Pensijų anuitetas

Pensijų anuitetas – pensijų fondo dalyviui iki gyvos galvos mokama periodinė pensinė išmoka iš fonde sukauptos sumos.

Pensijų anuitetas yra privalomas, kai pensijų fondo dalyviui apskaičiuoto bazinio pensijų anuiteto dydis yra ne mažesnis kaip pusė valstybinės socialinio draudimo bazinės pensijos dydžio.

Anuitetas nuperkamas gyvybės draudimo bendrovėje. Jis yra privalomas, kai pensijos gavėjui apskaičiuoto pensijų anuiteto vienos išmokos dydis yra ne mažesnis kaip pusė valstybinės socialinio draudimo bazinės pensijos dydžio. Pensijų anuiteto išmokos dydis apskaičiuojamas Draudimo priežiūros komisijos nustatyta tvarka pagal formulę, kurią galite rasti www.lb.lt puslapyje. Pagal šiuo metu galiojančią bazinio pensijų anuiteto dydžių lentelę, kuri sudaroma Lietuvos banko nustatyta tvarka, 62 m. asmeniui prievolė įsigyti pensijų anuitetą atsiranda sukaupus 18 969 eurų sumą.

Svarbu žinoti, kad pensijų fondo dalyvis, sulaukęs senatvės pensijos amžiaus, turi teisę:

•    pasirinkti pensijų anuiteto mokėtoją – gyvybės draudimo įmonę;
•    pasirinkti pensijų anuiteto rūšį;
•    nukelti pensijų išmokos mokėjimo pradžią neribotam laikui.

Renkantis pensijų anuiteto rūšį, reikia žinoti, kad Pensijų kaupimo įstatyme yra įtvirtinti keli žemiau nurodyti pensijų anuiteto reikalavimai. 

Pensijų anuitetas:

•    negali būti mažėjantis;
•    turi būti mokamas ne rečiau kaip kartą per 3 mėnesius iki gyvos galvos;
•    gali būti mokamas pensijų anuiteto sutartyje numatytą laikotarpį dalyvio įpėdiniams po jo mirties.
 

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.