Turto draudimas: ką verta žinoti ir į ką atkreipti dėmesį renkantis draudimo sumas

2024-01-12


Būsto įsigijimas – atsakingas, tačiau malonus procesas. Vis dėlto, jaukaus gyvenimo nuosavuose namuose džiaugsmą gali gerokai pritemdyti nelaimingi nutikimai. Nuo kačiuko numesto mobiliojo telefono, iki trūkusio vamzdžio užlietų kelių aukštų kaimynų – žala nuosavam ar kaimynų turtui gali reikšti ir kelių šimtų, ir kelių dešimčių tūkstančių eurų nuostolius. Nuo jų apsaugoti ar bent reikšmingai sušvelninti finansinį šoką gali būsto draudimas.

Norint turėti visokeriopą apsaugą, reikėtų rinktis statinio, namų turto bei civilinės atsakomybės draudimą apimančią draudimo paslaugą. Taip pat svarbu, kad ir draudimo apsauga  būtų kuo platesnė, antraip egzistuoja tikimybė, kad nutikus su namais ir jų turtu susijusiam įvykiui žala nebus atlyginta.

Kiek gali kainuoti nelaimės namuose

„Swedbank“ draudimo bendrovės klientų praktika rodo, kad Gyventojų turto draudimas draudžiamojo įvykio atveju gali padėti išvengti nemažų išlaidų ir apsaugoti nuo finansinio streso. 
Štai, pavyzdžiui, kambario remonto metu, kuomet vienas ant kito buvo sukrauti baldai, o ant jų – kompiuteris, kliento šuo baldus nuvertė ir kompiuterį sudaužė. Draudimo bendrovė už tokią geriausio žmogaus draugo padarytą žalą kompensavo daugiau nei 1,2 tūkst. eurų.

Nuostolių namuose, kaimynams ar netgi mokykloje gali padaryti ir mūsų atžalos. Kita „Swedbank“ kliento istorija – geras to įrodymas. Kuomet vaikas mokykloje sugadino interaktyvią lentą, draudimo bendrovė padengė 820 eurų siekiantį nuostolį. 

Tačiau bene brangiausiai gali atsieiti gedimų ir vagysčių žalos. Pavyzdžiui, dėl į elektros stulpą trenkusio žaibo sugedo kliento namuose esantys elektros skaitikliai ir buities prietaisai. „Swedbank“ draudimo bendrovė jam kompensavo beveik 8 tūkst. eurų siekusią žalą. O kai iš kito kliento statomo namo buvo pavogtas šildymo katilas ir rekuperatorius, draudimo bendrovės jam buvo atlyginta daugiau nei 12 tūkst. eurų siekianti žala.

Į ką atkreipti dėmesį: statinio draudimas

Kuomet draudžiamas statinys, svarbu atkreipti dėmesį, kaip jis draudžiamas – konkrečia suma, ar atkuriamąja verte. Draudžiant konkrečia suma, pavyzdžiui, 100 tūkst. eurų, jos tiesiog gali neužtekti, nes žala bus didesnė. Taip pat reiktų įsivertinti ir tai, kad statybinės medžiagos, darbų atlikimas brangsta, ir jeigu šiandieną draudimo suma atrodo pakankama, po metų jos gali reikėti gerokai didesnės. 

„Swedbank“ Gyventojų turto draudimo atveju statinys draudžiamas atkuriamąja verte, nenurodant konkrečios sumos. Tai reiškia, kad draudžiamojo įvykio atveju būstas būtų atstatomas iki prieš draudžiamąjį įvykį buvusios būklės.

Be to, svarbu įsivertinti, ar turėsime kur gyventi, jeigu namuose atsitiks nelaimė, dėl kurios pasekmių  reikės ieškoti laikino būsto.  Jei dėl draudžiamojo įvykio apdraustame gyvenamajame pastate ar bute gyventi neįmanoma ir būtina išsinuomoti kitas gyvenamąsias patalpas, „Swedbank draudimas padengs analogiško draudžiamam būstui nuomos išlaidas iki 12 mėnesių.

Į ką atkreipti dėmesį: namų turto draudimas

Draudžiantis namų turto draudimu, reikia įsivertinti kokios draudimo sumos mums reikia. Kitaip tariant, kokios pinigų sumos prireiktų, jei tektų įsigyti naujus mums ir drauge su mumis gyvenantiems šeimos nariams priklausančius daiktus. 

Kiekvienas savo namų turto draudimo sumą turėtų įvertinti individualiai. Tačiau svarbu atminti, kad skaičiuoti reikėtų ne tik namuose esančių daiktų vertę (pvz., baldų, buitinės technikos, išmaniųjų įrenginių, drabužių, avalynės), bet ir vertę daiktų, susijusių su mūsų laisvalaikio pomėgiais (pvz., slidžių, snieglenčių, dviračių) ar esančių nuosavo namo kieme (pvz., lauko baldų, kepsninių). 

Draudžiant namų turtą reikėtų atkreipti dėmesį ir į tai, kokie apribojimai taikomi tam tikroms daiktų grupėms. „Swedbank“ draudimo atveju:

  1. Meno kūriniai, vertybės (įskaitant juvelyrinius dirbinius, tauriuosius metalus ir rankinius laikrodžius) ir antikvariniai (sukurti prieš 70 metų ir anksčiau) daiktai apdraudžiami 25 proc. nuo namų turto draudimo sumos.
  2. Nesumontuotos statybinės medžiagos (pvz., plytos, vamzdžiai, dažai, parketas, laidai), nesumontuota įranga (pvz., santechnika, oro kondicionierius, šildymo sistema) ir įrankiai apdraudžiami 25 proc. nuo namų turto draudimo sumos. Tokie daiktai apdraudžiami, jeigu jie laikomi statinio viduje.
  3. Namų turtas, laikomas draudimo vietoje esančiame sklype, atskirame rūsyje, apdrausto buto garaže, pagalbiniame arba pirties pastate ir kuriuo naudojamės tik mes, apdraudžiamas 25 proc. nuo namų turto draudimo sumos.
  4. Namų turtas, esantis už draudimo vietos ribų Lietuvos Respublikos teritorijoje, apdraudžiamas 5 proc. nuo namų turto draudimo sumos. Draudimas galios, jei turtas draudžiamojo įvykio metu buvo jūsų tiesiogiai prižiūrimas.

Į ką atkreipti dėmesį: civilinės atsakomybės draudimas

Kuomet svarstoma, kokia suma drausti namus gyvenantiems bute, pirmiausia reikėtų pagalvoti apie tai, kelių aukštų name gyvenama. Įsivertinti ne tik tai, keliems butams gali būti padaryta žala, juos apliejus, bet ir tai, kokią žalą gali padaryti gaisras. Tai ypač aktualu gyvenantiems pirmame aukšte. Neretai manoma, kad gyvenant žemutiniame aukšte kaimynams padaryti žalos neįmanoma. Vis dėlto, būtent gaisro atveju paprastai padaroma žala kaimynams, gyvenantiems aukščiau.

Taip pat reikėtų įsivertinti ir kaimynystę. Jeigu ji naujesnė ar prabangesnė, reikėtų pagalvoti apie didesnę civilinės atsakomybės draudimo sumą. Be to, svarbu įsivertinti ne tik tai, kiek pinigų gali reikėti kompensuoti kaimynų būstui padarytą žalą, bet ir jų daiktams, jeigu draudžiamojo įvykio atveju, jie būtų sugadinti.

Gyvenantiems nuosavame name reikėtų apgalvoti, kaip arti ir kiek yra kaimynų. Taip pat – kokius nuostolius gali reikėti kompensuoti, jei draudžiamojo įvykio atveju būtų padaryta žala ne tik kaimynų būstui, bet ir jame buvusiems daiktams.

Tiesa, gyvenantiems nuosavame name ir neturintiems kaimynų dažnai atrodo, kad civilinė atsakomybė nėra reikalinga. Vis dėlto, svarbu įvertinti tai, kad draudžiant būstą „Swedbank“ draudimo bendrovėje ir pasirinkus pilną paketą (statinio, namų turto bei civilinės atsakomybės draudimą), Civilinės atsakomybės draudimas galioja visoje Lietuvos Respublikos teritorijoje bei gali pagelbėti tokiais atvejais, kai, pavyzdžiui, važiuojant dviračiu atsitrenkiate į pėstįjį  ir sugadinate jo daiktus.

Prieš sudarant turto draudimo sutartį svarbu susipažinti su draudimo taisyklėmis, kuriose galima rasti išsamią informaciją apie draudžiamuosius ir nedraudžiamuosius įvykius, draudimo objektus, žalos atlyginimo principus ir kitas svarbias sąlygas.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.