11 filmų apie finansų pasaulį, kuriuos turite pamatyti

2020-04-10

Iki šiol manėte, kad finansų pasaulis nuobodus? Peržiūrėję šiuos filmus apie jį savo nuomonę tikrai pakeisite. Atrinkome įdomiausius kelių žanrų filmus apie finansų pasaulį. Juose pasakojama apie greitą sėkmę ir neišvengiamą žlugimą, pražūtingą godumą ir asmeninių tikslų siekį neatsižvelgiant į nieką daugiau, galiausiai, didelių turtų ir prestižinės padėties laikinumą. Tad dideli pinigai nebūtinai reiškia laimingą gyvenimą – dažnas jų palydovas yra ir didelės problemos, kurias tenka spręsti šių filmų herojams.

Tinderio sukčius (The Tinder Swindler), 2022

„Netflix“ dokumentikoje trijų moterų lūpomis pasakojama istorija apie Simon Leviev – aferistą ir sukčių, apgaulės būdu iš moterų visame pasaulyje išviliojusį apie 10 mln. JAV dolerių. Vyras savo aukų ieškodavo mobiliojoje pažinčių programėlėje „Tinder“, prisidengdamas netikromis tapatybėmis, o geriausiai buvo žinomas kaip Izraelio deimantų oligarchu vadinamo Lev Leviev sūnus. Sukčius internetu užmegzdavo pažintis, moterims žadėdavo meilę, gyvenimą kartu ir prabangą, o vėliau, pasinaudodamas jų pasitikėjimu, išviliodavo dešimtis tūkstančių dolerių. Neįtikėtina istorija, kurią vertą pažiūrėti visiems, galvojantiems, kad niekada neužkibtų ant internetinių sukčių jauko.

Pinigų monstras (orig. Money Monster), 2016 

Įtemptoje kino juostoje pasakojama desperacijos ir nevilties apimto vyro, kuris prarado visus savo pinigus, paklausęs finansinės televizijos laidos „Pinigų mostras“ vedėjo patarimų, drama. Vyras įsiveržia į laidos filmavimą norėdamas atkeršyti ir priverčia laidos vedėją, kurį vaidina žavusis George Clooney, apsivilkti sprogmenimis nukabinėtą liemenę. Filmo žiūrovai stebi įtampos kupiną derybų procesą, kurio metu aiškėja vis daugiau netikėtų detalių, o laidos kūrėjai, pasirodo, nėra tokie nekalti, kokiais bando pasirodyti. Puikus scenarijus ir tokių kino žvaigždžių kaip Julia Roberts ir George Clooney vaidyba abejingų tikrai nepaliks. 

Volstryto vilkas (orig. The Wolf Of Wall Street), 2013

Tikrais faktais paremtas filmas, kuriame pasakojama apie praėjusio amžiaus pabaigoje pagarsėjusį JAV finansų pasaulio veikėją Jordaną Belfortą. Jis per kelerius metus sukūrė didžiulę investicijų bendrovę su milijardinėmis apyvartomis. Tiesa, pagrindiniai tokios sėkmingos veiklos metodai nėra statistiniu modeliavimu paremtos prognozės ar ypatinga įžvalga. Tai patiklių žmonių įtikinėjimas, nepamatuoti pažadai ir stambaus masto sukčiavimas. Tačiau jo veikla susidomėjus teisėsaugos institucijoms, pradeda artėti neišvengiama pabaiga. Įspūdingą finansinę šlovę ir nuopuolį patyrusį pagrindinį filmo herojų suvaidino Leonardo DiCaprio, o filmą režisavo Martinas Scorsese.

Volstrytas (orig. Wall Street), 1987

Tai Holivudo klasika apie Volstryto gyvenimą. Jame pasakojama apie jauno ambicingo biržos maklerio bandymą įsitvirtinti finansų pasaulyje ir patyrusio finansų vilko bandymą be jokių skrupulų siekti rezultatų. Pastarasis personažas yra Gordonas Gekko (aktorius Michaelas Douglasas), kuris yra tapęs tam tikru holivudiniu agresyvaus investuotojo prototipu. Citatos iš šio filmo apie tai, kad „godumas yra gėris“ ir kad tai priverčia suktis pasaulį arba kad „pinigai niekada nemiega“ dar ir dabar kartais naudojamos kaip finansų pasaulio folkloras. Pagrindinė filmo idėja – dilema tarp pinigų ir moralės, – vis dar nėra praradusi savo aktualumo.

Didžioji skola (orig. The Big Short), 2015

Atsimenate 2008-ųjų pasaulio finansų krizę? Jos banga per pasaulį nusirito tų metų rudenį, kai JAV žlugo vienas investicinis bankas. Nors iš tiesų finansų sistemoje problemos kauptis buvo užprogramuotos gerokai anksčiau. Tik daugelis to nesuprato, o kai galiausiai praregėjo, jau buvo per vėlu. Filmas paremtas žinomo amerikiečių rašytojo Michaelio Lewiso to paties pavadinimo knyga. Nors jame nemažai kalbama apie sudėtingus finansinius instrumentus, filmo kūrėjai smarkiai pasistengė juos kuo suprantamiau paaiškinti. Kai kas per praėjusią finansų krizę nemažai uždirbo – šis filmas gerai atskleidžia, kaip jiems tai pavyko.

Susikeitę vietomis (orig. Trading Places), 1983

Ar investuotoju galėtų būti žmogus iš gatvės tiesiogine šio žodžio prasme? Tokį eksperimentą žiūrovus kviečia stebėti ši komedija apie finansų sritį. Vieną dieną dėl laimingo atsitiktinumo (ir ne tik dėl jo) benamis, kurį vaidina komikas Eddie Murphy, tampa žaliavomis prekiaujančios firmos vadovu. Per trumpą laiką ne tik turi įvaldyti finansų srities terminus, bet ir atitinkamus elgesio standartus. Derindamas tai su savo senais gatvėje įgytais įgūdžiais, jis sulaukia pasisekimo. Bet eksperimentas tuo toli gražu nesibaigia – žiūrovų laukia dar bet keli netikėti scenarijaus vingiai.  

Apgaulinga aistra (orig. Arbitrage), 2012

Didelis turtas, nepriekaištinga reputacija ir idealūs santykiai šeimoje – atrodo per gerai, kad visa tai būtų tiesa. Taip ir yra. Bet pagrindinė šio filmo intriga net ne čia. Pagrindinis šio filmo herojus investuotojas Robertas Mileris, kurį vaidina Richardas Gere‘as, prisiima per didelę riziką keliose gyvenimo srityse ir turi bandyti suvaldyti viską, kai reikalai pasisuka nepalankia linkme. Į nesėkmių ir netinkamų savo sprendimų verpetą įtrauktas filmo herojus galiausiai ima nesirinkti priemonių, kad išgelbėtų save. Tačiau pinigų ir įtakos galia taip pat yra ribota, o atitinkamų poelgių pasekmės neišvengiamos.

Nešvarūs pinigai (orig. Dirty Money), 2018, 2020

Jei išvardytus filmus esate peržiūrėję ar jei norite į finansų sritį pažvelgti giliau, ne tik per Holivudo filmų prizmę, tada rekomenduojame per interneto televiziją „Netflix“ rodomą serialą „Nešvarūs pinigai“. Tai valandos trukmės dokumentinių filmų serija apie plačiau ir ne taip garsiai nuskambėjusius verslo ir finansų srities skandalus pasaulyje, jų priežastis ir pasekmes.

„Rizika“ (orig. Boiler Room), 2000

Filmas apie jauną vaikiną, Sethą Davisą, kuris turi nelegalų kazino ir dėl to susipyksta su savo tėvu, gerbiamu advokatu. Dėl noro įtikti savo šeimynai ir susigrąžinti pasitikėjimą, Sethas įsidarbina maklerių įmonėje, kuri nusipirkdama įvairių kompanijų akcijas taip užkelia jų vertę, o klientams į tas akcijas investavus, jas parduoda ir palieka pirkėjus tuščiomis. Ši sukčiavimo schema anglų kalba vadinama – „pump and dump“.

Šio filmo siužetas įtemptas, o ištransliuotos mintys padeda žiūrovui geriau suprasti akcijų pasaulio subtilybes ir specifiką. „Rizika“ puikiai tiks kiekvienam investuojančiam ar tuo besidominčiam žiūrovui.


„Rizikos riba“ (orig. Margin Call), 2011

Daugybę apdovanojimų susižėręs finansinis trileris, kurio siužetas sukasi aplink banko „Lehman Brothers“ žlugimą 2008 m., leidžia žiūrovui iš vidaus pažvelgti į bankrutuojančios investicinės kompanijos bandymus išsigelbėti. Bendrovei mažinant etatus atleidžiamas rizikos vertinimo skyriaus vadovas, kuris palieka savo darbus jaunam ir ambicingam kolegai Piteriui Salivanui. Jis netrunka pastebėti, kad vertybiniai popieriai, į kuriuos įmonė investavo, yra beverčiai. Įmonės galvos turi per trumpą laiką nuspręsti kokių priemonių gali imtis, kad išvengtų bendrovės finansinės griūties.

Filmas žiūrovą nukelia į ekstremalią situaciją, kurioje reikia priimti sprendimus, lemiančius įmonės ir jos darbuotojų išlikimo klausimą. Toks siužetas leidžia susipažinti su galimomis investavimo rizikomis ir iš to kylančiomis investicinių įmonių krizėmis. 

„Sukčius“ (orig. Rogue Trader), 1999

Nickas Leesonas, pagrindinis šio filmo herojus, britiško kapitalo banko „Barings Bank“ darbuotojas. Sėkmingai kildamas karjeros laiptais, Leesonas gauna leidimą įkurti prekybos padalinį Singapūre. Vienas jo komandos narių suklysta ir padaro bankui 20 000 svarų sterlingų nuostolį. Leesonas, bandydamas tai nuslėpti nuo vadovybės, atidaro sąskaitą, kurią naudoja tokių klaidų taisymui. Nuo to prasideda spekuliacijos, kurios priveda vieną seniausių Didžios Britanijos bankų prie bankroto. 

„Sukčius“ – filmas paremtas tikrais faktais. Jo siužetas leidžia žiūrovui suprasti kokią didžiulę žalą rinkai gali padaryti sprendimai paremti spekuliacija. 


Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.