Nelaimės namuose gali kainuoti daug: ką svarbu žinoti apie būsto draudimą

2024-02-21

Namai suteikia mums saugumą, tačiau ar pakankamai dėmesio skiriame apsaugoti savo namams? Kartais nelaimingų įvykių, kurie sukelia žalą namams, nepavyksta išvengti, tačiau išvengti didžiulės finansinės naštos galima apdraudus namus ir juose esantį turtą. Mat kai kuriais atvejais nuostoliai gali siekti kelias dešimtis ar net šimtus tūkstančių eurų.

Praėjusiais metais draudimo bendrovės „Swedbank P&C Insurance AS“ Lietuvos filiale bendrai registruota daugiau nei 26 tūkst. gyventojų turto draudimo žalų pranešimų . Nors gaisrai nėra dažniausiai nutinkanti nelaimė, jų padaryta žala būna didžiausia. Dėl gaisro padarytos žalos namui ir viduje buvusiems daiktams didžiausia apskaičiuota žala pernai sudarė daugiau nei 530 tūkst. eurų. 

Vanduo taip pat sukelia brangių nemalonumų, tačiau įprastai mažesnių bei dažnesnių nei ugnis. Didžiausia statiniui padaryta žala trūkus vamzdžiui 2023 m. siekė 22 tūkst. eurų.

Ką reikia žinoti apie būsto draudimą?

Būsto draudimas padeda finansiškai atsigauti po tokių įvykių, padengiant remonto ar daiktų pakeitimo išlaidas. Vis dėl to, yra svarbu tinkamai pasirinkti draudimo apsaugas bei įsivertinti draudimo sumas:

1. Statinio draudimas 

Jis apima ne tik pastato esmines dalis (sienas, langus, duris) bet ir inžinerines sistemas, vidaus apdailą ir kt. Statinio draudimas padeda atkurti būstą į ankstesnę būklę po nelaimės.

Svarbu atkreipti dėmesį, ar statinys draudžiamas konkrečia suma, ar atkuriamąja verte. Draudžiant konkrečia suma, pavyzdžiui, 200 tūkst. eurų, jos tiesiog gali neužtekti, jei nelaimingo įvykio padaryta žala bus didesnė. Taip pat reiktų įsivertinti ir tai, kad statybinės medžiagos, darbų atlikimas brangsta, ir jeigu šiandieną draudimo suma atrodo pakankama, po metų jos gali reikėti gerokai didesnės.

Jei statinys draudžiamas atkuriamąja verte, nenurodant konkrečios sumos, tai reiškia, kad draudžiamojo įvykio atveju būstas būtų atstatomas iki prieš draudžiamąjį įvykį buvusios būklės.

Taip pat reikėtų atidžiai peržiūrėti, ar statinio draudimas apima visas su jūsų namais susijusias dalis. Audros metu gali būti sugadinta jūsų saulės elektrinė, stoginė ar kiti sklypo ar pastato elementai. Apdraudus gyvenamąjį pastatą, pastato dalį ar butą „Swedbank“ draudimas įtraukia ir priklausinius tokius, kaip tvorą, vartus, stoginę, žaidimo aikštelę, sklypo apšvietimo įrangą, vėliavos stiebą, šulinį, šuns voljerą, sklypo apšvietimo įrangą, o buto atveju kartu apdraudžiamas rūsys, garažas, automobilio stovėjimo aikštelė, esantys tame pačiame mieste, miestelyje ar kaime, kaip ir butas.

2. Namų (kilnojamojo) turto draudimas

Gaisro, užliejimo ar kito staigaus ir netikėto įvykio atveju didelė žala yra padaroma ne tik būstui, bet ir jame esančiam kilnojamam turtui. Namų turto draudimas apima namuose esančius kilnojamuosius daiktus, tokius kaip baldai, buitinė technika ir kiti asmeniniai daiktai, na o konkrečius draudžiamus daiktus bei draudimo išimtis galima rasti drausimo sutarties sąlygose.

Draudžiant namų turtą pirmiausia reikia tinkamai įvertinti namuose esančių daiktų vertę. Didžiausią šios vertės dalį dažniausiai sudaro baldai, buitinė technika ir elektroniniai prietaisai bei išmanieji įrenginiai. Taip pat nemažą sumą gali sudaryti drabužiai ir avalynė bei laisvalaikio pomėgiams skirtos priemonės. 

Tačiau svarbu žinoti, kokie apribojimai yra taikomi ir kokie daiktai bus apdrausti namų turto draudimu. Dažnai namų turto draudimas gali turėti ribotą draudimo sumą meno kūriniams, papuošalams ar kitoms brangenybėms. Taip pat ir atskirame rūsyje arba garaže esančiam turtui gali būti taikomi apribojimai, nes tai yra labiausiai pažeidžiamos namo vietos. Apie „Swedbank“ draudimo namų turtui taikomus limitus ir apribojimus visą informaciją rasite čia.

3. Civilinės atsakomybės draudimas

Įvairūs netikėti įvykiai gali sukelti žalą ne tik jūsų, bet ir kaimynų turtui. Tai itin svarbu butų savininkams, nes tiek trūkusio vamzdžio, tiek gaisro atveju, greičiausiai bus padaryta žala ir kaimyniniams būstams. 

Tačiau civilinės atsakomybės draudimas yra aktualus ne tik butų savininkams. Jūsų kieme augantis medis gali užvirsti ant kaimyno namo ar tvoros, kieme žaidžiantis jūsų vaikas gali netyčia išdaužti kaimynų namo stiklą ar stiprios audros metu vėjo pakeltas batutas gali nuskrieti į gatvę ir apgadinti automobilius ar sužeisti žmones. 

Apsidraudus civilinės atsakomybės draudimu draudžiamojo įvykio atveju bus kompensuota žala kaimynams ar kitiems tretiesiems asmenims draudimo liudijime nurodyto dydžio draudimo suma. 

Rinkoje siūlomų būsto draudimo paslaugų spektras yra platus. Svarbu įsigilinti į draudimo apimtį bei prieš sudarant draudimo sutartį susipažinti su draudimo taisyklėmis. O jei jau turite sudarę draudimo sutartį, reikėtų įsitikinti, ar ji vis dar atitinka jūsų poreikius. 

Kaip galite apsaugoti savo turtą?

Būsto draudimas draudžiamųjų įvykių atveju apsaugo nuo finansinių nuostolių. Tačiau svarbu yra nepamiršti ir prevencinių veiksmų, kurie gali padėti išvengti žalos turtui. Keli patarimai jūsų namų saugumui:

1.    Namuose turėkite gesintuvą ir įrengtą dūmų detektorių

Nuo 2018 m. kiekviename būste privalo būti įrengtas automatinis dūmų detektorius. Tačiau nemaža dalis gyventojų neturi jų savo namuose arba turi jų nepakankamai, atsižvelgiant į būsto dydį. Taip pat kartais pamirštama pakeisti detektoriaus baterijas. Jei jūs tarp jų, verčiau nedelskite juo pasirūpinti. Dūmų detektorius leidžia aptikti gaisrą tik jam prasidėjus. O laiku aptikus gaisro židinį, jį suvaldyti galėsite lengviau, jei turėsite savo namuose gesintuvą.

2.    Investuokite į kokybiškas durų ir langų spynas

Tai viena paprasčiausių, bet itin efektyvi priemonė, siekiant apsisaugoti nuo ilgapirščių. Be abejo, svarbu yra nepamiršti užrakinti duris. Kartais vagys tikrina ar durys nėra atrakintos ir net žmonėms esant namuose gali tyliai nugvelbti prie įėjimo esančius vertingus daiktus. Jei gyvenate individualiame name ar žemesniuose daugiabučio aukšte, stenkitės nepalikti atvirų langų kambariuose, kuriuose ilgesnį laiką neketinate būti.

3.    Įsirenkite signalizacijos sistemą ir vaizdo stebėjimo kameras

Nors signalizacijos sistema nėra pigi, ji efektyviai atgraso vagis ir gali automatiškai informuoti apsaugos tarnybas apie įsilaužimą. O vaizdo kameros ne tik atbaido potencialius įsilaužėlius, bet ir gali padėti identifikuoti nusikaltėlius ar įrodyti padarytą žalą draudimo bendrovei. Tiesa, vaizdo stebėjimo kameras reiktų įrengti taip, kad jos nepažeistų kitų asmenų privatumo.

4.    Reguliariai tikrinkite namų būklę

Elektros instaliacijos, vamzdynų, stogo būklės (gyvenantiems nuosavame name) ir kitų kritinių būsto dalių tikrinimas gali padėti išvengti didesnių problemų ateityje. Nepamirškite tikrinti ir buities, o ypač šildymo prietaisų bei prižiūrėkite, jog elektros laidai būtų tvarkingi. Jei būste nuolat negyvenama (pavyzdžiui, sodybose žiemos laikotarpiu), siekiant išvengti užliejimo, reikėtų išleisti vandenį iš statinio vandentiekio ir šildymo sistemų.

5.    Pritaikykite išmanius sprendimus

Dar didesnį saugumą namams gali suteikti šiuolaikinės technologijos, kurių pagalba galite ne tik stebėti savo namus nuotoliniu būdu, bet ir juos kontroliuoti. Išmanios sistemos leidžia nuotoliu užrakinti duris, patikrinti ar nepalikote įjungtų prietaisų ir atlikti kitas automatizuotas funkcijas.

6.    Palaikykite gerus santykius su kaimynais

Galiausiai, padėti apsaugoti namus gali geri santykiai su kaimynais – jie jums gali pranešti, jei kas nors sukeltų įtarimą, kai jūsų nėra namuose. O bendras dėmesys saugumui sumažina pavojaus riziką.

Prevencinės priemonės gali stipriai sumažinti žalos jūsų turtui riziką, tačiau jos panaikinti visiškai, deja, nepavyks. Kartais jūsų turtas gali nukentėti dėl nuo jūsų visiškai nepriklausomų veiksmų, pavyzdžiui oro stichijų arba kitų asmenų veiklos. Todėl, be fizinių ir technologinių saugumo sprendimų, labai svarbu turėti patikimą būsto draudimą, kuris užtikrins ramybę ir finansinę apsaugą draudžiamųjų įvykių atvejais. 

„Swedbank“ siūlo plačią gyventojų turto draudimo paslaugą – galima rinktis apdrausti  statinius, namų turtą ir civilinę atsakomybę. 

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.