Investavimo naujienos | 2023 gegužės pabaiga – birželio pradžia

Investavimo naujienos | 2023 gegužės pabaiga – birželio pradžia
Tautvydas Marčiulaitis, Nepriklausomas finansų ekonomistas
2023-06-06


Aktualiausi skaičiai

Šiemet finansų rinkose vyrauja teigiamos nuotaikos. Nuo metų pradžios didžiausių pasaulio įmonių akcijų kainas sekantis indeksas augo beveik 10 proc. Didelių sukrėtimų artimiausioje ateityje rinkos nesitiki.

Svarbiausios gyventojams ir verslams šešių mėnesių Euribor palūkanos gegužės pabaigoje pasiekė 3,781 proc. Finansų rinkos prognozuoja, jog šios palūkanos gali pasiekti 4 proc. ir kitais metais pradėti mažėti.

Remiantis Lietuvos banko duomenimis, vietiniai bankai už 12 mėnesių trukmės terminuotą indėlį siūlo nuo 3,25–3,80 proc. palūkanas.

Svarbiausi įvykiai

Didžiausia pastarųjų savaičių drama tapo JAV skolos lubų didinimas. JAV veikia sistema, remiantis kuria egzistuoja limitas, kiek valstybė gali skolintis. Pasiekus limitą, valdžia turi nustatyti naujas skolos lubas. Skolos lubų didinimas dažniausiai yra techninis procesas, nuo 1940 metų lubos didintos daugiau nei 100 kartų.

Bet kartais skolos limito keitimas tampa politine drama. Pavyzdžiui, 2011 metais dėl užsitęsusių politinių ginčų rinkose buvo kilusi trumpalaikė krizė ir panika. Nes pasiekus skolos lubas ir negavus pritarimo jų didinimui, JAV nebegali vykdyti visų finansinių įsipareigojimų. Kalbant labai paprastai – nesutarus dėl naujų lubų, JAV techniškai gali tapti nemoki.

Paskutinį gegužės savaitgalį, po ne vieną savaitę trukusių įtemptų derybų, buvo pasiektas politinis susitarimas, kuriuo remiantis Kongresui pateiktas siūlymas dėl skolos limito didinimo. Šis gegužės 31 dieną pritarė lubų padidinimui.
JAV Senatas patvirtino susitarimą dėl skolos lubų, idant skolos lubos būtų de facto padidintos iki birželio 5 dienos. Būtent birželio 5 diena, remiantis JAV iždo skaičiavimais, buvo paskutinė diena, kai JAV turėjo pinigų visiems savo įsipareigojimams vykdyti be padidinto skolos limito.

Gegužės pabaigoje buvo publikuotos paskutinio JAV centrinio banko valdybos susitikimo minutės. Jos leidžia tikėtis, kad palūkanų normų didėjimo pabaiga – jau arti, o palūkanos greičiausiai nustos augti šį rudenį. Iš Europos Centrinio Banko rinka tikisi dar vieno-dviejų bazinių palūkanų normų pakėlimų, tad ir namie esame netoli palūkanų piko. Paskolų turėtojai galės pagaliau šiek tiek atsikvėpti.

Energetikos išteklių ir žaliavų kainos toliau mažėja. WTI nafta pasiekė 70 JAV dolerių už barelį, o dujos Europoje atpigo iki 2021 metų rudens lygių. Elektros kainos „Nord Pool“ biržoje vis dažniau lenda į neigiamą teritoriją. Tad energetinė krizė Europoje baigėsi, dėl ko galime tikėtis ir nuosaikaus vartojimo infliacijos mažėjimo.

Gegužės 29 Valstybės duomenų agentūra paskelbė išankstinius gegužės mėnesio vartojimo infliacijos duomenis. Šie rodo, jog gegužę šalyje kainos buvo mažesnės nei balandį. Vartojimo infliacija Lietuvoje pradėjo slūgti ir, jei nesulauksime naujų force majeure, tokia tendencija turėtų išsilaikyti.

Artimiausiu metu

Birželio viduryje vyks tiek JAV, tiek Europos centrinių bankų valdybų posėdžiai, kurių metu bus sprendžiamos bazinės palūkanų normos. Sprendimą JAV skelbs birželio 14, o ECB – birželio 15 dieną. Tikimasi, kad abu centriniai bankai bazines palūkanas padidins 0,25 proc.

Pasibaigus JAV skolos limito dramai, rinkų dėmesys atsisuks į makroekonominius rodiklius. Greičiausiai vėl girdėsime daug diskusijų apie recesiją, jos galimą įtaką tiek realiai ekonomikai, tiek finansų rinkoms. Prasidėjęs atostogų sezonas ir jo lemiamas sumažėjęs likvidumas gali lemti aštresnius finansinių aktyvų kainų pokyčius.

 

Kviečiame žiūrėti naujausią INVESTAVIMO AKADEMIJOS laidą, kur išgirsite ne tik naujausias investavimo žinias, bet ir atsakymus į dažniausiai užduodamus klausimus apie investavimo pradžią. Čia laukia ir investavimo eksperimentas su „Swedbank” Finansų instituto eksperte Justina Bagdanavičiūte.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.