Galvojate įsirengti saulės elektrinę? 10 dalykų, kuriuos būtina žinoti

2022-08-08

Netylant kalboms apie besikeičiančias elektros kainas, žmonės ieško būdų, kaip įdarbinti atsinaujinančios energijos išteklius. Vienas iš variantų – saulės elektrinės. Lietuvoje jas įsirengusių arba įsigijusių vartotojų skaičius jau viršijo 20 tūkst., skelbia Energetikos ministerija. Dauguma – virš 14 tūkst. – elektros energiją gaminančių vartotojų yra fiziniai asmenys. Tačiau, nepaisant didelio susidomėjimo saulės elektrinėmis, žmonėms vis dar kyla klausimų apie jų įsirengimą ir naudojimą. Štai 10 atsakymų į dažniausiai iškylančius klausimus:

1. Ar Lietuvoje pakanka saulės, kad saulės energija aprūpintų namus?

Saulės šviesos Lietuvoje užtenka, kad žaliąja energija būtų aprūpinti kone visi šalies gyventojai. Kasmet gegužės–rugsėjo mėnesiais sugeneruojama didžioji dalis metinės energijos, tad ilgainiui per vasarą sukauptos saulės energijos užteks visai žiemai. Be to, saulėtasis laikotarpis Lietuvoje ilgėja – šiemet kovo mėnesį saulė lepino beveik dvigubai ilgiau negu pernai (atitinkamai 263 val. ir 140 val.), rodo Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba.

2. Kokios galios elektrinę rinktis?

Kiekvienos šeimos elektros energijos suvartojimo poreikiai yra labai skirtingi, tad svarbu tinkamai įvertinti, kokios galios jėgainė būtų efektyviausia namams. Tam, kad būtų galima apskaičiuoti per visus metus suvartojamą elektros energijos kiekį, pakanka žinoti vos vieną formulę – mėnesinį suvartojamų kilovatvalandžių kiekį reikia padauginti iš 12. Pavyzdžiui, jei per mėnesį suvartojama 800 kWh, tai per metus susidarys 9 600 kWh. Tokiu atveju reikėtų rinktis 9,6 kW galios saulės elektrinę.

Tiesa, vertinant planuojamos saulės elektrinės galią, reikėtų apgalvoti ir ateities planus. Jei svarstote įsirengti elektrinį šilumos siurblį ar įsigyti elektromobilį, kurį įkrauti galėtumėte namuose nuosavoje įkrovimo stotelėje, vertėtų iš karto apsvarstyti didesnės galios saulės elektrinę.

Jei vis dėlto sudėtinga tiksliai apskaičiuoti, kiek per metus suvartojote elektros energijos, reikalingą saulės elektrinės galią padės išsiaiškinti „Saulės grąžos“ specialistų komanda.

3. Ar saulės elektrinė tilps ant nedidelio namo stogo?

Jei saulės elektrinę planuojate įrengti ant šlaitinio pastato stogo, skaičiuojama, kad 1 kW reikia 6 m² stogo ploto. Tačiau, jei elektrinę ketinate statyti ant plokščio stogo arba ant žemės, reikės daugiau vietos – 1 kW turi tekti 10 m² ploto.

4. Ar galima įsirengti saulės elektrinę ant ūkinio pastato?

Jei nei ant gyvenamojo namo stogo, nei ant žemės aplink namus nėra pakankamai vietos saulės elektrinei, ūkinio pastato stogas gali būti vienas iš sprendimų. Svarbiausia, kad ūkiniame pastate būtų užtikrintas sklandus interneto ryšys, kuris reikalingas saulės elektrinės veiklos stebėjimui. Jėgainės veikimą išmaniojoje programėlėje telefone ar kompiuteryje svarbu stebėti ne tik klientui, bet ir įmonei, įrengusiai elektrinę. Mat nuosekliai vertinant elektrinės darbą galima operatyviai reaguoti į atsiradusius trikdžius ar gedimus.

5. Ką daryti, jei niekur nėra vietos nuosavai saulės elektrinei įsirengti?

Jei saulės elektrinei nepakanka vietos ant gyvenamojo namo ar ūkinio pastato stogo arba nėra galimybės statyti jos ant žemės, nereikėtų galvoti, kad žalios energijos vartoti nepavyks. Tiek fiziniai asmenys – nuosavų namų savininkai, kotedžų ar butų gyventojai – tiek juridiniai asmenys gali įsigyti saulės jėgainę iš nutolusio saulės elektrinių parko.

6. Kuo skiriasi saulės elektrinių parkas ir nutolusi saulės elektrinė?

Saulės elektrinių parkas – tai tarsi viena elektrinė, kurios galią pasidalina savininkai. Norintieji vartoti saulės energiją, tačiau neturintys vietos įsirengti nuosavą saulės jėgainę, gali reikiamos galios elektrinę įsigyti iš bendro parko. Iš jo į skirtingose šalies vietose gyvenančių žalios energijos vartotojų namus atkeliauja saulės sugeneruojama elektros energija.

Nutolusi saulės elektrinė – tai tik vienos šeimos jėgainė. Nuo saulės elektrinių parko ji skiriasi tuo, kad yra statoma geografiškai nutolusioje vietoje, tačiau jos ir būsto, į kurį tiekiama elektros energija, savininkas – tas pats žmogus. Pavyzdžiui, žmogus gali gyventi Klaipėdoje, tačiau jei jis turi žemės sklypą šalia Šiaulių, jis gali nutolusią saulės elektrinę įsirengti ne šalia namų, o už pusantro šimto kilometrų nuo jų esančiame plote.

7. Kaip prižiūrėti saulės elektrinę?

Dažniausiai saulės elektrinėmis pasirūpina lietus, jas vis nuplaudamas. Tačiau turint saulės jėgainę ant namo arba šalia jo, reikėtų periodiškai patikrinti, ar ant saulės modulių nėra susikaupusio storo lapų, žiedadulkių ar purvo sluoksnio. Kiek dažniau pasižiūrėti, ar moduliai yra švarūs, patariama tiems, kurių jėgainės įrengtos ant plokščio namo stogo, kur nėra nuolydžio.

Dėl pavasarį Lietuvą užklumpančios krušos ar stiprių vėjų nerimauti nereikėtų, nes saulės elektrinių moduliai yra pritaikyti įvairioms oro sąlygoms. Vis dėlto, pastebėjus akivaizdžius gedimus ar modulių deformacijas, svarbu nebandyti problemos išspręsti patiems, o kreiptis į specialistų komandą, kuris galės greitai rasti tikslius sprendimus.

8. Iš ko susideda saulės elektrinės kaina?

Saulės elektrinę galite įsirengti patys arba įsigyti elektrinės komplektą su projektavimo ir montavimo darbais, finansavimui reikalingų dokumentų tvarkymu. Tačiau reikia atminti, kad atliekant darbus patiems, įsigyti vien modulius nepakanka. Jėgainės veikimui taip pat reikės įtampos keitiklio (inverterio), tvirtinimo konstrukcijų, pritaikytų pagal stogo dangą, nuolydį bei kryptį, ir kitų montavimui svarbių detalų. Įsigijus elektrinės komplektą visomis medžiagomis, projektavimo bei montavimo darbais pasirūpina saulės elektrinės rangovas.

Įsigijus elektrinę iš nutolusio saulės elektrinių parko, prisideda ir metinis saulės parko priežiūros mokestis, kuris apima draudimą, techninę priežiūrą, šienavimą, saulės modulių valymą.Norėdami sužinoti pilną saulės elektrinės kainą ir per kiek laiko ji atsipirks, galite apsilankyti čia: https://www.saulesgraza.lt/saules-elektrines.

9. Ar galima gauti paramą saulės elektrinės įsirengimui?

Visi, teisingai užpildę Lietuvos Respublikos Aplinkos ministerijos aplinkos projektų valdymo agentūros (APVA) paramos saulės elektrinės įrengimui prašymą, gali susigrąžinti iki 30 proc. investicijų į žaliąją energiją. Paramos suma gali siekti net iki 3 230 eurų, nes už vieną kilovatą teikiama 323 eurų subsidija. Taigi, jeigu 10 kW saulės elektrinės kaina yra 8 700 eurų, su parama ji kainuos 5 470 eurų.

Taip pat paramą gali gauti ir norintys padidinti jau turimos saulės elektrinės galią. Tuomet suteikiama parama yra 243 eurai už 1 kilovatą.

Užpildžiusieji prašymus kompensacijai gauti, įsirengti saulės elektrinę ar padidinti jos galią galės per 9 mėnesius nuo kvietimo teikti paraiškas pabaigos – iki 2023 m. balandžio 30 d. O tie, kurie planuoja elektrinę įsigyti saulės elektrinių parke, tam turės dvejus metus – iki 2025 m. rugpjūčio 14 d.

10. Kaip išsirinkti saulės elektrinės rangovą?

Suskaičiavus ir palyginus visus saulės elektrinės įsigijimo variantus, svarbu išsirinkti rangovus, kurie įgyvendins sprendimą. Tam, kad pasirinkimas būtų paprastas, o apsisprendimo procesas neužsitęstų, svarbiausia atkreipti dėmesį į keletą kriterijų:

  1. Rangovo patirtį ir įgyvendintus projektus.
  2. Įmonės licencijas: rangovas privalo turėti Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) atestatą elektros įrenginių įrengimui. Pasitikrinti, ar įmonė turi reikiamus atestatus galima čia.
  3. Tarptautinius sertifikatus, kurie patvirtina aukštą projektų valdymo kokybę ir įmonės požiūrį į aplinkosaugą bei darbo saugą.
  4. Naudojamą įrangą: pasaulinių prekės ženklų atstovavimas Lietuvoje kelia pasitikėjimą rangovu ir jo atliekamu darbu.
  5. Įrangos, produktų garantiją: saulės moduliai turėtų turėti ne mažiau nei 12 metų, inverteriai – ne mažiau 5 metų garantiją.

Tegul saulė sumažina Jūsų išlaidas elektrai! >> Paskola saulės elektrinėms

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.