Justina investuoja: renkuosi investuoti į prekės ženklus, kuriais tikiu

Justina investuoja: renkuosi investuoti į prekės ženklus, kuriais tikiu
Justina Bagdanavičiūtė, „Swedbank“ finansinio raštingumo ekspertė
2023-12-01

Praėjo dar vienas mėnuo ir metas pažiūrėti, kaip atrodo mano investicinis krepšelis. Prisipažinsiu, kad po praėjusio mėnesio portfelio „raudonavimo“ nebuvo daug motyvacijos domėtis naujomis investicijomis. Norėtųsi susilaikyti nuo naujų investicijų, tačiau prisimenu, kad nėra blogo laiko investuoti, o dabar nusipirktos akcijos už mažesnę kainą gali atnešti grąžą ateityje, kuomet pakils jų vertė. 

Džiugina, kad šį mėnesį atsidarius savo krepšelį matau ir žalią spalvą ties savo turimais fondais. Nors pokytis labai nedidelis, bet bent jau teigiamas. Todėl, kaip visuomet, po 50 eurų periodiškai keliauja į du mano pasirinktus fondus: akcijų fondą „Swedbank Robur Access Edge Global“ ir obligacijų fondą „Swedbank Robur Corporate Bond Europe“. Papildomai atsidariau Baltijos šalių biržą ir ieškojau įmonės, į kurią norėčiau investuoti dar 100 eurų.

Naujų investicijų paieška prasideda nuo analizės

Prisipažinsiu, kad biržos sąrašuose vis labiau mažėja įmonių, į kurias nesu investavusi ir apie kurias žinočiau pakankamai, tad pasirinkimas kiekvieną kartą darosi vis sunkesnis. 

Investavimo eksperimento pradžioje kartu su kolega Tautvydu kalbėjome apie tai, kaip pasirinkti akcijas investavimui, todėl, kaip visuomet, patikrinu ir interneto banke pateikiamas analitiko rekomendacijas. Keletas Estijos įmonių, „Ignitis“, kurios akcijų jau turiu, ir bendrovės „Apranga“ akcijos – šiai dienai analitiko rekomendacija jas įsigyti yra neutrali.  

Įsijungiu ir pateiktą šios įmonės investicinių tyrimų ataskaitą detaliau susipažinti su analitiko įžvalgomis. „Apranga“ grupės grynasis pelnas pranoko lūkesčius. Taip pat analitikas atkreipia dėmesį į dividendų prognozes. Nors dividendai nėra pagrindinis kriterijus renkantis įmonių akcijas, aukštas dividendų pelningumas yra patrauklus. Daugiau apie dividendus kalbėjau ankstesniuose įrašuose

Tačiau sprendimo čia dar nepriimu, nusprendžiu daugiau pasidairyti Latvijos biržoje, nes turiu Lietuvos bei Estijos įmonių akcijų, o latvius kol kas esu aplenkusi.

Investuoti galima ir pasveriant vertybes

Latvijos biržoje mano akį patraukia „Madara Cosmetics“ – 2006 m. įkurta Latvijos natūralios kosmetikos gamintoja. Šis prekės ženklas man pažįstamas: esu pastebėjus jį prekyboje, pati esu turėjusi keletą įmonės gaminių. 

Šiek tiek daugiau pasidomiu jais internete ir randu, kad „Madara Cosmetics“ biržoje debiutavo 2017 m. Per pirminį viešą akcijų siūlymą (IPO) bendrovė pritraukė daugiau kaip 3,3 mln. eurų. Kaip rodo įmonės pirmojo šių metų pusmečio rezultatai, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu pernai, pajamos ūgtelėjo 7 proc., iki 10,28 mln. eurų. Palyginamuoju laikotarpiu pelnas prieš palūkanas, mokesčius, nusidėvėjimą ir amortizaciją sumažėjo 2 proc., o grynasis pelnas augo 17 proc., iki 0,98 mln. eurų.

Padarius tokią nedidelę analizę, nusprendžiu šį mėnesį savo investuojamas lėšas nukreipti į „Madara Cosmetics“. Taip palaikysiu natūralios kosmetikos gamintojus, nes ši sritis man artima, džiaugiuosi galėdama prisidėti prie tvaresnių verslų augimo.

JI


Toks investavimo būdas yra vadinamas vertybėmis grįstu investavimu. Vertybėmis grįstas investavimas sulaukia vis daugiau dėmesio, nes jis suteikia galimybę ne tik gauti grąžą iš savo investicijų, bet ir palaikyti įmones, kurių veikimo principai bei įgyvendinamos vertybės yra mums svarbios. Nusipirkau 6 akcijas po 15,45 euro, viso 92,70 euro vertės akcijų pirkimo dieną ir dabar savo investiciniame krepšelyje turiu įmonių akcijų kiekvienoje Baltijos šalyje.

Kaip seksis mano jau turimoms finansinėms priemonėms bei kokius investicinius sprendimus priimsiu kitą mėnesį, ir toliau aprašysiu „Swedbank“ tinklaraštyje.

Tekste pateikiama informacija yra edukacinio pobūdžio ir negali būti traktuojama kaip asmeninės investavimo rekomendacijos.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.