui tiesiai ir sužinokite jo požiūrį į nutikusį. Jei kilo įtarimų dėl patyčių, nurodykite, kas juos sukėlė, pavyzdžiui, sakydami: “Pastaruoju metu esi prislėgtas, nebemėgsti dalykų, kurie tau patiko anksčiau“. Tada aptarkite galimas priežastis, kurios galėjo tai sukelti, tarp kurių tai dažniausiai yra gyvenimo pokyčiai (tėvų skyrybos, gyvenamosios vietos keitimas), santykių su draugais problemos, psichikos sveikatos problemos (nerimas, depresija) ar patyčios mokykloje.
  • Pokalbiai šiomis temomis dažnai sukelia stiprių emocijų tiek vaikams, tiek suaugusiems. Tam skirkite kitą laiką, geriausia tada, kai ir vaikas, ir jūs jaučiatės nusiraminę (pavyzdžiui, per atostogas). Atkreipkite dėmesį į savo emocinę būseną – jei išliksite rami (-us) ir stabili (-us), galimai ramesnis jausis ir vaikas. Jei manote, kad pokalbio metu galite nesusivaldyti, prieš pokalbį gali būti naudinga pasikonsultuoti su specialistu. 
  • Būkite pasirengę sulaukti ir neigiamo atsakymo ar nenoro kalbėti. Tai normalu – tokiu atveju susitarkite dėl kito pokalbio po kurio laiko arba pagalvokite, su kokiu suaugusiuoju ar specialistu vaikas galėtų pasikalbėti. Priminkite, kad jūs visada esate šalia ir pasiruošę pokalbiui. 

Išsamesnes rekomendacijas, kaip užmegzti ryšį su vaiku, galite perskaityti čia.

„Swedbank“ siekia prisidėti prie visuomenei aktualių problemų sprendimo, todėl gyvybės draudimu savo vaikus apdraudę ar „Saugus vaiko fondas“ draudimo sutartį sudarę tėvai turi galimybę gauti nemokamą pagalbą patyčių atveju.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.