Ką reikia žinoti apie galimybę paveldėti sukauptą pensiją

2021-08-09

Tiek įtrauktiems į II pakopos pensijų kaupimą, tiek svarstantiems kaupti III pensijų pakopoje savarankiškai kyla nemažai klausimų. Vienas iš jų – kas nutiks su sukauptomis lėšomis nesulaukus pensijos. Neretai atsakymas būtent į šį klausimą padeda apsispręsti pasirūpinti sotesne senatve kaupiant papildomai.

Gausiu tik I pakopos („Sodros“) pensiją

I pakopos (šioje sistemoje dalyvauja kiekvienas dirbantysis) pensija, nėra paveldima. Tačiau valstybės institucijos skaičiuoja, kad sulaukę pensinio amžiaus galime tikėtis tik maždaug 30 proc. savo atlyginimo siekiančios senatvės pensijos.

Dėl šios priežasties visi dirbantieji iki 40 metų įtraukiami į II pakopos pensijų kaupimo sistemą. Įmoką į II pakopos pensijų fondus sudaro pensijų kaupimo dalyvių dalis nuo atlyginimo, o valstybė, skatindama kaupimą, prisideda lėšomis iš valstybės biudžeto. Taip siekiama, kad išėjus į pensiją I ir II pakopos pensija užtikrintų maždaug 50 proc. atlyginimo dydžio pajamas.

Kaupiu II pakopoje

Jei asmuo miršta nesulaukęs pensinio amžiaus, visos privačiuose pensijų fonduose kaupiamos lėšos yra paveldimos. Paveldimai pensijai nėra taikomi valstybės mokesčiai tuomet, kai pensiją paveldi artimi giminaičiai – vaikai, tėvai, seneliai, anūkai, broliai, sesės, sutuoktinis, globėjai, globotiniai, įvaikiai, įtėviai. 

Sulaukus pensijos, sukauptas turtas ar jo dalis išmokama priklausomai nuo sukauptos sumos ir išmokų būdo. Tačiau ir pensijų išmokų etape yra galimybių paveldėjimui. 

  • Jei antroje pakopoje sukaupta lėšų suma neviršija 5 tūkst. eurų, sulaukus pensinio amžiaus visi sukaupti pinigai yra išmokami vienu metu. Nesulaukus pensijos, šie pinigai yra paveldimi.
  • Sukaupus 5–10 tūkst. eurų, lėšos išmokamos periodinėmis išmokomis iki sukaks 85 metai. Jei pensijų dalyvis nesulauktų 85 metų, neišmokėta sukauptų lėšų dalis būtų paveldima.
  • II pakopoje kaupiančiam asmeniui sukaupus daugiau nei 10 tūkst. eurų ir sulaukus pensinio amžiaus, yra įsigyjamas anuitetas. Lėšų paveldimumas priklauso nuo pasirinkto anuiteto tipo. 

Asmuo gali pasirinkti trijų tipų anuitetus – standartinį, standartinį su garantuojamu mokėjimo laikotarpiu ir atidėtąjį:

  • Standartinį pensijų anuitetą pasirinkusiems gyventojams stabilios išmokos bus mokamos iki gyvenimo pabaigos. Nors šios rūšies anuiteto mėnesinė išmoka yra didesnė nei anuiteto su garantuojamu mokėjimo laikotarpiu, sukauptos lėšos nėra paveldimos.
  • Anuitetas su garantuojamu mokėjimo laikotarpiu pasirenkamas tuo atveju, kai norima užtikrinti dalinį pensijos paveldimumą. Išmokama mėnesinė išmoka bus kiek mažesnė nei standartinio anuiteto. Tuo atveju, jei asmuo mirtų nesulaukęs 80 metų amžiaus, būtų paveldima vienkartinė išmoka už neišmokėtas mėnesines anuiteto išmokas, kurios būtų buvę išmokėtos klientui iki 80-ojo gimtadienio. 
  • Atidėtasis anuitetas įsigyjamas už dalį sukauptos sumos. Asmeniui, sulaukusiam pensinio amžiaus, pensijų fondai mokės periodines pensijos išmokas, o pensijų anuiteto išmokos bus mokamos tik jam sulaukus 85 metų amžiaus. Pasirinkus šį anuiteto tipą, paveldima likusi neišmokėta periodinių išmokų lėšų dalis iki 85-ojo gimtadienio. Jeigu mirštama po 85-ojo gimtadienio, tuomet sukauptos lėšos nėra paveldimos. 

Be to, svarbu žinoti, kad sulaukęs pensinio amžiaus, asmuo turi teisę atidėti išmokų pradžią. T.y. jis gali neskubėti išsimokėti sukauptos sumos, jei turi pakankamai lėšų pragyvenimui. Tokiu atveju jis lieka pensijų kaupimo sistemoje, jo kaupiama suma toliau auga, o mirties atveju visas II-oje pakopoje sukauptas pensijų lėšas paveldėtų paveldėtojai.

Kaupiu III pakopoje

III pakopoje gyventojai lėšas gali kaupti savarankiškai. Valstybė skatina šį kaupimą įmokoms suteikdama gyventojo pajamų mokesčio (GPM) lengvatą. Kiekvienais kaupimo metais galima susigrąžinti sumą, siekiančią iki 20 proc. sumokėtų įmokų į III pakopos pensijų fondą, o maksimali suma, kurią galima susigrąžinti, yra 300 eurų per metus.

III pensijų pakopoje sukauptos lėšos yra paveldimos. Visa suma paveldima tuo atveju, jei asmuo miršta nesulaukęs pensijos, kitu atveju paveldimumas priklauso nuo pasirinkto pensijos išmokėjimo būdo:

  • Jei išeinant į pensiją pasirenkamos periodinės išmokos, paveldėtojams atitenka pensijų fonde likusios neišmokėtos lėšos.
  • Jei išeinant į pensiją pasirenkamas pensijų anuitetas, paveldimumas, panašiai kaip ir kaupimo II pakopoje atveju, priklauso nuo pasirenkamo anuiteto tipo.

Papildomai kaupiant pensijai pasirinkus investicinio gyvybės draudimo paslaugą (kaip, pavyzdžiui „Swedbank“ „Saugus pensijos fondas“), sudarant sutartį galima iškart nurodyti naudos gavėją mirties atveju arba pasirinkti, kad išmoka mirties atveju būtų mokama teisėtiems paveldėtojams.

Pradėkite kaupti lėšas dabar ir gaukite didesnes pajamas senatvėje >> „Swedbank“ pensija

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.