Didesnis atlyginimas: kada ir kaip apie jį kalbėtis su vadovu?

2020-11-30

Kiekvieno iš mūsų darbe yra žmonių, kurie niekada nepaprašė didesnio atlyginimo. Jei skaitote šį tekstą, tikėtina, kad ir pats ruošiatės pirmajam savo kartui. Inicijuoti tokį pokalbį neretam atrodo nejauku. Baisoka išgirsti ne tik neigiamą atsakymą, bet ir vadovo klausimus ar argumentus, kodėl atlyginimo augimui dar ne laikas. Todėl dalijamės patarimais, kaip įvertinti, ar jau metas pokalbiui dėl didesnio atlyginimo bei kaip jam pasirengti.

Kai kuriose darbovietėse darbuotojų atlyginimai peržiūrimi periodiškai, pavyzdžiui, kasmet. Tačiau dažniau apie pageidaujamus pokyčius gali tekti užsiminti pačiam. Svarbu suprasti, kad tai – visiškai normalus prašymas, kurį darbdavys tikisi išgirsti iš savo darbuotojo. Todėl pradėti tokį pokalbį jums neturėtų būti nei baisu, nei nejauku. Svarbiausia turėti tinkamų argumentų ir pradėti jį tinkamu laiku.

Kada apie tai kalbėti?

Jei jūsų darbovietėje atlyginimai peržiūrimi kartą į metus, pavyzdžiui, metų gale ar naujųjų pradžioje, sutarti dėl pokalbio apie didesnį nei vidutinį atlyginimo augimą vertėtų prieš mėnesį–du iki šio proceso pradžios.

Jei atlyginimų peržiūra ir kėlimas darbovietėje neturi periodiškumo, tuomet turėtumėte atsižvelgti į asmeninę situaciją ir rezultatus. Praėjus pusmečiui po paskutinės jūsų darbo užmokesčio peržiūros vėl kalbėti apie jį – ankstoka. Tačiau jei praėjo metai, o jums per juos sekėsi puikiai, metas tokiam pokalbiui gali būti visai tinkamas. 

Tiesa, būtinai įsivertinkite aplinkybes. Ypatingas pasiekimas ar naujas darbo pasiūlymas išties sukuria jums palankesnę derybinę atmosferą. Tačiau, pavyzdžiui, jei pastaruoju metu įmonė dėl kokių nors priežasčių turėjo mažinti biudžetus ar prarado klientą, reikėtų palaukti palankesnio laikotarpio.

Kaip pasirengti pokalbiui?

Prieš pokalbį dėl atlyginimo pakėlimo būtina padaryti keletą „namų darbų“. Pirmiausia, įsivertinkite savo pasiekimus, kaip patobulėjote nuo paskutinio karto, kada buvo peržiūrimas jūsų atlyginimas. Gebėkite labai aiškiai įvardyti bent keletą situacijų, kurios demonstruoja jūsų pažangą.

Taip pat reikėtų įvertinti ir situaciją rinkoje. Atkreipkite dėmesį į darbo skelbimus – kiek šiandieną ieškantieji naujų darbuotojų gali pasiūlyti jūsų poziciją užimančiam kandidatui, peržvelkite kitą prieinamą statistiką, susijusią su jūsų profesine veikla. Vidutinį atlyginimą pagal pareigas šalyje galima rasti https://www.manoalga.lt/salaryinfo.

Pasikalbėkite su kolegomis, kas jiems žinoma apie darbuotojų atlyginimo „žirkles“ jūsų organizacijoje, jei dar nesate to aptarę su jais ar vadovu. Šis dydis padėtų įsivertinti, kokio dydžio atlyginimo augimo prašyti ir tikėtis yra visai logiška.

Kas svarbu pokalbio metu?

Susėdus pokalbio svarbūs keli dalykai. Visų pirma, jei su vadovu įprastai bendraujate gan šiltai ir draugiškai, netapkite perdėtai formalus ir šaltas – kardinalus santykio ir vaidmens pokytis gali trikdyti jus abu. Išlaikykite dalykiškumą, tačiau netapkite kitu žmogumi nei jūsų vadovas yra įpratęs jus matyti.

Susitelkite į savo pasiekimus, o ne savo finansus. Svarbu iškomunikuoti, kodėl jaučiatės nusipelnęs didesnio atlyginimo, o ne kodėl jums reikalingi papildomi pinigai. Tiesa, pristatant savo pasiekimus tikrai nereikia būti parengus prezentacijos – susitelkite į esminius pažangos momentus, situacijas, kada pademonstravote išskirtinius profesinius gebėjimus.

Nepamirškite pasiteirauti grįžtamojo ryšio bei paklausti, kokias jūsų tobulėjimo galimybes mato vadovas, kur, jo manymu, galėtumėte pasitempti. Tai ypač pravers tuo atveju, jei išsyk negausite teigiamo atsakymo dėl atlyginimo. Jei atsakymas iškart būtų neigiamas, išsiaiškinkite sąlygas, kuriomis galėtumėte sugrįžti prie šio klausimo. 

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.