Klausiat? Atsakom! | Subalansuoti fondai – kas tai ir kada juos verta pasirinkti?

2023-09-18

Projekte „Investavimo akademija“ apie investavimą kalbama visiems suprantamai, paprastai, o gyventojų praktiniai finansinio raštingumo įgūdžiai auginami pateikiant pavyzdžius ir dalijantis žiniomis. 

Svarbi laidos dalis – žiūrovų užduodami klausimai. Šį kartą į juos atsako ekonomistas, „Milvas” fondų valdytojas Tautvydas Marčiulaitis ir „Swedbank” Investavimo produktų srities vadovas Donatas Šetikas.

Ar subalansuoti fondai tinkami, jei investuoti pradedu, kai iki pensijos lieka mažiau nei 15 metų?

Taip, tikrai šie fondai yra tinkami. Investuoti į subalansuotus fondus galima, kai lieka iki pensijos 3, 5, 10 ar daugiau metų. Reikėtų tiesiog konkrečiai pasižiūrėti į fondų dokumentus, kur būna nurodoma, kokiam terminui yra rekomenduojama investuoti į konkretų fondą. Investavimas į subalansuotus fondus padeda išskaidyti riziką ir paskirstyti investicijas tarp skirtingų turto klasių.
 

Donatas Šetikas

„Swedbank” Investavimo produktų srities vadovas Donatas Šetikas.


Jeigu turiu didesnę sumą – 10 tūkst. eurų. Ar subalansuoti fondai būtų geras pasirinkimas?

Visokie fondai būtų geras pasirinkimas. 10 tūkst. eurų nėra ypatingai didelė suma finansų rinkose, todėl tikrai galima investuoti ir vienu kartu. Jeigu nesinori atrinkinėti atskirų investicijų, galima pasirinkti subalansuotą fondą, kuris tuo gyvenimo etapu yra tinkamiausias, ir investuoti visą sumą.

Noriu pradėti investuoti į fondus, bet atsidarau jų sąrašą ir kas kartą pasimetu. Kaip pasirinkti? Investavimo patirties neturiu.

Dažniausiai fondų pavadinime būna nurodyta, ką tie fondai veikia, tad tai yra pirmas atskaitos taškas, pagal kurį galima rinktis. Jei viskas atrodo labai painu, reikėtų pirmiausia sau išsikelti klausimą, ką aš noriu nusipirkti – ar įmones, ar įmonių obligacijas, ar valstybines obligacijas, o gal nekilnojamojo turto – ir nuo to pradedant atsirinkti tam tikrus fondus, kurie yra artimiausi norimos strategijos įgyvendinimui. Jei net ir tai nepavyksta, visada galima nueiti į banką ir pasikonsultuoti, ką verta pirkti arba kaip sudėlioti strategiją.
 

Tautvydas Marčiulaitis

„Milvas” fondų valdytojas Tautvydas Marčiulaitis


Mano strategija – pasirinkti fondus, kurie turi gerą augimą ir tarpusavyje mažai koreliuoja. Kaip pakomentuotumėte?

Jei investuotojas nori investuoti į fondus, kurie tarpusavyje yra mažai susiję, tą galima pateisinti ir suprasti, jeigu investuotojas turi skirtingus tikslus laike. Galbūt tam tikrą lėšų sumą jis planuoja išsiimti po kelerių metų, o kitą lėšų sumą jis išsiims po dešimties metų ar sulaukęs pensinio amžiaus. Tad investuoti į skirtingus fondus, kurie generuoja kuo didesnę grąžą, tačiau, skiriasi vienas nuo kito pagal verslo ciklus ir kainų pokyčius, yra išmintinga, jeigu yra norima pasiekti skirtingų tikslų.

Į įvairius fondus periodiškai investuoju jau beveik metus. Vertė vis svyruoja – tai kyla, tai leidžiasi. Kaip žinoti, kad mano pasirinkimai geri? 

Tikrai vieni metai yra labai labai trumpas laikotarpis finansų rinkose. Investuojame 10, 20 metų ir ilgesniam laikui.  Tad tikrai sužinosite, ar geri pasirinkimai po ilgesnio laiko. Bet jeigu tai yra stipraus valdytojo išleisti fondai, kuriuos prižiūri tikri profesionalai pagal visus teisės aktus ir reikalavimus, greičiausiai, kad nieko labai blogo jums nenutiks. Galbūt neuždirbsite maksimalios grąžos, bet tikrai kažką uždirbsite.

Visą „Investavimo akademijos“ laidą žiūrėkite čia:
 

 


Pradėti savo investavimo kelionę galite paspaudę čia


Tekste ir laidoje pateikiama informacija yra edukacinio pobūdžio ir negali būti traktuojama kaip asmeninės investavimo rekomendacijos. 

 

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.