„Swedbank“ žmonės | Gyvybės draudimo aktuarinio skyriaus vadovė Lina Balčiūnienė

2024-01-19

Kiekvienas siekia rasti širdžiai mielą darbą, kuriame būtų pripažįstamas ir galėtų augti. Nuo 2008 m. aktuare, o vėliau Aktuarinio skyriaus vadove „Swedbank“ dirbanti Lina čia rado tiek begalines mokymosi galimybes bei profesinį pripažinimą, tiek palaikančius žmones ir įdomų darbą. Lina – tikra savimi pasitikinti profesionalė ir savo srities ekspertė – apie darbą ir tobulėjimą kalba išsamiai ir su spalvingais palyginimais. 

Lina

Ką atsakai giminaičiams, kai šie per kokį nors susibūrimą paklausia: ką tu tame banke veiki?  

Neturintiems ekonominio ar matematinio pasirengimo ir niekada negirdėjusiems sąvokos „aktuaras“ galima atsakyti labai paprastai: jis – tarsi burtininkas, kuris, naudodamas matematinius metodus, nuspėja įmonės finansinę ateitį. Juk ne veltui tarp programinių įrangų, kurias naudoja aktuarai, yra pavadintų „Prophet“ (liet. pranašas) bei „Moses“ (liet. Mozė). Kartais pasakojimą papildau gerai tarp aktuarų žinomu juoku: „What is the difference between God and an actuary? God doesn’t think He’s an actuary.“ (liet. Kuo skiriasi Dievas ir aktuaras? Dievas negalvoja, kad yra aktuaras.) Jei pradinis atsakymas apie burtininką sudomina, papildau paaiškindama, kad gyvybės draudimo įmonėje dirbantis aktuaras prognozuoja ateities pinigų srautus naudodamas tam tikrus modelius, nusistatydamas prielaidas ir tuomet naudoja gautus įverčius skirtingiems tikslams. Dar kitaip aktuarą galima apibūdinti kaip matematiką, programuotoją, ekonomistą, apskaitininką viename, nes jo darbas apima visas šias sritis. O pabaigti atsakymą galiu dar vienu pajuokavimu: „Kuo skiriasi aktuaras intravertas ir aktuaras ekstravertas? Aktuaras intravertas pokalbio metu žiūri į savo batus, o ekstravertas – į pašnekovo.“ Visgi požiūris į aktuarą, kaip į dirbantį atskirai ir nebendraujantį, tiktų nebent apibūdinant poziciją prieš 20 metų, ir šiais laikais būtų klaidingas, nes komunikacija šiandien yra nuolatinė šio profesionalo darbo dalis.     

Nuo ko prasidėjo tavo pažintis su „Swedbank“? 

Studijavau Finansų ir draudimo matematiką Vilniaus universitete, kuomet ketvirtais bakalauro metais aš ir keli kiti mūsų kurso studentai gavome pasiūlymą apsilankyti „Lietuvos draudime“ ir apsvarstyti galimybę ten atlikti praktiką. Susitikimo metu paminėjau, kad labiau norėčiau dirbti su gyvybės draudimu, net nelabai suvokdama, kuo skiriasi gyvybės ir ne gyvybės draudimas. Man pasiūlė pasidomėti galimybe atlikti praktiką „Hansa“ gyvybės draudime“, nes ten kaip tik tuo metu buvo ieškoma aktuaro. Tokiu būdu 2008 metais prasidėjo mano karjera „Hansa“ – o vėliau „Swedbank“ – organizacijoje.  

Natūralu, kad ateidami į naują vietą turime apie ją tam tikrų išankstinių nuostatų, įsitikinimų. Ar prieš įsidarbindama „Swedbank“ tokių turėjai? 

Tuo metu didesnių išankstinių nuostatų neturėjau. Žinoma, „Hansa“ pavadinimą daugelis žinojo ir siejo su vienu iš Lietuvoje veikusių skandinaviškų bankų. Jis taip pat kažkiek asocijavosi su istoriniais faktais – Hanzos miestais, Hanzos pirklių sąjunga. Taip pat pradėjus dirbti labiau jautėsi takoskyra tarp banko ir draudimo įmonės, kuri net fiziškai veikė kitoje vietoje kaip atskiras padalinys. Šiandien dukterinės įmonės yra visiškai integruotos ir jose dirbantieji jaučiasi banko dalimi. Banko vertybės man priimtinos ir labai artimos, todėl šiandien džiaugiuosi dirbdama šioje organizacijoje.  

„Swedbank“ vidinei kultūrai labai svarbios tiek vertikalaus, tiek horizontalaus augimo galimybės. Ar matai ir turi galimybę jomis pasinaudoti realybėje? 

Per daugiau nei penkiolikos metų karjerą gyvybės draudimo įmonėje daugiau išnaudojau galimybes augti horizontaliai. Sakyčiau, galimybės augti aktuaro veikloje yra labai plačios, nes, kaip jau minėjau, šios profesijos atstovas turi turėti daug įvairių kompetencijų skirtingose srityse. Matematinėje srityje išskirčiau tokias tobulėjimo sritis kaip tikimybių teorija bei matematiniai modeliai. Programavimo srityje galimybės augti irgi labai plačios, nes naudojame labai įvairias programavimo kalbas, pavyzdžiui, aktuarinė programinė įranga pagrįsta C++ programavimo kalba, norėdami pilnai išnaudoti „Excel“ galimybes naudojame Visual Basic kalbą, duomenis iš duomenų bazių traukiame naudodami SQL sintaksę, su didžiaisiais duomenimis ir jų analize dirbame taikydami R-Studio. Pasisekė, jog keičiantis įmonės struktūrai man teko dirbti ne tik visiškai aktuarinėje srityje, bet ir kitose, pavyzdžiui, rizikos valdymo ar finansinio turto apskaitos.   

Apibendrinant, horizontalusis profesinis augimas leidžia įgyti įvairių kompetencijų, skatina kūrybiškumą, o šis padeda gimti naujoms idėjoms. Didelė darbų įvairovė taip pat eliminuoja rutiną ir suteikia motyvacijos. 

Vienas didelės organizacijos pliusų – galimybė mokytis, kilti karjeros laiptais arba labiausiai žavinčios srities ieškoti migruojant jos viduje. Ar jauti, kad kolegos ir vadovai palaiko ir skatina išnaudoti šias galimybes? 

Pagrindinė pamoka, kurią išmokau dirbdama „Swedbank“, – supratau, kad mokymasis vyksta ne tik universitete, magistrantūros studijose, bet tęsiasi visą gyvenimą. „Swedbank“ suteikia daug galimybių tobulėti tiek organizacijos viduje, tiek išorėje. Kaip išskirtinę galimybę mokytis išskirčiau nuotolines studijas Aktuarų institute (The Institute and Faculty of Actuaries), kurias finansavo darbdavys. Šias studijas pabaigiau išlaikiusi 9 egzaminus ir gavau diplomą (Diploma in Actuarial Techniques). 

Paprasta, žmogiška kolegos pagalba ar padrąsinimas gali padaryti be galo didelę įtaką. Kas buvo žmonės, kuriems už palaikymą esi dėkingiausia? 

Visų pirma, esu dėkinga savo vadovams – Evaldui Valeišai, vadovavusiam iki 2017 metų, ir Mindaugui Petrošiui, kuris juo tapo nuo 2017 metų. Jie mėgdavo sakyti, kad darbuotojui reikia duoti meškerę, o žuvį reikia leisti pagauti pačiam. Didžiausias ačiū jiems už suteiktą galimybę „gaudyti žuvį“. Ir dar už tai, kad sakydavo, jog galiu, kai pati tuo suabejodavau. Beje, jie būdavo teisūs.  

Kas tau darbo vietą padaro malonia vieta būti ir siekti tikslų? Ką įvardintum kaip reikšmingiausius motyvacijos šaltinius? 

Išskirčiau tris vienodai svarbius dalykus.

  • Žmogiškieji santykiai. Kūrybingi vadovai, supratingi kolegos ir apskritai geri santykiai kolektyve, kuomet galima kalbėtis apie darbus ir ne tik. 
  • Profesinis pripažinimas. „Baltic Banking Badge“ apdovanojimas.  
  • Nuolatinė kaita ir atsinaujinimas. Įdomūs darbai, kurie keičiasi ir atsiranda iš kintamos aplinkos, pavyzdžiui, reguliacinės.  

Kaip atsipalaiduoji? Galbūt turi kokį talentą ar hobį? 

Atsipalaiduoju keliaudama su šeima – vyru ir sūnumi. Keliaujame po Lietuvą ir po Europą, vaikštome miškų pažintiniais takais. Darbinius reikalus ir problemas taip pat pamirštu skaitydama knygas ir su penkiamečiu sūnumi dėliodama „LEGO“ kaladėles.

Norite derinti prasmingą, įtraukiantį darbą, netrukdysiantį asmeniniam gyvenimui? „Swedbank“ laukia jūsų: https://www.swedbank.lt/about/careers

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.