Europos centrinis bankas (ECB)

Europos centrinis bankas (ECB) yra institucija, atsakinga už bendros pinigų politikos įgyvendinimą euro zonoje. ECB pagrindinis tikslas – palaikyti kainų stabilumą kartu remiant ekonomiką ir skatinant kurti darbo vietas. ECB kartu su Europos Sąjungos (ES) šalių narių nacionaliniais centriniais bankais sudaro Europos centrinių bankų sistemą (ECBS).

Lietuvai įstojus į Europos Sąjungą, Lietuvos bankas tapo ECBS nariu, o nuo 2015 m. sausio 1 d. prisijungė prie Eurosistemos, kurią sudaro ECB ir eurą įsivedusių šalių centriniai bankai. Įstodama į euro zoną, Lietuva nuo 2015 m. prisijungė ir prie bankų sąjungos Bendro priežiūros mechanizmo. Atitinkamai ECB tapo atsakingas už trijų didžiausių Lietuvoje registruotų bankų tiesioginę priežiūrą.

ECB buveinė yra Vokietijoje, Frankfurte prie Maino.

Šaltinis:

www.lb.lt

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.