Mikro namai – ar mažiau yra daugiau?

2022-06-30

Mikro arba labai maži namai, tai tendencija, kuri iš estetiškų „Instagram“ įrašų persikėlė į Lietuvą. Gyventi 15 kvadratinių metrų erdvėje, kur nejudėdamas gali pasiekti ir lovą, ir virtuvę, ir lauko duris – ne tik įmanoma, bet ir populiaru, tvaru bei pigu.

Tačiau įvertinkime, ar tai nėra tik idealizuota idėja, kuri gražiai atrodo populiariuose „YouTube“ vaizdo įrašuose ar „Instagram“ nuotraukose.

UŽ – Statybų kaina

Finansinė 2008 metų krizė ir namus siaubiantys uraganai buvo pagrindinė mažų namų mados atsiradimo priežastis JAV. Šie pastatai kainuoja ženkliai mažiau, o daugybėje šalių už juos nereikia mokėti NT mokesčio. Negana to, gaunate juos ne po metų, o iškart, nes daugelis jų yra iš anksto surinkti. Vieno tokio pastato kaina svyruoja nuo 10 iki 50 tūkstančių eurų, priklausomai nuo medžiagų ir kitų patogumų.

Svarbu pridurti, kad tokiam namui pastatyti reikia ženkliai mažesnio sklypo.
 

Tiny Home 2

 

PRIEŠ – Finansavimas

Nors maži namai ir pigesni, norėdami juos įsigyti su paskola galimai susidursite su sunkumais, nes turto vertintojai nebūtinai laikys tokį namą geru užstatu bankui. Norėdami maudytis duše, naudotis elektra ir nuleisti vandenį turėsite ieškoti sklypo su įvestais patogumais, arba alternatyvų, kurios irgi kainuoja daug.

UŽ – Kiti kaštai

Sušildyti ir atvėsinti vieno kambario dydžio erdvę nėra brangu, todėl komunalinės išlaidos išlieka labai mažos. Dažnai ant mikro namų yra tvirtinamos saulės baterijos, kurių generuojamos energijos pakanka poros žmonių poreikiams patenkinti.

PRIEŠ – Mažai erdvės

15 kvadratinių metrų trobelėje kūčių ar giminės šventės tikriausiai niekas nešvęs. Pasirinkus tokį gyvenimo būdą, reikės atsisakyti tradicinių malonumų – jūsų dabartinis televizorius turbūt tokio pat dydžio, kaip visa mažo namo siena. Tai nereiškia, kad renginių ir pramogų negalite perkelti į lauką, bet tada viskas priklausys nuo gero oro.
 

Tiny Home3


UŽ – Pigus jaukumas

Didelis namas taps jaukus, kai jame sukursite baldų, paveikslų bei kitų interjero detalių harmoniją.

Tačiau tam prireiks nemažai jūsų laiko, kantrybės bei kaštų – juk norisi, kad namuose viskas derėtų. Tiesa, daugybė interjero detalių prailgins ir namų tvarkymo laiką, tad mažesniame name jaukumą ir švarą palaikyti bus daug lengviau.
 

Mažas namas


PRIEŠ – Pastato kokybė

Domintis lietuvių patirtimis su mažais namais, tenka išgirsti, kad jie nėra pritaikyti mūsų atšiauriam klimatui. Nors vasaros metu didelių problemų nekyla, bet -20 laipsnių temperatūra yra žvarbus išbandymas mažo namelio sienoms.

Dažnai pastebima, kad nors maži namai yra neblogas sprendimas tiems, kurie juos norėtų kilnoti iš sklypo į sklypą, pastoviems gyventojams labiau apsimoka patiems nuo pamatų pasistatyti mažą namelį – jo kokybė bus aukštesnė.

UŽ – Nauda planetai

Statybos – kur kas taršesnės už plastikinius šiaudelius. Žaliavų gamyba, statybinių medžiagų transportavimas ir namų išlaikymas yra didelis planetos taršos šaltinis. Mažas namas reikalauja labai nedaug žaliavų, o paties pastato transportavimas – patogus ir greitas.

Gyvenimas mažame name dažnai reiškia artimesnį ryšį su gamta. Įsikūrus name su didesniu žemės plotu, galima auginti daržoves, rinkti lietaus vandenį, ir tiesiog leisti daugiau laiko lauke – juk namie vietos nedaug. Toks gyvenimo būdas sutaupo pinigų ir padeda planetai.

Mažas namas – tai ne tik gyvenamoji vieta, bet ir vertybinė pozicija. Ją pasirinkdamas visada kažką gausi, o kažką prarasi. Norite sužinoti daugiau apie mažus namus? Pažiūrėkite populiarų „YouTube“ kanalą šia tema.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.