Gegužė finansų rinkose: atsigavimas po balandžio korekcijos ir grįžimas prie stipraus augimo

2024-06-11

Gegužę pasaulio akcijų rinkos atsigavo po balandžio korekcijos, grįždamos prie stiprios augimo tendencijos, trunkančios jau 7 mėnesius. „MSCI All Country World“ indekso vertė eurais padidėjo 2,5 proc., o technologijų sektoriui ir vėl sekėsi geriausiai. Regioniniu mastu tai buvo dar vienas stiprus mėnuo JAV akcijoms, tačiau gerai sekėsi ir Europos akcijoms, nes finansų sektorius ir toliau demonstravo gerus rezultatus, o euro kursas JAV dolerio atžvilgiu per mėnesį sustiprėjo 1,7 proc. Obligacijų rinkos gegužę išliko tame pačiame lygyje.

Rinkos dalyviai toliau stebėjo centrinių bankų signalus dėl palūkanų normų mažinimo šiais metais. Dabar tvirtai tikimasi, kad Europos centrinis bankas (ECB) pirmą kartą palūkanų normą sumažinus birželio 6 d., po to padarys pertrauką iki rudens. Tačiau JAV situacija ypatinga – itin laisva ir neatsakinga fiskalinė politika prieš prezidento rinkimus toliau kaitina ekonomiką, tad pirmojo palūkanų normų mažinimo žingsnipo iš FED dabar tikimasi maždaug metų pabaigoje, jei toks bus.

Atidžiai stebimas mėnesio įvykis buvo „Nvidia“ 2024 m. I ketvirčio finansinių rezultatų paskelbimas. Panašiai kaip ir ankstesniais ketvirčiais, bendrovė teigiamai nustebino investuotojus, nes dirbtinio intelekto (DI) kompiuterijos paklausa atnešė rekordinį pelną. Dėl to gegužę akcijos kaina šoktelėjo 27 proc. ir turėjo įtakos visam technologijų sektoriui, kuris toliau klesti dėl DI pažangos, bei pagrindiniams akcijų indeksams.

Daugiau informacijos apie padėtį finansų rinkose spalio mėnesį prisegtuke žemiau, o visas rinkų apžvalgas galite rasti čia.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.