Investavimo naujienos | 2023 rugpjūčio antroji pusė

Investavimo naujienos | 2023 rugpjūčio antroji pusė
Tautvydas Marčiulaitis, Nepriklausomas finansų ekonomistas
2023-08-29


Aktualiausi skaičiai

Rugpjūtį akcijų rinkos nusidažė raudonai. Nuo mėnesio pradžios didieji akcijų indeksai prarado 3–5 proc. vertės. Nors rugpjūčio antroje pusėje kritimas stabilizavosi, rizikos veiksnių, galinčių pratęsti korekciją, išlieka.

Svarbiausios gyventojams ir verslams šešių mėnesių EURIBOR palūkanos išliko stabilios ir laikosi ties 3,95 proc.

Svarbiausi įvykiai

Vienas svarbiausių šio mėnesio įvykių, su kuriuo galima sieti ir neapibrėžtumo padidėjimą, rugpjūčio 24–26 d. vykęs Jackson Hole simpoziumas. Renginys svarbus tuo, kad jo metu kalbą sako JAV centrinio banko vadovas. Prieš metus, po J. Powell pasisakymo, prasidėjo kelis mėnesius trukusi korekcija, kurios metu akcijų rinkos krito 10–20 proc.

Šiemet tokios dramatiškos rinkų reakcijos sulaukti tikimybė mažesnė. Tačiau griežtas J. Powell tonas, antrinantis kitiems aukšto rango centrinio banko atstovams, ramybės tikrai neatneš. Tad rugpjūtį prasidėjusios korekcijos pratęsimas į rugsėjį yra realus.

Makroekonominiai duomenys ir ilgalaikių paskolų palūkanos toliau neleidžia galvoti, kad centriniai bankai JAV ir Europoje jau artimiausiu metu pradės reikšmingai švelninti monetarinę politiką. Labai tikėtina, kad pasiekėme, arba bent esame labai arti, bazinių palūkanų normų piko. Tačiau jų mažėjimo artimiausiu metu laukti neverta.

Visi šie faktoriai lemia finansų rinkų nervingumą. Investuotojai nori išgirsti, jog palūkanų didėjimas lieka praeityje. Tačiau nei ekonominiai duomenys, nei centriniai bankai šio noro niekaip neatliepia.

Baltijos šalių rinkose neapibrėžtumo mažiau. OMX Nasdaq Baltic Benchmark akcijų indeksas per rugpjūtį krito tik ~1 proc. Kol kas skelbti vietinių įmonių veiklos rezultatai yra geri, atitinka investuotojų lūkesčius.

Rugpjūčio 22 d. pusmečio veiklos rezultatus paskelbė Ignitis Grupė. Rezultatai buvo geri – įmonė augino grynąjį pelną, mažino skolą, dvigubai padidino investicijas: šių net 71 proc. nukreipta į Lietuvą. Nors akcijų kaina į puikius rezultatus nesureagavo, ilgalaikius investuotojus stipri įmonės veikla turėtų džiuginti.

Rugpjūčio 22 d. baigėsi Vyriausybės taupymo lakštų emisijos platinimas. Paaiškėjo, kad gyventojai įsigijo lakštų už 65 mln. ir 700 tūkst. eurų. Iš viso buvo sudaryta daugiau nei keturi tūkstančiai sandorių. Dažniausiai investuotų sumų dydžiai svyruoja nuo tūkstančio iki dvidešimties tūkstančių eurų. Už šiuos lakštus po vienerių metų gyventojams bus sumokėta 0,3 ir 0,7 proc. metinių palūkanų.

Beje, rugsėjo pradžioje bus platinama ir antroji Vyriausybės taupymo lakštų emisija. Kokios bus jos palūkanos – paaiškės jau netrukus.
 
Energetikos ir žaliavų rinkoje pokyčių nėra. Nafta kainuoja maždaug 80 JAV dol. už barelį, elektra ir dujos Europoje išlieka sąlyginai pigios. Dingusi energetikos infliacija leidžia atsipūsti vartotojams, amortizuoja išaugusias paskolų įmokas.

Kviečiame žiūrėti naujausią INVESTAVIMO AKADEMIJOS laidą, kurioje kalbama apie diversifikaciją:
 

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.