Justina investuoja: pirmieji dividendai ir naujos įmonės akcijos

2023-10-30


Po keturis mėnesius trukusio investavimo eksperimento savo investavimo kelionę tęsiu toliau. Rugsėjo mėnesį nepirkau jokių naujų investicinių priemonių, aktyvios buvo tik periodinio investavimo sutartys.

Kaip jau pasakojau anksčiau, sudarius periodinio investavimo sutartį, pagal pasirinktą strategiją galima investuoti be jokių papildomų pastangų – mokėjimai į fondą atliekami automatiškai. Žinoma, tai nereiškia, kad periodiškai nereikėtų pasidomėti pasirinktų fondų sėkme ir įvertinti, ar nereikalingi jokie pokyčiai bei sprendimai.

Pagal mano sudarytą sutartį po 50 eurų buvo papildyti du skirtingi fondai į kuriuos investuoju – rizikingesnis akcijų fondas „Swedbank Robur Access Edge Global“ ir mažiau rizikingas obligacijų fondas „Swedbank Robur Corporate Bond Europe“.

Praėjusį mėnesį kelis kartus patikrinus krepšelio rezultatus kuo džiaugtis nebuvo – visos investavimo priemonės rodė sumažėjusią vertę, tačiau pakartoju sau, kad investavimas yra ilgalaikis procesas, tad emocijoms pasiduoti nereikėtų. Verčiau skirti daugiau laiko įvairių apžvalgų analizei, kad labiau suprasčiau, kas vyksta įvairiuose sektoriuose bei finansų rinkose.

Investicijų grąžą atnešė pirmieji dividendai

Šį mėnesį gavau pirmuosius dividendus, kuriuos išmokėjo „Ignitis grupė“. Liepos mėnesį įsigijau keturias „Ignitis grupės“ akcijas, kurių viena kainavo 20,25 euro. Kadangi akcijų turiu nedaug, dividendų suma taip pat yra labai maža – 2,18 euro. Tačiau vis tiek buvo smagu juos gauti, ypač matant, kad krepšelis šiuo metu pelno negeneruoja. „Ignitis grupė“ dividendus moka du kartus per metus, o dividendų suma kiekvienais metais skiriasi. Paskutinius metus stebima augimo tendencija, tad jau kaip įmonės akcininkė tikiuosi, kad dividendai augs ir toliau.

JI


Dividendai yra dalis bendrovės paskirstytino pelno, kuri atitenka akcininkams. Pasirinkus akcijas kurios moka dividendus, ilguoju laikotarpiu gali uždirbti pelną ne tik iš akcijų kainos augimo, bet ir išmokėtų dividendų. Tačiau dividendai tikrai neturėtų būti vienintelis kriterijus, pagal kurį pasirenkama įmonė investicijai. Net jei tuo metu, kai yra įsigyjamos įmonės akcijos, yra taikoma palanki dividendų mokėjimo politika, tai nereiškia, kad taip bus visada. Kiekvienais metais ar kitu ataskaitiniu laikotarpiu (pavyzdžiui, kas pusmetį) įmonės akcininkai nusprendžia, ar tarp akcininkų paskirstyti uždirbto pelno dalį, nustato dividendų dydį.

Nusprendžiau prisiimti daugiau rizikos

Kadangi mano krepšelio vertė dar nedidelė, nusprendžiau, kad tik periodinio investavimo nepakanka. Prisiminusi paskutinį pokalbį su Tautvydu, kuriame aptarėme, kad galėčiau prisiimti daugiau rizikos ir portfelį pildyti akcijomis, įsijungiau Baltijos šalių biržą ir pradėjau dairytis naujų akcijų.

Daugiau dėmesio skyriau man pažįstamiems įmonių pavadinimams bei sektoriams. Investuojant į akcijas savarankiškai, supratimas apie sektorių bei jo žaidėjus – privalumas, nes leidžia daryti labiau informuotus pasirinkimus ir sprendimus. Pasiskaičiusi keletą apžvalgų nusprendžiau, kad šį mėnesį įsigysiu estų atsinaujinančios energetikos įmonės „Enefit Green“ akcijų. Mano portfelis pasipildė 25 šios įmonės akcijomis, kurias įsigijau po 3,93 euro už akciją, tad iš viso išleidau 98,25 euro.

„Enefit Green“, kaip ir „Ignitis Grupė“, šiuo metu taip pat taiko dividendų politiką, tad kitąmet galiu tikėtis gauti dividendus jau iš dviejų bendrovių. „Enefit Green“ moka dividendus kartą per metus, paskutinį kartą dividendai akcininkams buvo išmokėti birželio mėn., tuomet už akcijos vienetą išmokėta 0,208 euro.

Kaip seksis mano jau turimoms finansinėms priemonėms bei kokius investicinius sprendimus priimsiu kitą mėnesį, ir toliau aprašysiu „Swedbank“ tinklaraštyje.

Tekste pateikiama informacija yra edukacinio pobūdžio ir negali būti traktuojama kaip asmeninės investavimo rekomendacijos.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.