Liepa finansų rinkose: infliacija lėtėja, bet nepakankamai

2023-08-08

Liepą rinkos dalyviai laukė bendrovių pranešimų apie pelnus ir centrinių bankų užuominų apie tolesnę pinigų politiką. „MSCI World“ indekso vertė išaugo 2,6 proc., o nuo metų pradžios padidėjo 16 proc., palyginti su 14 proc. Europos ir 18 proc. JAV akcijų indeksų pokyčiais. Vokietijos ir Prancūzijos akcijų grąža nuo metų pradžios siekia 18–19 proc.. Vyriausybių obligacijų grąža nuo metų pradžios – apie 2 proc., įmonių obligacijų – 3,3 proc., o didelio pajamingumo obligacijų – beveik 4,9 proc.. Aukso kainos šiemet kilo 5,2 proc..

Liepą FED bankas palūkanų normas padidino 25 baziniais punktais – iki 5,5 proc., o ECB – 25 baziniais punktais – iki 4,25 proc. Abu centriniai bankai komentavo, kad tolesni veiksmai priklausys nuo būsimų rodiklių, o galima pertrauka rugsėjį nereiškia, kad vėliau palūkanų normos nebus didinamos. Infliacija JAV ir Europoje lėtėja, tačiau vis dar labai atsilieka nuo siektinų tikslinių rodiklių.

JAV ir Europoje įpusėjo rezultatų skelbimo sezonas. Kol kas svarbiausia žinutė ta, kad bendrovės sugeba išlaikyti dideles maržas. Dauguma atvejų teigiamai nustebino ne pajamos, o pelnas. Nors technologijų sektoriaus pajamos labiau diversifikuotos nei bendrai JAV rinkoje, technologijų sektoriaus pelnai mažėjo.

Daugiau informacijos apie padėtį finansų rinkose liepos mėnesį prisegtuke žemiau, o visas rinkų apžvalgas galite rasti čia.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.