Smarkiai išaugo gyventojų aktyvumas prekiaujant akcijomis

2020-05-06

Investuojantys šalies gyventojai pradėjo kur kas aktyviau prekiauti vertybiniais popieriais, pastebi „Swedbank“. Kaip rodo banko duomenys, šių metų kovo ir balandžio mėnesiais privačių klientų atliekamų sandorių skaičius, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu pernai, išaugo 8 kartus, o bendra apyvarta investicinėmis priemonėmis – daugiau kaip du kartus. Šalies gyventojai daugiausiai renkasi investuoti į Baltijos šalių ir Vakarų valstybių įmonių akcijas.

„Pasaulio finansų rinkoms reikšmingai sureagavus į Covid-19 ir pandemijos paskelbimą, akcijų indeksai per trumpą laiką prarado 30 proc. ir daugiau savo vertės. Tačiau įvairioms šalims nedelsiant priėmus ekonomikos skatinimo priemonių planus, pasitikėjimas pamažu grįžo į rinkas. Pokyčiai rinkose lėmė investuotojų aktyvumą ir Lietuvoje – iš pradžių suskubę mažinti riziką ir pardavinėti akcijas, jie greitai grįžo į rinkas su gana optimistine nuotaika“, – sako „Swedbank“ Investavimo produktų srities vadovas Renatas Žeknys.

Didžiausias augimas – Baltijos šalių bendrovių akcijų prekyboje

Labiausiai per pastaruosius du mėnesius išaugo sandorių Baltijos šalių bendrovių akcijomis skaičius – jis padidėjo apie 10 kartų. Postūmį aktyvesnei prekybai suteikė ir „Swedbank“ pristatyta nemokama prekyba vertybiniais popieriais Lietuvos, Latvijos ir Estijos akcijų biržose privatiems klientams. Tuo metu prekyba kitų pasaulio šalių bendrovių akcijomis padidėjo 7 kartus.

Kaip pastebi R. Žeknys, vertinant pagal akcijų sandorių skaičių, aktyviausia prekyba vyksta Lietuvos bendrovių akcijomis, antroje vietoje yra Estijos, toliau rikiuojasi JAV, Vokietijos, Latvijos, Švedijos, Jungtinės Karalystės ir Prancūzijos įmonių akcijos.

Tuo metu didžiausias sumas „Swedbank“ klientai investuoja į Vokietijos, JAV, Lietuvos, Jungtinės Karalystės ir Prancūzijos įmonių akcijas.

Pasak „Swedbank“ investavimo eksperto, per kovo ir balandžio mėnesius suaktyvėjo investuotojai, kurie turėjo sukaupę grynųjų pinigų ir, laukdami tinkamos situacijos rinkoje, susilaikė nuo reikšmingų investicijų pastaruosius 2-3 metus. 

Rinkose dominuoja pirkėjai, o ne pardavėjai

Prie didesnio aktyvumo rinkoje prisidėjo ir tie investuotojai, kurie dėl pasikeitusios situacijos perskirstė savo investicijas. Dar viena aktyvių investuotojų grupė – tai nauji rinkos dalyviai, kuriuos priviliojo rinkų svyravimai ir nemokama vertybinių popierių prekyba.

„Dabartinė Covid-19 sukelta krizė nuo 2008 m. pasaulio finansų krizės skiriasi tuo, kad rinkose labiau dominuoja pirkėjai, o ne pardavėjai. Žvelgdami į pasiskirstymą tarp „Swedbank“ klientų, pastebime, kad 70 proc. jų šiuo metu perka akcijas ir tik 30 proc. juos parduoda. Pozityvias nuotaikas skatina greita ir reikšminga pasaulio centrinių bankų ir vyriausybių reakcija į dabartinę krizę“, – pastebi R. Žeknys.

Tiesa, pasak jo, artimiausioje ateityje išlieka tikėtini didesni rinkų svyravimai. Juos gali lemti naujienos apie kovą su virusu, skelbiami valstybių ekonominiai duomenys ir įmonių finansiniai rezultatai. Šie svyravimai skatins tolesnį investuotojų aktyvumą bei didesnes prekybos akcijomis apimtis. 
 

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.