Klausiat? Atsakom! | Investavimas į akcijas

Projekte „Investavimo akademija“ apie investavimą kalbama visiems suprantamai, paprastai, o gyventojų praktiniai finansinio raštingumo įgūdžiai auginami pateikiant pavyzdžius ir dalijantis žiniomis. 

Svarbi laidos dalis – žiūrovų užduodami klausimai. Šį kartą į juos atsako ekonomistas, „Milvas” fondų valdytojas Tautvydas Marčiulaitis ir „Swedbank“ Investicinės bankininkystės padalinio projektų vadovas Vytautas Lapė.

Kiek investuoti į akcijas ir ką rinktis, investuojant pirmą kartą?

Pirmam kartui galima pasirinkti mažesnę sumą, kuri nesukels nepatogumų ar neigiamų jausmų, jeigu akcijų kaina kris labiau, nes akcijos gali smarkiai judėti. Per dieną jų kaina gali keistis net keliolika procentų. Pasirinkti reikėtų įmonę, kurią jūs mylite, kurios produkcija ar paslaugomis naudojatės. Jums žinoma ir pažįstama įmonė būtų geriausias pirmas pasirinkimas, kad geriau suprastumėte, kodėl kaina keičiasi, labiau pasitikėtumėte savimi. Vėliau, pabuvus su ta akcija, pirmuoju savo pirkiniu, kelis mėnesius ar ilgesnį laiką, galima pradėti galvoti apie didesnių sumų investavimą į kitas arba tą pačią akciją, jeigu rizika jums yra priimtina.

 

Tautvydas Marčiulaitis

Ekonomistas, „Milvas” fondų valdytojas Tautvydas Marčiulaitis


Kas yra akcijos rinkos kaina ir vertė?

Rinkos kaina yra suma, už kurią investuotojai prekiauja akcijomis biržoje. Tai yra visiems matoma ir viešai skelbiama kaina, kiekvienas investuotojas, sudaręs sandorį, nulemia rinkos kainą. Tuo metu akcijos vertė nėra viešai matoma ir skelbiama, kiekvienas investuotojas pats turi suskaičiuoti jos vertę arba bent jau pabandyti ją numatyti. Turėtumėte investuoti į tokias akcijas, kurių vertę numatote didesnę nei rinkos kaina.

Ar yra prasmės investuoti 100 eurų į akcijas, ar reikia didesnių sumų?

Tikrai nereikia didesnių sumų. Į akcijas šiuo metu galima investuoti ir po 5 eurus ir po 1 eurą vietinėje biržoje. Suma nebėra apribojimas. Svarbu įsivertinti komisinius mokesčius. Šiuo metu Lietuvoje galima pasirinkti tarpininkus, kurie visai netaiko komisinių mokesčių, arba rasti tarpininkų, kurie taiko ypatingai mažus komisinius. Jei komisiniai nėra ženklūs palyginti su suma, kurią investuojate, galima investuoti ir 100 eurų. Tai yra pakankamai dideli pinigai, kad būtų galima pradėti formuoti savo investicinį krepšelį iš akcijų.

Perku tik tų įmonių akcijas, kurios moka dividendus. Ar teisingai darau?

Investavimas į dividendines akcijas yra pakankamai konservatyvi strategija, nes dividendinės įmonės dažniausiai yra senos, didelės ir žinomos įmonės, kurios taip sparčiai nebeauga ir yra pasiekusios tam tikrą lygį, daugiau fokusuojasi į pelno uždirbimą bei nuosaikų jo auginimą, o ne į spartų augimą. Investavimas į tokias įmones reiškia, kad gausime šiek tiek mažesnį pelną nei investuodami į augimo įmones. Vis dėlto prisiimsime mažiau rizikos ir gyvensime saugiau, nes įmonės dalį pelno nuolat išmokės ir jį galėsime panaudoti asmeniniais tikslais ar reinvestuoti.

Kokios akcijos, jūsų nuomone, šiais metais gali netikėtai gerai pasirodyti?

Savo portfeliui visada ieškau tokių akcijų, kurios yra nepakankamai įvertintos palyginus su panašiomis įmonėmis, arba palyginus su tų pačių akcijų istoriniais vertinimo rodikliais. Šiuo metu aktyviai stebiu telekomunikacijų bendrovių akcijas, taip pat pradedu stebėti nekilnojamo turto bendrovių akcijas, kurios stipriai nukrito per paskutinius pusantrų metų. Iš kitos pusės, dėl šiuo metu aukštų palūkanų normų, vengčiau investicijų į įmones, kurios turi pernelyg dideles skolas arba kurioms artimiausiu metu reikės refinansuoti didžiąją jų dalį.
 

Vytautas Lapė

„Swedbank“ Investicinės bankininkystės padalinio projektų vadovas Vytautas Lapė


Kiek pakaktų būti investavus į akcijas, kad galėčiau nedirbti ir gyventi iš investicijų grąžos Lietuvoje?

Tai susideda iš dviejų dedamųjų. Pirmoji – kiek per mėnesį norite gauti pajamų, antroji – kokią grąžą generuos jūsų akcijų portfelis. Darykime prielaidą, kad jūs per mėnesį norite uždirbti šiuo metu vidutinį atlyginimą Lietuvoje. Tai yra 1200 Eur per mėnesį atskaičius mokesčius. Taip pat darykime prielaidą, kad jūsų portfelis duos 10 proc. grąžą per metus. Tai atitinka ilgalaikę vidutinę grąžą iš akcijų.  Tokiu atveju jūsų portfelis turi siekti apie 170 tūkst. eurų. Jeigu norite uždirbti 3000 eurų, jūsų portfelis turi siekti 400 tūkst. eurų. Jeigu norite uždirbti 5000 eurų, jūsų portfelis turi siekti jau 700 tūkst eurų.

Visą „Investavimo akademijos“ laidą žiūrėkite čia:
 

 

Pradėti savo investavimo kelionę galite paspaudę čia.
 

Tekste ir laidoje pateikiama informacija yra edukacinio pobūdžio ir negali būti traktuojama kaip asmeninės investavimo rekomendacijos.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.