„Mokonomika“ grįžta: didžiausia nuotolinė pamoka kviečia atrasti naują programą be sienų

2021-12-29

Didžiausia nuotolinė pamoka Lietuvoje „Mokonomika“, beveik prieš metus pritraukusi apie 250 tūkst. dalyvių, skelbia naują datą ir kviečia mokytojus, moksleivius virtualiai susitikti vasario 4 dieną. Šįkart žinių šventė bus atvira visiems ir visur – kiekvienas galės prisijungti iš bet kurios pasaulio šalies, miesto, klasės ar namų bei atrasti specialiai ruošiamas pamokas apie finansus, tvarumą, profesijas ir daugiau.

Pasak „Swedbank“ Finansų instituto vadovės Jūratės Cvilikienės, pirmoji „Mokonomika“ leido pasiekti tiek dalyvių, kiek tilptų penkiolikoje „Žalgirio“ arenų. Tai rodo, koks didelis noras yra mokytis ir jį reikia tik auginti.

„Žinioms sienos negalioja, todėl antrąja „Mokonomika“ kviečiame prisijungti bei susijungti ne tik visus mokinius, mokyklas Lietuvoje, bet ir lietuvių bendruomenes iš viso pasaulio. Žinių, bendravimo troškimas vienija, o technologijos tai leidžia pasiekti greičiau, efektyviau ir svarbiausia – drauge“, – sako J. Cvilikienė.

2021-aisiais dėl pandemijos vaikai, jų tėvai ir mokytojai turėjo skubiai pakeisti savo darbo ir mokymosi įpročius. Kaip parodė „Swedbank“ atliktas tyrimas, mokytojams vienu didžiausių iššūkių tapo naudingo bei patrauklus moksleiviams mokymo turinio kūrimas. Tai paskatino organizuoti nuotolinį renginį „Mokonomika“, kuris pasiūlė 24 pamokas, pritaikytas trims amžiaus grupėms – 1-4, 5-8 ir 9-12 klasių mokiniams.

Nauja 2022-ųjų renginio programa sudaroma, atliepiant mokytojų ir mokinių poreikius, koks turinys jiems įdomus, reikalingas. Taip pat remiamasi Jungtinių Tautų darnaus vystymosi tikslais, todėl pamokose siekiama didelį dėmesį skirti klimato kaitai, švietimui, įvairovei ir inovacijoms. Tai viena iš priežasčių, paskatinusi prie „Mokonomikos“ prisijungti LRT ir tapti didžiausios nuotolinės pamokos informaciniu partneriu.

„Jaunoji auditorija – vaikai ir paaugliai – kartais atrodo neįmenama mįslė, kaip juos atitraukti nuo turinio, nekuriančio jokios vertės, ir įtraukti prie prasmingo. Ateinančiais metais LRT skirs daugiau dėmesio būtent šiai auditorijos daliai, todėl įsitraukimas prie didžiausios nuotolinės pamokos Lietuvoje „Mokonomika“ bus ne tik įdomi patirtis, bet ir tiltas, sujungiantis mus su Lietuvos moksleiviais“, – teigia LRT generalinės direktorės pavaduotojas Gytis Oganauskas.

Galutinė vasario 4 d. programa bus paskelbta jau netrukus, tačiau „Mokonomikos“ organizatoriai atkleidžia kai kurias detales. Pavyzdžiui, jauniausi atradėjai (1-4 klasių mokiniai) išvys teatralizuotą finansinio raštingumo pamoką ir mokslinę „N2“ demonstraciją, taip pat pažins gestų kalbą ir skautų užkulisius, galės sudalyvauti karate treniruotėje.

5-8 klasių moksleiviams arba kūrėjams meteorologas Silvestras Dikčius išduos, kuris superherojus apsaugos mūsų klimatą. Justina Bagdanavičiūtė, „Swedbank“ Finansų instituto ekspertė, supažindins su finansiniu intelektu. Dar lauks šiek tiek kosmoso su „NanoAvionics“, taip pat investavimo, tvarumo ir kibernetinio saugumo pamokų. 

Vyriausieji ekspertai (9-12 klasės) turės progą panagrinėti, kodėl demokratija apsimoka, su politologu Mažvydu Jastramskiu. Ekspertines pamokas ves ekonomistas Nerijus Mačiulis,  mokslininkė Dominyka Dapkutė, „Jaunimo linijos“ savanorių mokytoja Martyna Jančiauskienė ir kiti.

„Mokonomika“, inicijuojama „Swedbank“, prisideda prie UNICEF ir UNESCO rengiamos „Didžiausios pamokos pasaulyje“, kurios tikslas kurti inovatyvias švietimo priemones, įgyvendinant Jungtinių Tautų darnaus vystymosi tikslus. Šiemet didžiausiai nuotolinei pamokai Lietuvoje suteiktas UNESCO patronažas. Daugiau informacijos bei registracija www.mokonomika.lt

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.