Justina investuoja: nauji fondai ir finansiniai pažadai kitiems metams

2023-12-29

Metams einant pabaigą – pats laikas trumpai apžvelgti investavimo eksperimentą, pasidairyti naujų investicijų ir pagalvoti apie kitų metų tikslus. Per šiuos šešis mėnesius, kiek jau trunka mano eksperimentas, teko stebėti mažesnių ir didesnių mano turimų finansinių instrumentų vertės svyravimų, tačiau metus užbaigiu pakankamai optimistiškai – su teigiama bendra turimo investicijų krepšelio verte.
 
Tiesa, metų pabaigoje teigiamus rezultatus rodo ir šventinę nuotaiką geriau pakursto teigiami mano turimų investicinių fondų rezultatai. Tuo metu beveik visos įsigytos įmonių akcijos raudonuoja, kol kas bylodamos apie neigiamą grąžą.

Geri finansiniai įpročiai itin pravertė

Gerai, kad vos tik gavusi atlyginimą mėnesio pradžioje, 200 eurų pervedžiau į investavimui skirtą sąskaitą. Gruodis pasižymi didesnėmis išlaidomis, tad egzistuoja tikimybė, kad jei nebūčiau pasirūpinusi biudžeto planavimu, mėnesio pabaigoje nebūčiau turėjusi laisvų lėšų investicijoms.
 
Paskutinis metų mėnuo daugeliui įgauna ir daug greitesnį tempą. Jaučiu, kad užsisukusi šventiniuose reikaluose, šį mėnesį neskyriau pakankamai laiko pasidomėti, kas vyksta finansų rinkose. Tačiau finansų rinka atostogauti neišeina. Vieni ekonomikos sektoriai stebi aktyvumo sumažėjimą, kitiems tai pats intensyviausias pardavimų laikotarpis. O akcijų biržose pasitaikanti aktyvesnė veikla gruodžio mėnesį yra praminta „Kalėdų senelio banga“ (angl. Santa Claus Rally).
 
Tuo metu aš šį mėnesį nusprendžiau grįžti prie investavimo į fondus. Pagrindinis investavimo į fondus privalumas yra tas, kad fondų valdytojai nudirba sunkiausią darbą už tave. Jie atlieka rinkos tyrimus, prižiūri ir paskirsto investicijas pagal pasirinktą investavimo strategiją, tad fondai puikiai tinka pradedantiems investuotojams, kuriems trūksta žinių ar laiko. Daugiau apie fondus esu pasakojusi ankstesniame įraše.

Pasirinkimą padiktavo srities perspektyva

Belieka išsirinkti fondą, kuris atitinka asmeninę investavimo strategiją. Galėčiau tiesiog papildomai įnešti 100 eurų į vieną jau turimų, tačiau kadangi reguliariai investuoju dar tik pusę metų, savo krepšelį noriu kiek labiau išplėsti. Nusprendžiu investuoti į naują fondą, kurio vienetų dar neturiu, ir kuris būtų nukreiptas į konkretų sektorių. Įdomu stebėti skirtingų veiklos sričių akcijų pokyčius bei skirtingų fondų veiklą.
 
Šį kartą nusprendžiu investuoti į „Swedbank Robur Technology“ fondą. Tai aktyviai valdomas akcijų fondas, kuris daugiausia investuoja į dideles ir vidutinio dydžio informacinių technologijų (IT) sektoriaus bendroves visame pasaulyje. Šiam sektoriui priklauso programinės įrangos ir kompiuterių gamybos, ryšių įrangos, puslaidininkių, IT paslaugų bendrovės.
 
Pagrindinės pasirinkimo priežasties buvo dvi. Visų pirma, tai technologijų sritis man atrodo itin perspektyvi – ji sparčiai vystosi, auga, yra aktuali šiandieną ir bus aktuali ateityje. Be to, fondas taiko aktyvaus investavimo strategiją, kuri didžiausią dėmesį skiria įmonių atrankai.

Krepšelyje – jau penkių fondų vienetai

Iki šiol buvau investavusi į keturis kitus investicinius fondus. Periodiškai investuoju į akcijų fondą „Swedbank Robur Access Edge Global“, ir mažiau rizikingą obligacijų fondą „Swedbank Robur Corporate Bond Europe“. Taip pat esu investavusi į „Swedbank Robur Fastighet (Real Estate)“ fondą, o ketvirtasis fondas mano krepšelyje yra subalansuotas fondas „Swedbank Savings Fund 60“. Na, o nuo šiol prie jų „prisijungia“ ir „Swedbank Robur Technology“. Daugiau informacijos apie fondus galima rasti čia.

vizualas



Finansiniai pažadai ir linkėjimai

Finansinė pamoka vos gavus pajamų pirmiausiai išsimokėti sau, atidedant dalį taupymui bei investavimui, lieka galioti ir ateinančiais metais. Na, o kiti mano naujųjų metų pažadai yra nenustoti reguliariai investuoti, didinti investavimo žinias ir nesivadovauti emocijomis priimant investicinius sprendimus.
 
Taip pat labai tikiuosi, kad prieš pusmetį mano pradėtas eksperimentas tapo įkvėpimu ir Jums į savo naujųjų metų pažadus įtraukti investavimą. Tai puikus būdas didinti savo finansinį raštingumą, apsaugoti santaupas nuo nuvertėjimo bei siekti kitų ilgalaikių finansinių tikslų!
 
Kaip seksis mano jau turimoms finansinėms priemonėms bei kokius investicinius sprendimus priimsiu kitais metais, ir toliau aprašysiu „Swedbank“ tinklaraštyje.

Tekste pateikiama informacija yra edukacinio pobūdžio ir negali būti traktuojama kaip asmeninės investavimo rekomendacijos.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.