Kaip pasirengti finansiškai saugiai senatvei?

Galvodami apie pensiją daugelis tikimės, kad tuomet galėsime daugiau laiko skirti savo pomėgiams, bendravimui su artimaisiais ir visuomeninei veiklai. Tačiau klausimas, ar, palikus darbą, neteks susidurti su finansiniais sunkumais tokias mintis gerokai aptemdo: kad pernelyg smarkiai nepajustume gyvenimo kokybės pablogėjimo, išėję į pensiją turėtumėte gauti apie 70 proc. ankstesnių pajamų. Deja, Lietuvos pensininkai gauna mažiau nei pusę tos sumos, kurią gaudavo dirbdami. Ką galima padaryti dabar, kad senatvė būtų ori?

Pasidomėkite, kokią pensiją pretenduojate gauti pagal dabartines savo pajamas. Taip iš anksto žinosite, ko galite tikėtis ir dar turėsite galimybę ką nors pakeisti. Tai žinodami galėsite pabandyti susidaryti preliminarų pensijos biudžetą ir pamatysite, ką reikėtų padaryti, kad finansinės galimybės tuomet atitiktų jūsų poreikius. 

Tuo, kaip gyvensite pensijoje, pradėkite rūpintis jau dabar. Kuo anksčiau susirūpinsite savo finansine gerove, t.y. kuo anksčiau pradėsite kaupti senatvei, tuo daugiau sukaupsite. Taip ir atidėti kas mėnesį reikės kur kas mažiau pinigų nei tuomet, jei kaupti pradėsite tik prieš pat pensiją. Tačiau nenuleiskite rankų ir tokiu atveju, jei iki pensijos liko jau ne tiek daug laiko, o jai finansiškai nesiruošėte. Geriau pradėti vėliau nei niekada, nebeatidėlioti ir nepamiršti, kad, kada bepradėtumėte, svarbiausia yra pasirinkti tinkamas kaupimo priemones, nes likus mažiau nei 10 metų iki pensijos klaidos gali būti brangiausios.  

Pasirinkite jums tinkamiausią taupymo būdą. Finansinei gerovei pensijoje užtikrinti galima kaupti savarankiškai arba naudojantis pensijų sistema ir investavimo instrumentais. Didesnę pensiją, nei gaunama iš valstybės, žada pensijų kaupimo sistema, dalį „Sodros“ įmokų pervedanti privatiems pensijų fondams. Tačiau pasirinkdami privatų pensijų fondą nepamirškite įvertinti riziką, atsižvelgti į iki pensijos likusį laiką. Be to, darbas nesibaigia ir sudarius sutartį su pensijų fondu: artėjant pensiniam amžiui, reikėtų pasirūpinti rizikos mažinimu ir perėjimu į konservatyvesnius fondus. Rizika rūpintis turėtumėte ir nusprendę taupyti pasirinkdami investicinį gyvybės draudimą. Na, o galėdami laisvų lėšų skirti kitiems instrumentams ir turėdami tam pakankamai žinių, jėgas galite išbandyti ir investuodami. Jei vertinate ramybę ir nenorite arba negalite skirti daugiau dėmesio pasikeitimams rinkose stebėti, galite rinktis paprasčiausią būdą taupyti – padėti indėlį. Kurį taupymo būdą bepasirinktumėte, pirmiausia atsižvelkite į savo amžių, finansines galimybes ir visada prisiminkite: pats netinkamiausias būdas taupyti – tai kaupti santaupas namuose. Laikydami dideles sumas namuose rizikuojate ne tik savo pinigais, bet ir savo pačių saugumu!

Kontroliuokite savo išlaidas. Pasirinkę savarankiško kaupimo būdą, t.y. nutarę kas mėnesį skirti tam tikrą pajamų dalį būsimai pensijai, tą sumą privalėsite atrasti savo mėnesio biudžete. Dažnai būna gana nelengva atidėti tas laisvas lėšas būsimai gerovei, o ne išleisti čia ir dabar. Dar dažniau atrodo, kad tų laisvų lėšų kaip nėra, taip nėra. Todėl svarbu aiškiai suvokti savo prioritetus ir valdyti išlaidas taip, kad rastumėte lėšų pensijos kaupimui. Na, o jei tai ne pajamų, bet disciplinos trūkumo nulemta pasekmė, siūlytina pasinaudoti finansinių paslaugų galimybėmis. Pavyzdžiui, banke sudarius sutartį dėl periodinio lėšų pervedimo, pinigai bus nurodytą dieną automatiškai pervedami į reikiamą sąskaitą. Tuomet beliks išsiversti su tiek pinigų, kiek jų liks po visų įsipareigojimų. 

Pasirūpinkite finansiniais įsipareigojimais, kurių nespėsite įvykdyti prieš išeidami į pensiją. Jeigu žinote, kad į pensiją išeisite anksčiau, nei būsite baigę mokėti, pavyzdžiui, būsto paskolos įmokas, nelaukite,  kol jau tapsite senjorais: aptarkite šią situaciją su savo kreditoriumi ir nutarkite, ką galite padaryti, kad paskola, netekus dalies pajamų, netaptų pernelyg didele našta.

Ugdykite vaikų finansinį raštingumą ir savarankiškumą. Nemanykite, kad vaikus reikia išlaikyti visą gyvenimą. Kai suaugs, savimi pasirūpinti jie turės patys. Jei jau nuo mažų dienų ugdysite jų asmeninių finansų valdymo įgūdžius, tai bus lengvesnė užduotis ir jums, ir jūsų atžaloms.

Rūpinkitės sveikata. Senatvėje didelę išlaidų dalį sudaro vizitai pas gydytojus, tyrimai, vaistai ir pan. Vis dėlto šios išlaidos gali būti mažesnės, jei visą gyvenimą rūpinsitės savo sveikata. Geras poilsis, tinkama sveikatos priežiūra ir rūpinimasis savimi – tai gera investicija į ateitį!

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.