Savanorystės nauda jaunimui ir pagrindiniai jos principai

2022-07-25

Jauno žmogaus gyvenimo aprašyme nurodytos savanorystės patirtys gali būti svarbios būsimam darbdaviui, mat tai gali patvirtinti, kad kandidatas turi šias asmenines savybes: atsakomybę, smalsumą, veiklumą, norą kažką keisti. Savanorystė – būdas kaupti patirtį, kurios reikės ieškant darbo. Taip susirasti pirmąją darbovietę gali būti kur kas lengviau. Ir visai nesvarbu, kokioje srityje žmogus savanoriavo, – bet kokia įgyta patirtis yra vertinga.

Nors savanoriai padeda kitiems, savanoriška veikla neabejotinai naudinga ir jiems patiems. Keletas argumentų:

  1. Savanorystė ugdo svarbias asmenines savybes.Ramiai ir patogiai gyvendami dažnas nė nepagalvojame, kad ne visiems pasisekė taip, kaip mums. Daugybė žmonių pasaulyje susiduria su įvairiomis negandomis, kenčia ir gyvūnai, teršiama gamta. Padėdami kitiems tampame labiau užjaučiantys, empatiškesni, o tai – labai svarbios žmogiškosios savybės, reikalingos kuriant bet kokius santykius su kitais.
  2. Savanoriška veikla padeda įgyti naujų įgūdžių. Savanorystė padės ne tik ištobulinti turimus įgūdžius, bet ir išsiugdyti naujų. Jei, pavyzdžiui, moki gražiai piešti, gali padėti to išmokti jaunesniam vaikui kaimynystėje ar mokykloje. Taip tobulinsi savo piešimo įgūdžius ir išmoksi mokyti kitą, komunikuoti su juo.
  3. Tai – geras būdas megzti ryšius. Ėmęsis savarankiškos veiklos susipažinsi ir užmegsi ryšius su įvairiais skirtingo amžiaus, įvairios patirties žmonėmis. Tai padės atrasti bendraminčių, susirasti draugų, išplėsti akiratį. Kai kurios pažintys gali praversti ir ateityje, kai, pavyzdžiui, žengsi pirmus savarankiškus žingsnius, ieškosi darbo.
  4. Savanorystė padės tapti geresniu komandos nariu. Kartais savanoriauti tenka komandoje. Tai – puiki proga tobulinti komandinio darbo įgūdžius, daugiau dėmesio skirti ne asmeniniams, o komandos poreikiams. Šie įgūdžiai svarbūs ne tik žmogiškuosiuose santykiuose, bet ir darbinėje aplinkoje, tad jie leis jaustis geriau pasirengusiam ar pasirengusiai pirmajam savo darbui.
  5. Savanoriška veikla – proga ugdyti lyderio savybes. Lyderystė – daugelyje sričių itin vertinamas ir profesiniame kelyje svarbus bruožas. Užsiimant savanoriška veikla teks savarankiškai priimti įvairius sprendimus, gebėti organizuoti savo, o kartais – ir kitų žmonių laiką. Tai padės išsiugdyti lyderio savybes, kurios gyvenime itin pravers.

Savanorystės principai

Nauda visuomenei ir savanoriui

Savanoriaudami prisidedame prie visuomenės gerovės kūrimo, patiriame saviraiškos džiaugsmą ir tobulėjame.

Bendradarbiavimas

Savanoriška veikla paremta jos organizatorių (jei savanoriaujama institucijoje) ir savanorių tarpusavio bendradarbiavimu siekiant suderinti abiejų pusių poreikius ir galimybes.

Įvairovė

Savanoriauti galima įvairiose visuomenei, bendruomenei ar pavieniams asmenims naudingos veiklos srityse.

Lankstumas

Savanoriškos veiklos organizatorius ir savanoris gali susitarti dėl įvairių savanoriškos veiklos formų ir būdų, taip pat juos keisti.

Lietuvoje jaunuoliams nuo 14 metų leidžiama savanoriauti bet kurioje ne pelno siekiančioje organizacijoje. Tačiau Ievos istorija rodo, kad rasti būdų padėti kitiems galima ir anksčiau, daryti tai savarankiškai.

Štai kelios vietos, kur gali pamėginti realizuoti norą daryti gera, padėti kitiems ir auginti savo gerumo bei atjautos raumenį:

  • Bibliotekos
  • Gyvūnų prieglaudos
  • Muziejai
  • Maisto bankas
  • Senelių namai
  • Nacionaliniai ir regioniniai parkai, botanikos sodai

Tai – tik keletas idėjų, tikėtina, kad savo mieste rastum pačių įvairiausių savanorių ieškančių organizacijų, taip pat žmonių, kurie įvertintų tavo pagalbą. Svarbiausia pasirinkti patinkančią veiklą, kuri leistų realizuoti savo talentus, žinias ir asmenines savybes.

Tikslai

Jei norėtum skirti laiko pagalbai kitiems, bet nežinai, kokia savanoriška veikla galėtum užsiimti, apsvarstyk šiuos dalykus:

Ką gali pasiūlyti?

Savanorių ieškančioms organizacijoms gali būti reikalinga įvairi pagalba – nuo aplinkos tvarkymo, gyvūnų prieglaudos patalpų švaros palaikymo, šunų vedžiojimo iki lėšų rinkimo, organizacijos tinklalapio dizaino kūrimo, socialinių tinklų paskyrų kuravimo. Apgalvojęs savo pomėgius, talentus ir įvertinęs žinias nesunkiai suprasi, kam gali pagelbėti. Taip pat verta pagalvoti, kaip numatyta veikla gali padėti lavinti turimus gebėjimus ir įgyti naujų įgūdžių.

Koks tavo tikslas?

Daug kas savanorystės galimybių ieško todėl, kad nori būti bendruomenėje, susipažinti su naujais žmonėmis, tad jiems ne tiek svarbi organizacijos misija. Pagalvok, kurie savanorystės aspektai tau svarbiausi: konkreti veikla ar tiesiog galimybė padaryti ką nors gero ir užmegzti pažinčių.

Kokio pokyčio sieki?

Jei tau svarbi savanorystės organizacijos misija arba nori prisidėti prie pokyčių visuomenės, bendruomenės ar konkrečių žmonių gyvenime, pagalvok, kokie tie pokyčiai turėtų būti. Galbūt tavo siekis – švaresnė gamta? Tuomet verta pagalvoti apie savanorystę regioniniuose parkuose ar tiesiog numatyti laiką tvarkyti, pavyzdžiui, šalia namų esančių gamtos objektų aplinką. Jei nori praskaidrinti vienišų senelių kasdienybę, gali paieškoti galimybių savanoriauti senelių namuose, nevyriausybinėje organizacijoje „Sidabrinė linija“, kurioje su senoliais bendraujama telefonu, ar tiesiog pagelbėti apsipirkti šalia gyvenančiam vyresnio amžiaus kaimynui.

Kiek laiko gali skirti?

Planuojant savanorišką veiklą svarbu įvertinti, kiek laiko gali tam skirti. Jo reikia viskam: ir mokslams, ir savanorystei, ir, žinoma, poilsiui. Visų veiklų pusiausvyra suteiks didžiausią pasitenkinimą.

Ką kiekvienam iš mūsų reiškia būti piliečiu? Kokios piliečio teisės ir kokios pareigos? Ką mes galime duoti savo valstybei šiandien ir ateityje? Apie savanorystės naudą pasakoja Gabrielius Liaudanskas-Svaras.

Įdomu! Whartono verslo mokyklos profesorė Cassie Mogilner atliko tyrimą ir nustatė, kad tie, kurie savanoriauja, jaučiasi turintys daugiau laiko. Šį paradoksą galima aiškinti taip: kitiems skirtą laiką laikome išnaudotu prasmingai, o ne išeikvotu, todėl šiuo požiūriu jaučiamės turtingesni ir mažiau ribojami laiko.

Ar žinojai, kad...

Jaunimo reikalų departamentas prie LR socialinės apsaugos ir darbo ministerijos kasmet skelbia registraciją į Jaunimo savanoriškos tarnybos programą, kurią baigus galima gauti 0,25 stojamojo balo renkantis aukštąją mokyklą. Daugiau informacijos apie tai rasi Jaunimo reikalų departamento interneto svetainėje www.jrd.lt

Dar daugiau žinių pasisemk šios knygos puslapiuose >>> „Pradėk dabar: finansinis gidas paaugliams“.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.