Saulės elektrinė: kodėl lietuviai nori turėti nuosavą?

2021-09-22

Tausoti gamtą, taupyti pinigus – toks galėtų būti 39 proc. Lietuvių, norinčių įsirengti nuosavą, ar įsigyti nutolusią saulės elektrinę šūkis. Skaičiuojama, kad esant dabartinėms elektros kainoms ir saulės elektrinių naudojimo sąlygoms, gyventojų įsirengiamos elektrinės atsiperka per 5–7 metų laikotarpį. Vėliau jos ilgiau kaip dešimtmetį neša finansinę naudą, nes leidžia sutaupyti didesniąją dalį išlaidų už elektros energiją.

  • Finansinė nauda yra pagrindinė priežastis gyventojams įsirengti saulės elektrinę – kone 6 iš 10 nurodo būtent šį motyvą. Daugiau nei trečdalis (36 proc.) lietuvių skirtų lėšų įsirengti saulės elektrinei, jei valstybė suteiktų papildomų paskatų. 
  • 30 proc. šalies gyventojų investuotų į atsinaujinančius energijos šaltinius, jei įrangos kaina būtų mažesnė, 27 proc. užsitikrinę palankesnes finansavimo sąlygas, o beveik ketvirtadalis (24 proc.) – norėdami prisidėti prie švaresnės aplinkos.
  • Palankiausiai galimybę įsirengti saulės elektrinę vertina 24–35 m. amžiaus grupės gyventojai – daugiau nei 50 proc. norėtų ją įsirengti savo namuose. 
  • Saulės elektrinė yra ilgalaikė investicija, tačiau ji, kaip ir kiti energijos efektyvumo sprendimai, gali padidinti nekilnojamojo turto vertę ir sumažinti su tuo susijusias eksploatacines sąnaudas. 
saulės elektrinė

 

Parengta remiantis reprezentatyvia „Swedbank“ užsakymu atlikta gyventojų apklausa, kurios metu apklausti 1 003 gyventojai nuo 18 iki 75 m. amžiaus, bei „Swedbank“ Vartojimo paskolų ir automobilių finansavimo departamento direktoriaus Tomas Puliko įžvalgomis.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.