„Swedbank“ žmonės | Programinės įrangos inžinierė Brigita Petruškė: „Supratau, kad čia yra mano šansas kardinaliai pakeisti karjeros kryptį“

2023-01-09

Aplinkinių įtaka kartais gali būti itin teigiama. Programinės įrangos inžinierė Brigita Petruškė su IT sritimi labai ilgai neturėjo kone nieko bendro. Savęs ji ieškojo kitose srityse – iš pradžių studijavo Kauno Technologijos universitete maisto mokslą ir  technologiją, tad karjerą pradėjo būtent šioje srityje. Tačiau kažko trūko. Atsakymą netiesiogiai padiktavo Brigitos vyras – tiek pats, tiek daug jo draugų dirbo IT srityje. Besiklausydama jų pokalbių Brigita ir pati ėmė domėtis šia sritimi. Galiausiai, sužinojusi apie „Swedbank“ IT ir Data akademiją, ji ryžosi kandidatuoti ir atgal daugiau nebesižvalgė.
 

Brigita


Kaip pradėjai domėtis IT? Ar tai buvo sena, bet nerealizuota svajonė, ar pakankamai netikėtas, spontaniškas atradimas?

Mano aplinkoje yra daug programuotojų, todėl, leidžiant laiką kartu, natūraliai ėmiau domėtis šia specialybe. Domino tiek pats darbas, tiek siūlomos įmonių garantijos, pavyzdžiui, papildomas sveikatos draudimas, darbas nuotoliu, stažuotės, komandiruotės. Labai to norėjau. Toks darbas buvo mano svajonė. Su ankstesniąja specialybe nebūčiau galėjusi to gauti.

Iš kur sužinojai apie „Swedbank“ IT ir Data akademiją? Kodėl nutarei kandidatuoti ir išbandyti save naujoje srityje?

Tai įvyko atsitiktinai. Skelbimą pamačiau net ne pati. Mano vyras jį netyčia pastebėjo „LinkedIn“ ir pasiūlė užpildyti anketą. Jau kurį laiką mąsčiau, kad noriu save išbandyti naujoje srityje, buvau išklausiusi ir kelis nuotolinius mokymus, tačiau supratau, kad norint įsidarbinti to nepakaks. IT ir Data akademija buvo žingsnis svajonės link – labai norėjau tapti programuotoja.
 

Brigita


Ką atradai savyje per tuos kelis mėnesius intensyvių mokslų IT ir Data akademijoje? Kas pasufleravo, kad ši sritis tikrai yra tau?

Buvo tikrai sunku, krūvis didelis, nes žinių man labai trūko ir praktiškai viskas buvo nauja. Vyras, šeima, draugai matė, kad vargstu, vis paklausdavo, kaip sekasi. Turbūt dalis aplinkinių ir nesitikėjo, kad sugebėsiu. Tačiau pati to labai norėjau ir tikėjau, kad galiu. Supratau, kad jeigu jau esu čia ir priėmiau iššūkį, tai gavau šansą, kuriuo privalau pasinaudoti ir įveikti sunkumus dabar arba niekada.

Svajojate apie reikšmingas karjeros permainas? Išbandykite ir atraskite save naujai „Swedbank“ IT ir Data akademijoje: https://www.swedbank.lt/about/careers/work?language=ENG#tab=itacademy.

Po IT ir Data akademijos likai dirbti „Swedbank“ ir šiuo metu esi programinės įrangos inžinierė. Kaip atrodo tavo darbo diena? Prie kokių projektų praleidi daugiausia laiko? Kokie darbo aspektai teikia daugiausia pasitenkinimo?

Baigusi akademiją, iš karto kelios komandos pakvietė dalyvauti darbo pokalbiuose. Turėjau galimybę pasirinkti, prie kurios jų norėčiau prisijungti. Susidėliojau prioritetų sąrašą ir nutariau kandidatuoti į FDP (frontend development platform) komandą. Po savaitės gavau kvietimą bendradarbiauti toliau. Sudalyvavau du mėnesius trukusioje stažuotėje, o po jos gavau pasiūlymą tapti  programinės įrangos inžiniere. Labai džiaugiuosi, kad pasirinkau būtent šią komandą – čia gaunu daug galimybių tobulėti. Darbas ypač įdomus – tenka susidurti su įvairiomis užduotimis. Nors dirbu front-end programuotoja, tenka prisiliesti prie skirtingų dalykų, daug bendradarbiaujame ir su kitomis komandomis. Smagu, kad kiekvienas galime pasirinkti, ką norime daryti, kam skirti daugiausia dėmesio. Šiuo metu kuriu naują programėlę, o kurdama puslapio maketą prisiliečiau ir prie UX/UI dizaino. Daugiausiai pasitenkinimo teikia tai, kad darbas nemonotoniškas, nuolat sužinau kažką naujo, o atlikusi užduotį pamatau, kaip veikia realus produktas, kaip jį iš tikrųjų naudoja kiti.
 

Brigita


Natūralu, kad, ateidami į naują vietą, apie ją turime išankstinių nuostatų, įsitikinimų. Ar prieš kandidatuodama į IT ir Data akademiją „Swedbank“ tokių turėjai? Kaip jos keitėsi pradėjus dirbti?

Buvau susidariusi nuomonę, kad „Swedbank“ nebus labai linksma. Visgi dirbi banke, turi daug atsakomybių, todėl atrodė, kad darbas bus įtemptas ir sunkus, bus daug streso. Tačiau jau susipažinusi su būsimaisiais kolegomis IT ir Data akademijoje pamačiau, kad čia dirbantys žmonės atrodo laimingi, o pati įsidarbinusi greitai įsitikinau, kad didžiausią įtaką savijautai darbe daro aplinka, o čia ji – motyvuojanti.

„Swedbank“ tikima, kad paprasta, žmogiška pagalba ar padrąsinimas gali padaryti be galo didelę įtaką. Kas buvo tie žmonės, kuriems už palaikymą esi dėkingiausia?

Esu labai dėkinga kolegai Indirui, su kuriuo susipažinau dar IT ir Data akademijoje. Jis buvo mano projektinio darbo kuratorius, skyrė daug laiko mokymams ir nuolat drąsino. Jis vis kartodavo, kad galiu įveikti visus sunkumus. Taip pat negailėjo gerų žodžių, sakydavo, kad „gerai varau“, kad viskas bus gerai, reikia tik judėti toliau. Toks palaikymas labai padėjo tikėti savo jėgomis, jaustis pastebėtai.
 

Brigita


Kas tau darbo vietą padaro malonia vieta būti ir siekti tikslų? Ką įvardintum kaip reikšmingiausius motyvacijos šaltinius?

Darbo vietą malonia man daro komanda. Jei ji draugiška ir linksma, labiau norisi eiti į biurą ir bendrauti. Nebaisu paklausti, ko nežinau, ir taip greičiau galiu judėti į priekį. Taip pat svarbu kolegos, čia susibūrę srities profesionalai – iš jų labai malonu mokytis. Labiausiai motyvuoja faktas, kad dirbu darbą, apie kurį kažkada galėjau tik pasvajoti. Be to, turiu galimybę vykti į komandiruotes, konferencijas, dalyvauti įvairiose organizacijos veiklose, būti ir jaustis svarbia „Swedbank“ dalimi.

Tavo kelias į IT nebuvo tiesus. Ką tau vis dėlto duoda patirtis kitose srityse? Gal ji leidžia pažvelgti į kasdienes problemas kiek kitu kampu?

Labai padėjo tai, kad turiu gerus socialinius įgūdžius, kuriuos, manau, įgavau būtent daug bendraudama su žmonėmis. Kol save atradau, daug keičiau, daug bandžiau. Tikriausiai ir tai pridėjo užsispyrimo, drąsos. Nebijojau kristi ir keltis, vis surasdavau motyvacijos ir žengdavau pirmyn. Nors ir dabar būna dienų, kai, atrodo, nebemoki padaryti vieno ar kito dalyko, ar viskas atrodo per sunku, bet susikaupi, įvertini, kur esi dabar, ir eini tolyn.

Ką pasakytum žmogui, kuris galbūt norėtų keisti karjeros trajektoriją, bet abejoja savo galimybėmis IT?

Nuspręskite, ar tikrai norite tai daryti. Negalvokite apie asmeninius sugebėjimus. Jei atsakymas „taip“, vizualizuokite kelią, kaip tai galima pasiekti, ir tiesiog darykite. Jeigu kažko nuoširdžiai trokšti, gyvenimas tau tai suteiks. Pamirškite, ką sakė mokytojas mokykloje, kokią specialybę įgijote ar kokį universitetą baigėte, kurioje srityje jaučiatės patogiausiai. Niekas nežino geriau už jus. Negalvokite apie sunkumus iš anksto. Prisiminkite, kad IT sritis puikiai tiks naujokams, nes žmonės čia labai draugiški, o karjeros galimybės labai plačios.
 

Brigita


Šiandien daug diskutuojama apie darbo ir laisvalaikio balanso svarbą. Kaip tau pavyksta jį išlaikyti? Kokių taisyklių čia laikaisi?

Balansas labai svarbus tam, kad galėtum nuolat siekti gerų rezultatų darbe. Kol esi naujas šioje srityje, gali neįvertinti pavojaus perdegti. Man taip ir nutiko. Dirbdama daugiau negu reikia, kelis kartus palūžau. Po to suvokiau, kad rezultatai labiau priklauso nuo to, kaip kokybiškai paskirstai laiką. Kartais ir mažiau darbo valandų gali atnešti geresnių rezultatų. Šios taisyklės stengiuosi laikytis. Neužmirštu ir laisvalaikio, stengiuosi jį turiningai išnaudoti.
 

Norite dirbti prasmingą, įtraukiantį darbą, kuris netrukdytų jūsų asmeniniam gyvenimui? „Swedbank“ laukia jūsų: https://www.swedbank.lt/about/careers.
 

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.