Norite investuoti tvariai? Ką turėtumėte apie tai žinoti

2023-08-23

Susidomėjimas tvariu investavimu pasaulyje auga, nes tai yra vienas iš būdų kovoti su klimato kaita. Investuotojai, nukreipdami lėšas į verslą, kuris kuria su tvarumu susijusias inovacijas arba tikslingai siekia mažinti savo veiklos poveikį aplinkai, prisideda prie emisijų mažinimo ir klimato kaitos stabdymo. Kadangi tvarus investavimas apima ne vien aplinkosaugos, bet ir socialinę bei valdysenos sritis, pavyzdžiui, siekiant naudos vietos bendruomenei, gerinant sąlygas darbuotojams, užtikrinant korupcijos prevenciją ir panašiai, jo poveikis verslui ir atnešami pokyčiai gali būti įvairiapusiai. 

Įprastai daugiausia investuotojų dėmesio sulaukia aplinkosauga ir su emisijų mažinimu susiję tikslai versle, nes klimato kaitos problema yra globali, ilgalaikė ir vis labiau aštrėjanti. Tam, kad klimato kaita būtų suvaldyta, reikia plataus spektro priemonių įvairiose srityse, prie to gali prisidėti didžioji dalis verslų ir daugelis vartotojų.  Tokie verslai, kurie renkasi tvarias inovacijas, kelia ambicingus emisijų mažinimo tikslus bei suteikia galimybę daryti tvaresnį pasirinkimą savo klientams, pritraukia vis daugiau investuotojų lėšų ir turi daugiau galimybių keistis bei augti.

Kita vertus, tie verslai, kurie neatsižvelgia į aplinkosaugos aspektus ir toliau tęsia įprastą veiklą, susiduria su vis didėjančia rizika ir prastėjančiomis veiklos perspektyvomis. Šios įmonės dažnai sprendžia kelis iššūkius vienu metu – tai griežtėjantis reguliavimas dėl emisijų, papildomi taršos mokesčiai, didesnės veiklos sąnaudos. Tuo pačiu metu nukenčia ir jų konkurencingumas, nes vis daugiau partnerių ir vartotojų tikisi tvaresnių sprendimų ir produktų bei dažniau pasirenka tas įmones rinkoje, kurios gali patenkinti šį poreikį.

Jei siekiate savo lėšas nukreipti į tvaresnį verslą ir taip dar vienoje srityje prisidėti prie klimato ir kitų aktualių pasaulinių problemų sprendimo, tai galite padaryti keliais būdais.

investavimas


Investiciniai fondai, kurie vadovaujasi tvarumo tikslais

Vis daugiau investicinių fondų valdytojų atsižvelgia į tvarumo kriterijus valdydami savo investicijas. Vienas tokių pavyzdžių yra „Swedbank Robur“ fondai. Šių fondų valdytojai valdydami lėšas atsižvelgia į septyniolika Jungtinių Tautų darnaus vystymosi tikslų, turi pasitvirtinę klimato strategiją ir siekia, kad iki 2040 m. viso fondų valdomo kapitalo poveikis emisijų atžvilgiu būtų neutralus. Tokio tipo fondai investuoja į įvairius pasaulio regionus ir įvairiuose sektoriuose veikiančias įmones, skiriant daugiau dėmesio jų įsipareigojimams tvarumo srityje. Plačiau apie „Swedbank Robur“ fondus galite perskaityti čia.

Visą „Swedbank Robur“ fondų sąrašą galite rasti banko svetainėje: Taupymas, Investavimas -> Investicinių fondų sąrašas.

Tiksliniai investiciniai fondai, kurie investuoja į tvarumo inovacijas

Kitas būdas tvariai investuoti – tai tiksliniai fondai, kurie investuoja į inovacijas klimato, sveikatos, skurdo mažinimo ir kitose su tvarumu susijusiose srityje kuriančias įmones. Vienas tokių fondų pavyzdžiui yra „Swedbank Robur Global Impact“, kurio investavimo strategija yra tiesiogiai paremta tvarumo veiksniais, o bendrovės, į kurias investuoja fondas, atrenkamos pagal tikėtiną jų poveikį tvarumo srityje ir potencialą grąžą iš jų kuriamų inovacijų. Vakarų šalių biržose taip pat galima įsigyti biržose prekiaujamų fondų (ETF) vienetų, pavyzdžiui, JAV biržoje galima rasti įvairių su ESG rodikliais susietų „Vanguard“ ar „iShares“ biržinių fondų. Daugiau informacijos apie ETF fondus galite rasti čia

Pokyčių tvarumo srityje siekiantis verslas

Nusprendę įsigyti tvarumo srityje pokyčio siekiančios įmonės akcijų per biržą ar dalyvaudami viešame akcijų platinime, taip pat galite savo lėšas investuoti tvariau. Investuojant į konkrečias įmones atsiveria daugiau galimybių skirti lėšas Jums aktualiems tvarumo tikslams ar plėtojamoms tvarumo inovacijoms. Kita vertus, turėtumėte atsiminti, kad investavimas į konkrečią įmonę susijęs su didesne rizika, todėl tokiu atveju daugiau dėmesio reikėtų skirti investicinio portfelio diversifikavimui. Baltijos vertybinių popierių biržose galite investuoti į atsinaujinančią energetiką ar tvaraus maisto gamybą plėtojančias bendroves. Europos ir JAV biržose pasirinkimas kur kas didesnis, o pradėti galite nuo pasirinktos įmonės ESG profilio įvertinimo remiantis tarptautine reitingų agentūra „Sustainalytics“.  

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.