Žodynėlis

Darbo stažas – tai laikas, per kurį asmuo turėjo darbo santykius, taip pat kiti laikotarpiai, kurie pagal norminius teisės aktus ar kolektyvines sutartis gali būti įskaičiuojami į darbo stažą. Į Jūsų darbo stažą įskaitomas:

•...

Darnaus vystymosi tikslai (angl. SDG) – tai siekių, susijusių su ateities tarptautine plėtra, rinkinys. Jį sudarė Jungtinės Tautos, šiuos siekius propaguodamos kaip tarptautinius darnaus vystymosi tikslus. 

Tikslas Nr. 1: Skurdo panaikinimas. Šio tikslo esmė – panaikinti skurdą...

Pagrindinis Vokietijos vertybinių popierių indeksas. „DAX“ vertina 30 didžiųjų Vokietijos įmonių akcijų, kuriomis prekiaujama Frankfurto biržoje, kainas. Nuo kitų žinomų akcijų indeksų jis skiriasi tuo, kad vertinamas jau užsidarius prekybai biržoje.

„DAX“ skaičiuojamas nuo 1988...

Deficitas – ko nors trūkumas arba nuostolis, arba padėtis, kai išlaidos viršija pajamas.

Ekonomikoje defliacija yra bendrojo kainų lygio mažėjimas arba pinigų vertės didėjimas prekių ir paslaugų atžvilgiu.

Paprasčiau kalbant, tai atvirkštinis procesas infliacijai, t. y. ta pati prekė per metus tampa vis pigesnė. Kitaip nei infliacija, kurios metu...

Dekretiniai pinigai – pinigai, kurie paskelbti teisėta mokėjimo priemone ir išleisti centrinio banko, bet, priešingai nei padengti pinigai, negali būti keičiami į, pavyzdžiui, nustatytą kiekį aukso.

Dempingas – tai prekybos politikos forma, kai eksportuojamos prekės ar paslaugos parduodamos už savikainą ar netgi mažiau savikainos, siekiant užkariauti naujas rinkas.

Dempingu vadinamas ir valiutos ar vertybinių popierių realizavimas žemiau rinkos kurso, siekiant numušti...

Materialinė vertybė, atiduota įstaigai ar organizacijai saugoti ir, susidarius nustatytoms sąlygoms, grąžinama davusiam ją asmeniui arba jo nurodymu perduodama kitam asmeniui.

Atsižvelgiant į skirtingas aplinkybes depozitas gali reikšti:
a) indėlį – sumą, kuri padedama į banką...

Depozitoriumas - tai kredito ir finansų įstaigos struktūrinis padalinys ar šalies institucija, kuri saugo vertybinius popierius, o taip pat vykdo vertybinių popierių registravimą, apskaitos operacijas bei kontrolę.

Be šių pareigų, Lietuvos centrinis vertybinių popierių depozitoriumas...

Laikotarpis, kuriam būdingas užsitęsęs ekonominio aktyvumo mažėjimas: krinta paklausa, mažėja kainos ir BVP, didėja nedarbas.

Depresiją dažnai sukelia valstybės intervencijų į pinigų rinką krypties pasikeitimas (kai apribojama kreditų emisija).

Geriausias pavyzdys būtų 1929 - 1933...

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.