Investavimo naujienos | 2023 rugpjūčio pirmoji pusė

Investavimo naujienos | 2023 rugpjūčio pirmoji pusė
Tautvydas Marčiulaitis, Nepriklausomas finansų ekonomistas
2023-08-16

Aktualiausi skaičiai

Rugpjūčio pirmomis savaitėmis stebėjome korekciją akcijų rinkoje, didieji indeksai krito 2–3 proc. Įvertinus augimą nuo metų pradžios, lengvas krestelėjimas buvo laukiamas. Priežasčių į didesnę krizę pavirsti dabartinė techninė korekcija bent šiuo metu neturi.

Svarbiausios gyventojams ir verslams šešių mėnesių „Euribor“ palūkanos laikosi ties 3,927 proc.

Svarbiausi įvykiai

Didžiausios pasaulio įmonės paskelbė pirmo pusmečio veiklos rezultatus. Bendros aiškios tendencijos nėra – dalis įmonių džiaugiasi rekordiniais pelnais, kitos jaučia vartotojų norą mažinti išlaidas.

Labiausiai pelnus augino telekomunikacijų ir būtinojo vartojimo sektoriuose veikiančios įmonės, o uždarbio sumažėjimą daugiausia jautė žaliavų bei energetikos sektoriai. Didžiausių 500 JAV įmonių pelnas per metus vidutiniškai augo 0,2 proc.
Investuotojus nuvylė pirmo pusmečio žvaigždžių – dirbtinio intelekto kompanijų – finansiniai rezultatai. Tai nestebina, nes lūkesčiai su DI susijusioms įmonėms buvo nepagrįstai aukšti. Emocijomis paremtas tikėjimas finansų rinkose pasiteisina retai.

Pasaulį rugpjūčio pirmą dieną šokiravo „Fitch“ reitingų agentūros sprendimas sumažinti JAV ilgalaikį kredito reitingą. Paskelbus šią naujieną, valstybinių JAV obligacijų kaina krito, o akcijų rinkų korekcijos pradžia taip pat sutampa su „Fitch“ sprendimo paskelbimu. Pastarąjį kartą, kai reitingų agentūra sumažino JAV kredito reitingą, šalies akcijų kainos smuko daugiau nei 10 proc.

Europoje ir Lietuvoje toliau stebime infliacijos mažėjimą. Liepos mėnesį Lietuvoje fiksuotas 0,2 proc. prekių ir paslaugų kainų mažėjimas per mėnesį. Nors vidutinė metinė infliacija išlieka aukšta, tendencijos suteikia vilčių, kad kainų augimo periodas pasibaigė.

Rugpjūtį Lietuvoje vėl pradėti platinti valstybės taupymo lakštai. Iki šio mėnesio 22 dienos gyventojai gali įsigyti metų trukmės taupymo lakštus su 3,7 proc. fiksuota metine grąža. Ateityje planuojamos ir papildomos lakštų emisijos.

Ties 80 USD/bbl stabilizavosi WTI tipo naftos kaina. O elektros kaina „Nord Pool“ biržoje Europoje vis dažniau patenka į neigiamą teritoriją, ir šią vasarą, lyginant su praeita, ji yra vidutiniškai pigesnė beveik 10 kartų.

Kviečiame žiūrėti naujausią INVESTAVIMO AKADEMIJOS laidą, kurioje kalbama apie investavimą į NT fondus:

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.