Nerijus Mačiulis | Kaip pinigai uždirba pinigus

2021-04-07


Anksčiau investavimas buvo paprastesnis – grąžą garantuodavo padėtas indėlis ar įsigytos obligacijos. Šiuo metu palūkanų normos – dažniausiai neigiamos, o dividendų grąža – žemiausia per pastarąjį 100 metų. Rinkoje pasirodžius daugybei naujų investavimo įrankių, įvairiausiais kanalais mus pasiekia reklama bei patarimai, kur investuoti. Kaip nepasiklysti ir ko nepamiršti darant investavimo sprendimus savo „Mokonomikos“ pamokoje dalinasi „Swedbank Lietuvoje“ vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis:

  • Didelė tikėtina grąža reiškia ir didelę riziką. Nepaisant to, kur radote patrauklų investavimo pasiūlymą, svarbu atsakyti į šiuos klausimus: kas siūloma, ar pasiūlymas bei produktas jums aiškus? Kas jums tai siūlo, dėl kokių priežasčių?
  • Racionalios nėra ir rinkos. Investuojant neretai galima pastebėti situacijų, kurios prasilenkia su logika. Rinkų neracionalumą ir neefektyvumą daugybe tyrimų įrodė lietuvių kilmės ekonomistas Robertas Šileris, 2013 m. už tai apdovanotas Nobelio premija.
  • Svarbu laikytis disciplinos: nesivaikyti madų, neinvestuoti į nesuprantamus produktus, stengtis valdyti savo emocijas ir nepamiršti šališkumų, neinvestuoti pinigų, kurių neturite bei skeptiškai vertinti visus ekspertus ir rekomendacijas.
  • Geriausia - iš anksto nusistatyti investavimo taisykles (o ne jas keisti stebint pokyčius rinkose), diversifikuoti (išskaidyti) savo investicijas ir investuoti lėtai bei nuobodžiai. Emocijų ieškokite kitose gyvenimo srityse, o „TikTok“ geriau pramogaukite ir leiskite laisvalaikį – ten rasti finansiniai patarimai gali tapti brangiai kainuojančia investavimo pamoka. 
Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.