Investavimo naujienos | 2023 rugsėjo antroji pusė

Investavimo naujienos | 2023 rugsėjo antroji pusė
Tautvydas Marčiulaitis, Nepriklausomas finansų ekonomistas
2023-09-28

Aktualiausi skaičiai

Rugsėjį akcijų rinkos buvo nervingos, tęsėsi rizikingų aktyvų korekcija. Didieji akcijų indeksai per pirmas tris rugsėjo savaites prarado 3–5 proc. vertės. Istoriškai pirmas rudens mėnuo rinkoms dažnai būna ne itin geras. Svarbiausios gyventojams ir verslams šešių mėnesių EURIBOR palūkanos pakilo iki 4,07 proc.

Svarbiausi įvykiai

Rugsėjį vyko Europos ir JAV centrinių bankų valdybų susitikimai. Abiejų baigtys atitiko rinkos lūkesčius. Tačiau griežti bankų vadovų pasisakymai per spaudos konferencijas padidino nerimą ir paskatino išsipardavimą rinkose.

Europos centrinis bankas rugsėjo 14 d. padidino bazines palūkanas 0,25 proc. Kartu su palūkanomis buvo padidintos ir infliacijos prognozės. Todėl centrinis bankas negali sustoti ir privalo toliau griežtinti monetarinę politiką, siekdamas suvaldyti kainų augimo lūkesčius.

Įdomi ECB komunikacijos detalė – pranešime spaudai sakoma, jog palūkanų normų lygiai jau yra pakankamai aukšti, kad ilgainiui sugrąžintų infliaciją į bankui priimtinus lygius. Taireiškia, kad esame labai arti palūkanų normų piko.

JAV centrinis bankas palūkanų normų nepakeitė. Rugsėjo 20 d. buvo pranešta, jog valdyba nusprendė šiam kartui susilaikyti nuo monetarinės politikos griežtinimo. Tačiau pabrėžė, jog darbas dar nėra baigtas ir valdyba toliau aktyviai stebi makroekonominius duomenis. Jei duomenys parodys, kad reikalinga, palūkanų normos ateityje bus vėldidinamos. Reaguodami į tai investuotojai išsipardavinėjo akcijas, per kelias dienas po FED posėdžio JAV akcijų indeksai krito daugiau nei 2 proc.

Makroekonominiai duomenys, bent kol kas, kaip tik rodo ateinantį lėtėjimą. Jei ne energetikos išteklių kainų pokyčiai per vasarą, vartojimo infliacijos rodikliai šiandien būtų mažesni. Taip pat stebimas namų ūkių ir verslų santaupų sumažėjimas, didėja nemokumų ir bankrotų skaičius, stabilizuojasi atlyginimų augimas. Tad iš makro duomenų, pasak analitikų, galima tikėtis tik ekonomikos lėtėjimo periodo.

Naftos kaina rugsėjo viduryje perkopė 90 JAV dol. už barelį. Nuo liepos mėn. žaliavos kaina augo daugiau nei trečdaliu. Tokia brangi nafta tampa vis didesniu iššūkiu realiai ekonomikai, prisideda prie didesnės infliacijos lūkesčių.
 

Kviečiame žiūrėti naujausią INVESTAVIMO AKADEMIJOS laidą, kurioje kalbama apie svarbiausius patarimus pradedantiesiems investuotojams:
 

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.