Plaukimo per Lietuvos ežerus rekordas – būdas atkreipti dėmesį į emocinės sveikatos svarbą

2024-07-05

„Kai skęsti – plauk!“, – sako plaukimo per Lietuvos ežerus rekordo siekiantis „Swedbank“ darbuotojas Liudas Belickas, šį posakį simboliškai pritaikantis ir emocinei sveikatai. Šis žygis – ne tik asmenins iššūkis, bet ir bandymas atkreipti dėmesį į emocinės sveikatos svarbą, paskatinti kalbėtis, pasirūpinti savimi, pasidomėti artimųjų ir aplinkinių savijauta ir emocijomis, o esant reikalui nepabijoti kreiptis pagalbos.

Visą liepos mėnesį kasdien Liudas sieks perplaukti bent po vieną ežerą ilgiausioje vietoje. Žygio metu jis kviečia aukoti organizacijai „Jaunimo linija“, kuri teikia nemokamą emocinę pagalbą internetu bei telefonu.

Beveik šešerius metus „Swedbank“ dirbantis Liudas sako, buvęs nustebintas, kiek dėmesio emocinei darbuotojų sveikatai skiria ši organizacija. Pats įveikęs depresiją, jis džiaugiasi, kad sudėtingu metu turėjo visapusišką vadovų palaikymą.

 

Nusprendei mesti sau iššūkį – perplaukti daugiausia ežerų per mėnesį, kaip sugalvojai tokį iššūkį ir kodėl plaukimas? Kokią dalį tavo laisvalaikio užima plaukimas?

Nesu rimtas plaukikas, vaikystėje lankiau plaukimo treniruotes, su tėčiu mėgdavau plaukti ilgesnius atstumus – matyt iš to ir atsirado savotiškas pomėgis pasiekti kitą krantą. 

Dabar plaukiu daug rečiau, nei norėčiau, mesdamas sau iššūkį susikūriau progą tai daryti dažniau. Pati mintis siekti rekordo atėjo spontaniškai. Kadangi man nėra sunku plaukti didelius atstumus, pamaniau, kad galėčiau nustebinti perplaukdamas ne vieną ežerą. 

Mano užsibrėžta kartelė, manau, bus nesunkiai kitiems plaukiojantiems įveikiama ir gal sukels norą jį pagerinti, bei tuo pačiu atrasti naujus ežerus. Norėčiau per dieną perplaukti bent po vieną ežerą, per ilgiausią ežero tiesę ir taip viso įveikti 30 ežerų. Jų ilgis yra nuo 0.36 km iki 3.6 km. Manau, kad ne mažesnis fizinis iššūkis bus perplaukus ežerą grįžti į starto vietą.

Savo žygiu nori atkreipti dėmesį į emocinę gerovę, renki lėšas „Jaunimo linijai“ paremti, kodėl tau tai svarbu?

Ši idėja taip ir išsivystė, kad turėjau sunkumų pats ir kai vieną dieną pavyko vėl „atsistoti ant kojų“ po depresijos – norėjosi įprasminti savo patirtį. Kai būna sunku, atrodo beveik neįmanoma patikėti, kad gali dalykai pagerėti, kad gyvenimas turi šansą vėl grįžti į normalias vėžes. Turėjau perlipti per save ir suprasti, kad kreiptis į psichologą nėra kažkoks asmeninis pralaimėjimas, o būdas pasveikti. 

Emocinė gerovė yra viena svarbiausių temų, kuri, deja, dažnai paskęsta po glamūrinėmis socialinių tinklų nuotraukomis ir jai tiek kiekvienas asmeniškai, tiek visuomenė skiria nepakankamai dėmesio. Be galo svarbu pasirūpinti savimi, savo poreikiais, savo artimaisiais. Nepabijokim drauge liesti temų kurios galbūt nepatogios, tačiau iš esmės lemiančios gyvenimo kokybę.

Tad mano palinkėjimas visiems, kurie dabar ar ateityje turės emocinių sunkumų, nepabijoti tai pripažinti ir paprašyti pagalbos – iš artimų, profesionalų, o galų gale ir savęs. Sprendimą sveikti, galiausiai juk turi priimti pats, tad man šis plaukimas simboliškai skamba taip – “Kai skęsti – plauk”.

Džiaugiuosi, kad iš svajonių sąrašo ši idėja keliasi į realybę ir kviečiu įvairiomis formomis jungtis ir kitus: aukoti mano sukurtoje „Contribee“ paskyroje ”Jaunimo linijai”, atvykti plaukti kartu (pvz. su irklente) tiesiog palinkėti sėkmės nuo kranto ar sutikti finiše, ar skirti laiko pamąstyti apie save, savo bei artimųjų emocijas, savijautą.

Koks požiūris į darbuotojų emocinę gerovę tavo esamoje darbovietėje? 

Kai man buvo sudėtinga, gavau visapusišką palaikymą iš tiesioginių vadovų. Buvau nustebintas, kad darbdavys turi aiškią vidinę liniją tokio pobūdžio problematikai ir kryptingai veikia siekdamas stiprinti ir palaikyti darbuotojų emocinę gerovę, džiaugiuosi, kad apie tai kalbama, taip pat remiama „Jaunimo linijos“ veikla ir panašiai.   

Studijavai muziką, kaip nutiko, kad pasukai į IT ir atsidūrei „Swedbank“? 

Muzikoje yra iššūkių su finansais: dariau daugybę dalykų vienu metu, tačiau galus sudurti buvo sudėtinga. Teko ieškoti kitų profesinių kelių. 

„Swedbank“ bendrai sudėjus esu jau beveik 6 metus. Pradėjau nuo programinės įrangos testuotojo Švedijos pusėje, vėliau perėjau į verslo analitiko poziciją, kur labai pasitarnavo ankstesnėse pareigose įgyta techninė patirtis, bet buvo daugiau bendravimo, koordinavimo. Po kurio laiko ėmiausi produkto vadovo pareigų – kūriau įrankius skirtus, klientų grįžtamajam ryšiui skaitmeniniuose kanaluose rinkti, analizuoti ir atvaizduoti. Labai smagu matyti, kad tiek Švedijoje, tiek Lietuvoje šie įrankiai naudojami iki šiol. Dabar savo pareigose derinu produkto vadovo ir verslo analitiko patirtį, esu Agile produkto vadovas, mano darbas susijęs su mokėjimais ir internetine bankininkyste. 

Kas kasdieniame tavo darbe tau labiausiai patinka, teikia daugiausia prasmės ir augina? Ar pakanka erdvės tobulėjimui ir saviraiškai?

Kuriame naujus produktus, tad gaunu daug erdvės kūrybai, galiu siūlyti ir kartu su komanda sugalvoti naujus techninius sprendimus. Man patinka, kai vyksta dinamiškas ir prasmingas pokalbis tarp projekto kolegų. Įkvepia, kai kalbame apie kuriamą vertę, vartotojų patirtį, grįžtamąjį ryšį iš klientų

 

Kokią vietą tavo gyvenime muzika užima dabar? Kaip pavyksta atrasti balansą tarp darbo ir laisvalaikio?

Kartais pavyksta kartais ne, bet turiu visapusišką vadovų ir komandos palaikymą.

Muzikos neapleidau, turiu muzikinių ambicijų: koncertuoju, kuriu bei įrašinėju studijoje savo dainas, turiu muzikinį projektą „Koncertas į namus“. 

Kita mano veikla – esu vienas iš viešosios įstaigos „Keliautojų nameliai“ steigėjų. Apleistus, nenaudojamus namelius prikeliame naujam gyvenimui ir pritaikome trumpalaikiam apsistojimui keliaujantiems po Lietuvą. 

Prie Liudo žygio galite jungtis jums priimtinu būdu: 

  • Skirti ramaus laiko pamąstyti apie savo ir artimųjų savijautą, pokalbiui ir dalykams, kurie galėtų padaryti gyvenimą malonesniu
  • Padėti surinkti daugiau paramos „Jaunimo linijos“ veiklai dalinantis šia ar kitomis žinutėmis
  • Atvykti palaikyti Liudą viename iš plaukimų: pasėdėti krante, palaikyti draugiją plaukiant greta irklente, valtimi ar rankomis. Plaukimų planą galima rasti čia.
  • Skirti paramą „Jaunimo linijai“ per Liudo „Contribee“ platformą

Liudo rekordo siekimą stebi bei registruos agentūra „Rekordų akademija“.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.